Mısır'da sağlanan birliğin sürmesi için Mısır'a bir reform gerekiyordu. On sekizinci sülale bu konuda çalışmalar yaptı. İlk olarak taht kavgalarına sebep olan karışıklıkları önlediler, Hyksos'lardan sonra Doğu'dan gelen tehditlere daha çok önem verdiler. Bu yüzden seferler düzenlediler. Fenike, Filistin ve Lübnan'ı fethettiler. 4. Tutmes, Mitanni kralının kızı ile evlendi, böylece aralarında bir ittifak sağladılar.
Mısır'ın bu ilerleyişi Hitit İmparatorluğu'nun dikkatini çekti. Mısır'ın ilerlemesini durdurmak için savaş açtı, ama savaşı kaybetti. Daha sonraları Mısır ile Hitit arasında defalarca savaş yaşandı, fakat hiçbir sonuca varılamadı. Özellikle de Mısır Kralı 2. Ramses ile Hitit Kralı Muvatalli arasında bir rekabet vardı, bu yüzden uzun yıllar boyunca birbirleri ile savaştılar.
Sonra Muvatalli'nin ölümü Hitit İmparatorluğu'nun geleceğini endişeye düşürdüğü için iki ülke arasında tarihin ilk antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması Adana'da imzalandı.
Yine de Asya'da yeni tehlikeler vardı. Tehlikelerden biri Asur Devleti, diğeri ise balkanları ve Küçük Asya'yı işgal edecek olan Hint-Avrupa dalgalarının gelişiydi. 3. Ramses bu tehlikelere karşı ülkeyi büyük ölçüde korudu. 3. Ramses'ten sonra gelenler bunu başaramadı. Devrin sonlarına doğru Mısır, Asya politikasını bıraktı.
hmm demek hamit altıntop mısırda yöneticilik yapmış.
eline sağlıkkk
onedio da böyle içerikerin fazlalaşması dileğiyle, ellerinize sağlık!