Geçtiğimiz Haftaya Damgasını Vuran Birbirinden Güzel 9 Uzay Fotoğrafı

Geçtiğimiz hafta astronomlar açısından yine oldukça hareketli geçti, uzay araçlarımız ve teleskoplarımız sayesinde evrenimizi hızla keşfetmeye devam ettik ve birbirinden güzel kareler de yakaladık. İşte haftanın o en güzel kareleri:

1. Uzayın derinliklerinde türbülans!

Hubble Teleskobu Orion B adlı moleküler bulut kümesinde türbülans aktivitesi gözlemledi. Fotoğrafta zıt yönlere doğru saçılan iki parlak gaz akımı görülüyor, bu gazlar genç bir yıldızdan yayılıyor.

2. Bir patlamadan arda kalanlar...

Bu görüntüde 360 milyon yıllık bir patlamanın kalıntıları var. Merkezdeki kalıntılar arasında oldukça genç olan ve nadir rastlanan bir cüce galaksi bulunuyor. Astronomlara göre bu tür galaksiler evrenin gençlik zamanlarında oldukça yaygın olmalarına rağmen, parlak olmayan ışıkları nedeniyle görülemiyorlar.

3. Kozmik göz!

Satürn'ün iki uydusu Enceladus ve Tethys, Cassini Uzay Aracı'nın çektiği bu fotoğrafta konumları sayesinde muhteşem bir karenin oluşmasını sağlamışlar.

4. Denizanası Nebulası

Görüntüdeki muhteşem nebulanın 100.000 yıl önce gerçekleşen bir süpernova patlamasının kalıntıları olduğu düşünülüyor. Görüntü üzerindeki son araştırmalar, sol alt köşede ilginç bir cisim keşfedilmesini sağladı. Bu cismin bir pulsar olduğu ve patlayan cismin ta kendisi olduğu düşünülüyor.

5. Barışa adanmış savaş dolu bir galaksi!

Görüntüdeki galaksinin asıl adı NGC 7252, takma adı ise 'Barışa Adanmış Atomlar Galaksisi'. Dwight D. Eisenhower'ın 1953'teki bir konuşmasından esinlenerek bu şekilde adlandırılmış galaksinin tarihi ise adına oldukça zıt. Bir milyar yıl önce iki galaksinin devasa bir etkiyle çarpışmasının ardından oluşmuş.

6. Terzan-1

Terzan-1 adlı bu küresel yıldız kümesi Samanyolu'nda bulunan 150 küresel kümeden biri. Yüz binlerce yıldızdan oluşan bu kümeler, ortak kütle çekimsel etki sebebiyle bir kaç yüz ışık yılı çapındaki küresel bir bölgede toplanıyorlar. Parlak turuncu noktalar galaksideki en yaşlı yıldızların ışıkları.

7. Patates uydu!

Satürn'ün bu patatesten farksız olan çirkin mi çirkin uydusunun adı Prometheus. Cassini Uzay aracı tarafından görüntülenen Prometheus'un yüzey hatları net şekilde görülebiliyor.

8. Bir başına kara delik!

NGC 2768 adlı sol üst tarafta gözüken galaksinin oldukça parlak olan merkezinde devasa bir süper kara delik yatmakta. Bol bol gaz bulutuyla beslenen bu kara delikten kaçmayı başarabilmiş gaz bulutlarıysa galaksinin dışına doğru sürükleniyor halde gözüküyor.

9. Buz volkanları!

New Horizons'ın Plüton'a en yakın uçuşundan hemen önce çektiği bu görüntünün analizi sonucunda Plüton yüzeyinde buz volkanları olabileceği düşünülüyor.

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı