Geçmişten Günümüze Google’ın Gelişimini Sağlayan 7 Olay

İlk zamanlarda bir dizin olarak ortaya çıkan arama motorları, dikeyde işlemlerin yapılabildiği(sitelerin, kullanıcıları tarafından gönderildiği ve editör onayı sonrasında onaylandığı) bir şekilde işliyordu. Ancak 90’lı yılların başında temelleri atılan ve diğer arama motorlarından farklı bir yapı ortaya koyan Google, arama motorlarının yönünü değiştiren bir teknoloji geliştirecekti.

Stanford Üniversitesi’ne kayıt olmaya hak kazanan Sergey Brin ile onu gezdirmek üzere görevlendirilen Larry Page, üniversitenin ilk günlerinde tanışmışlardı. İlk zamanlarda çok anlaşamadıkları söylense de 1996 yılında Backrub adı verilen bir arama motoru kurdular ve Stanford Üniversitesi’nin sunucularında çalıştırmaya başladılar. Backrub, sunucuların kaldıramayacağı bir büyüklüğe ulaşınca Larry Page ve Sergey Brin, yeni bir sunucuya geçmeye ve yeni sunucuya geçiş yaparken de arama motorlarına yeni bir ad vermeye karar verdiler. Biraz beyin fırtınasının ardından 10 üzeri 100 anlamına gelen “gugol” kelimesinden yola çıkarak “Google” ismi ortaya çıktı.

2. İlerleyen Yıllarda Şirket Gelirlerinin %90'a Varan Kısmını Oluşturan Adwords Hayata Geçti (2000)

2000 yılına kadar şirketin kurulması ve yatırım alması süreçleri geride kalınca, dizininde 1 milyar URL’e ulaşan Google dünyanın en büyük arama motoru haline geldi. İlerleyen yıllarda şirket gelirlerinin %90’a varan kısmını oluşturacak Adwords'ü de bu zamanlar da kuruldu.

3. 11 Eylül Saldırıları Sonrasında Google News Hayata Geçti (2001)

Kullanıcılarının alışkanlıklarını takip ederek kendini geliştiren Google’ın, gelişimi ile ilgili bilgi verdiği ilginç bir dipnotu paylaşmak istiyorum. “Evolution of Search” adlı videoda 2001 yılında bir kırılma noktası yaşandığı söyleniyor, bu kırılma noktasının Google’ın sunduğu “Google News” hizmetinin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili bilgiler içeriyor. 11 Eylül 2001’de yaşanan “İkiz Kule Olayları” saldırılarında konu ile ilgili anlık yapılan “İkiz Kuleler” aramalarında genel bilgiler veren siteler çıkıyordu.

Bu konu ile ilgili olarak beyin fırtınası yapan Google ekibi, arama yapılan anahtar kelimeler ile ilgili güncel haber sonuçlarını önce ana sayfaya sonra da arama sonuçlarına dahil etti.

4. 2003 yılında ünlü blog servisi Blogger’ı satın alan Google, servislerini genişletti. (2003)

5. 2006 yılına kadar olan süreçte pek çok servisini hayata geçiren Google, tarihinin en büyük satın alımlarından birisini gerçekleştirerek, dünyanın en büyük video arama motoru ve servisi olan YouTube’u satın aldı.

6. 2008 yılı içerisinde sonradan Google Play olarak adı değişecek olan Android uygulama platformu “Google Market” hayata geçti.

Akıllı cihazların kullanım oranının artması ile birlikte, bu konuda bir uygulama marketi oluşturan Google, bu alanda otoriter bir yer haline geldi.

7. Sosyal Medya'ya Giriş Yapan Google, Son Projesi Google+ ile Büyük Ses Getirdi.

2004’te Türk yazılımcı Orkut Büyükkökten’in geliştirdiği sistemle kurulan ve dünya çapında beklenen başarıyı gösteremeyen Orkut’un ardından, Buzz gibi yeni mecralarla kullanıcıların karşısına çıkan Google, yine başarıyı yakalayamadı ve son olarak 2011’de hayata geçirdiği Google+ ile bu alanda yoluna devam ediyor.

Kaynak: Geçmişten Günümüze Google\'ın Gelişimi

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı