Geçtiğimiz Ayın Birbirinden Güzel Olan En Önemli 14 Uzay Fotoğrafı

Son 1 ayın en önemli ve en güzel uzay fotoğraflarını derleyerek uzay alanındaki keşiflere genel olarak bir göz atalım dedik.

1. Plüton'da parti var!

'Plüton mu bu? Ne olmuş böyle buna...' diyorsanız, demeyin. Nitekim burada bilim insanları özel bir renklendirme tekniği kullanarak Plüton'un kimyasal bileşenler bakımından ne kadar zengin bir ortama sahip olduğunu ortaya çıkarmış.

2. Galaksimiz dışında ilk kez gama ışını pulsarı tespit ettik.

Hatta bir ile de sınırlı kalmadık, resimde görüldüğü üzere ikincisini de keşfettik. İlk keşfedilen PSR J0540-6919, ikinci keşfedilense diğeri.

Pulsarlar bazen süpernova patlamalarından sonra oluşuyor, böyle bir durumda bir nötron yıldızı hızlıca dönmeye ve radyo dalgaları, görülebilir ışık, gama ışınları veya X-ray dalgaları yaymaya başlıyor.

3. Evren'in en yalnız galaksilerinden biri: MCG+01-02-015

Bu kendi güzel ismi kötü galaksi Evren'de bulunan en ama en yalnız galaksilerden biri olma ünvanını kazanmış durumda. Genelde çoğu galaksi galaktik iplik adı verilen oluşumlar boyunca uzanırken, bu oluşumlar dışında kalan bölgelerde metrekareye neredeyse sadece 4 atomun düştüğü bölgeler de bulunuyor. Bu miktarın ne kadar inanılmaz bir boşluğu ifade ettiğini daha iyi anlamanız için örnek verelim; bir a4 kağıdında ortalama 2,247 x1023  adet atom bulunuyor.

İşte bu galaksi de bu devasa boşluklardan birinde yalnız başına takılıyor...

4. Proto-yıldız Carma-07

Proto-yıldız devasa moleküler bulutların içerdiği gazların oluşturduğu devasa kütlelere verilen isim, bu fotoğrafta da Carma-07 adlı bir proto-yıldızdan yayılan jet gaz dalgalarını görebiliyoruz. Bu dalgalar proto-yıldızdan uzaklaştıkça yavaşlıyor ve etrafa yayılıyor, ilerde yeni nesil yıldızların oluşumuna ev sahipliği yapmak üzere.

5. 5 yıldızdan oluşan yıldız sistemi

Delta Orionis adlı yıldız sistemi 5 yıldızdan oluşuyor. Bu 5 yıldızdan iki tanesi birbirlerine oldukça yakın, üstelik bir tanesi yörüngesi esnasında diğerinin önünden geçiyor ve bu geçiş anı Dünya'dan da görülebiliyor. İkili öylesine parlak ki, yaydıkları radyasyon dalgaları çok uzaklardaki gaz bulutlarını bile etkiliyor.

6. Phobos'a yavaştan veda edin...

Mars'ın iki uydusundan biri olan Phobos, öyle görünüyor ki bir süre sonra aramızdan sonsuza kadar ayrılacak. Uydunun yüzey şekillerini inceleyen bilim insanları, Mars ile arasındaki gelgit kuvvetinin çok büyük olması nedeniyle uydu yüzeyinde çatlaklar oluşmaya başladığını keşfetmiş. Bu duruma göre Phobos'un bir süre sonra bu kuvvetler nedeniyle parçalanıp tarih olacağı sonucu çıkarılıyor.

Yine de çok üzülmeyin; çünkü Evren için her ne kadar çok kısa bir zaman diliminden bahsediyor olsak da, insanlık için Phobos'un sonu hala oldukça uzak bir zaman diliminde gerçekleşecek gibi duruyor. Araştırmalara göre Güneş Sistemi'nin gezegenine en yakın olan uydusu ünvanına sahip Phobos, 30-50 milyon yıl daha varlığını sürdürecek.

7. Plüton'da 1 tam gün!

New Horizons'tan gelen fotoğraflar sonucu Plüton'un 1 tam günü sırasında geçirdiği evreler tek fotoğrafa yansıtıldı. Bu kolajda Plüton tam 10 farklı açıdan görülüyor, son olarak Plüton'da 1 günün Dünya'da 6.4 güne eşit olduğunu belirtelim.

8. Güneş'e bir de böyle bakalım.

Bilim insanları 195 angström uzunluğundaki, normalde insanlar tarafından görülemeyen dalga boylarını gösterebilmek için Güneş'i bir nevi yeşile boyadı.

9. Gizli galaksileri keşfetmek...

Avrupa Güney Gözlemevi'ne ait VISTA Gözlem Teleskobu, Evren'in ilk zamanlarında oluşmuş ve bu zamana kadar gizli kalmış bir çok devasa galaksi keşfetti. Teleskobun çektiği fotoğraflar sayesinde bilim insanları ilk defa, bu denli büyük galaksilerin ilk ne zaman oluştuğunu ortaya çıkardı.

10. Özel mi özel: NGC 3610

Bilim insanları için bu galaksinin oldukça özel bir yeri var; çünkü kendisi bir eliptik galaksi olmasına rağmen genelde spiral galaksilerde bulunan oldukça parlak bir diske sahip. Bilim insanları bu durumun galaksinin henüz çok genç olduğuna ve ayrıca birden fazla galaksinin çarpışması sonucu oluştuğuna işaret ettiğini belirtiyor.

11. Biraz ondan, biraz bundan...

Mrk 820 adındaki bu oldukça güzel galaksi hem spiral galaksilerin, hem de eliptik galaksilerin özelliklerini taşımasıyla bilim insanları arasında güzel bir şöhret kazanmış durumda.

12. Swift Uzay Aracı'ndan 1000. keşif!

'Ne keşfi peki?' diyecek olursanız, gama ışını patlaması keşfi. Gama ışını patlamaları evrenimizdeki en büyük patlama türlerinden, genelde devasa yıldızların çöküşü ve kara deliklerin oluşumu esnasında gerçekleşiyorlar. Genelde bir dakika bile sürmeyen bu patlamalar fotoğrafın merkezinde görülen patlamayla beraber Swift Uzay Aracı tarafından 1000. kez keşfedilmiş oldu.

13. Galaksi kümelerinin en şanlısı!

MOO J1142+1527 adlı bu galaksi kümesi bizden tam 8,5 milyar ışık yılı uzaklıkta. Kütlesinin Güneş'imizin kütlesine oranla 1 katrilyondan fazla olduğu tespit edilmiş, ki bu da kendisini bugüne kadar keşfedilen ve aynı uzaklıklarda bulunan galaksi kümeleri arasında en fazla kütleye sahip olan galaksi kümesi yapıyor. Bu yaşta bu kütle, pes doğrusu!

14. Dünya'yı teğet geçen asteroitten sevgilerle...

2015 TB145 adlı bu asteroit geçtiğimiz ay içerisinde Dünya'nın yakınlarından, yaklaşık 500 bin km ötesinden sorun çıkarmadan geçip gitti. Bu fotoğraflar da 2018'in Eylül ayına kadar bir daha yanımıza uğramayacak bu asteroitin, NASA çalışanları tarafından çekilmiş en yüksek çözünürlüğe sahip görüntüleri.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
24.11.2015

wow

24.11.2015

wow wow wuuuuu woohw

24.11.2015

Muazzam. Çok teşekkürler derleme için.

07.12.2015

Woww those are incredibly amazing <3

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ