Geçmişten Günümüze Biz İnsanların Neden Sadece On Tane Ayak Parmağı Var?

Bazıları daha fazla parmağa sahip olmanın hızlı yazmamızı sağlayabileceği ya da daha önemlisi ellerimizde daha fazla cips taşıyabileceğimizi düşünebilir. Peki öyleyse evrim neden bize on parmak ve on ayak parmağı bırakmayı tercih etti? Gelin birlikte inceleyelim!

Fosil kanıtları, geçmişte dört ayaklı hayvanlar olan tetrapodların sıklıkla beşten fazla parmağa sahip olduğunu göstermektedir.

Örneğin, yaklaşık 360 milyon yıl önce yaşayan Acanthostega cinsi, her iki ayağında da  sekiz parmağa sahipti. Ancak 15 milyon yıl sonraki fosiller beş parmaklı tetrapodları gösteriyordu.

Araştırmacılar, Geç Devoniyen dönemindeki tetrapodların çoğunlukla karada yaşadığına ve karada yürümeyi çok daha kolaylaştıran bir kemik yapısına sahip olduklarına inanıyorlar.

Önceki tetrapodlar olan Acanthostega ve Icthyostega'nın, üst uzuvlarında karada hareketlerini kısıtlayabilecek bir L şeklinde kemikleri vardı. Bu canlıların suyun yakınında ya da içinde daha fazla zaman geçirdiği düşünüldüğünde, bu durumda son derece esnek bacaklara ihtiyaç duymamaları mantıklıdır.

Kemik yapısındaki ve parmak sayısındaki bu değişikliğin aynı dönemde meydana gelmesi, daha az parmağa sahip olmanın karada yaşamayı kolaylaştırmış olabileceği anlamına gelebilir.

Ancak şu an için bu sadece bir teori çünkü paleontologlar kesin sonuçlara varmak için yeterli fosil kanıtına sahip değil.

İnsanlar olarak, ekstra uzuvlarımızı geri alıp alamayacağımız ise bir merak konusu.

Bilim, bunu en azından evrim yoluyla muhtemelen alamayacağımızı söylüyor. Evrimsel biyolojide Dollo Yasası olarak bilinen ünlü bir ilke vardır. Bu ilkeye göre, bir organizma karmaşık bir yapıyı bir kez kaybederse, onu geri alması pek olası değildir.

Pratikte, hayat bu kurala istisnalar göstermeye başlıyor.

2017'de, yumurtlama yeteneğini yeniden evrimleştiren bir kertenkele keşfedildi. Ancak bu tür olaylar hala nispeten nadirdir.

Geçmişte, dört ayaklı atalarımızın daha fazla parmağa sahip olabileceği düşünülmektedir.

Ancak zamanla, evrimsel baskılar ve doğal seçilim, bize en uygun olan fiziksel özellikleri seçmeye devam etti. Yani, günümüzde 10 parmak ve 10 ayak parmağına sahip olmamız, atalarımızın hayatta kalma ve üreme başarısına katkıda bulunan bir özellik olarak ortaya çıkmış olabilir.

Eğer evrimsel bir piyangoyu beklemek istemiyorsanız, teorik olarak parmak oluşumunda yer alan genleri yeniden tanıtmak veya düzenlemek mümkündür.

Ancak bu şekilde müdahale etmek iyi bir fikir olmayabilir çünkü bu genler genellikle vücudun genel gelişiminde rol oynar.

Teknolojinin ilerlemesiyle, ekstra parmak veya ayak parmaklarına sahip olmanın avantajları veya dezavantajları üzerine spekülasyonlar da artıyor.

Örneğin, bir klavyede daha hızlı yazmak için ekstra parmaklara ihtiyaç duyulup duyulmadığı bile tartışıldı!

Sizin bu konuda düşünceniz ne? Sizce 10 tane parmağa sahip olmak yeterli mi?

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Japon Araştırmacılar Buldu "Haftada Sadece 9 Saniye Çalışarak Güçlenmek ve Kaslanmak Mümkün!"
Bebeğinizin Göz Rengini Önceden Öğrenmek İçin Yapmanız Gerekenler
Kilo Vererek Vücutlarını ve Hayatlarını Tamamıyla Değiştiren Kişilerden Hepimizi Dumur Eden 15 Fotoğraf

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu