Babil sözcüğünün kökeni Akadca'da ki Bab-ilu sözcüğünden gelir. Bab kapı, ilu ise tanrı anlamına gelir, bu iki kelimenin birleşimi ile Tanrı'nın Kapısı yani Babil oluşur.
Babil bir şehir devlet iken Hammurabi'nin başa geçmesi ile büyük bir imparatorluğa dönüşür ve diğer krallıklar üzerinde egemenlik kurar. Hammurabi kendi adını verdiği Hammurabi Kanunları'nı yazmıştır. Bu kanunlar tarihteki en eski kanunlardan biridir.
Sonraki yıllarda Eski Hitit Devleti M.Ö. 1595 yılında Babil'i alarak devleti yıkmıştır.
Asur Devleti'nin yıkılması ile Babil tekrardan güçlenmiştir. Topraklarını Asur Devleti ve komşu devletleri alacak şekilde büyütmüştür. Babil'in bu güçlü dönemi Yeni Babil olarak adlandırılmıştır. Bu dönemin en önemli kralı Nabukadnezzar'dır. Dönemin en önemli eseri İştar Kapısı'dır.
M.Ö. 539 yılında Perslerin Babil'i ele geçirmesi ile imparatorluk tamamen yıkılmıştır.
Sen git yıllarca arkeoloji oku...Dibine kadar öğren.. Sonra yaşasın işsizlik...
İştar Kapısını Empire Earth'ten hatırlarım.babillerin çok güzel eserlerinden bir tanesidir ancak Amerikan emperyalizmi,petrol sevdası onun da güzelliğini çekip aldı.sonradan restore edilmiş olabilir mi tam bilmiyorum.bir araştırmak lazım.bir de Babil'in Asma Bahçeleri ile ilgili bazı ressamlar güzel eserler ortaya koymuşlar.bir incelemenizi tavsiye ederim.
babilistan sozunu izah etmek ucun sumerlerin iraq bolgesine nerden geldiyini bilmek lazimdir.sumerler mesopotamiyaya kafkaz daqlarinin eteyinde yerleshen ilisu kendinden getmishler.anadolu turkcesine cox yaxin bir dilde danishan bu xalqin insanlari koc ederken toponimleri,efsaneleri ve burdaki daq qabartmalarinin resmlerini mohur kimi ozleriyle aparmishlar.burasi butun dunyanin aradiqi annunakilerin yerdeki meskenidir.bab-ilisudan.demek ki allahin qapisi ilisudadir.