Geçmişten Bugüne İmar Affı! Düzenlemelerin Depremde Yıkıcı Sonuçları Olabilir mi?

6 Şubat 2023 sabaha karşı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem hepimizi derinden sarstı. Aynı gün 7,6 büyüklüğünde bir depremle bir kez daha sarsıldık. Kahramanmaraş ve çevre illerde yıkıcı etkilerinin olduğu bu deprem, Hatay'da iki devlet hastanesinin yıkılmasına ve binlerce binanın enkaz haline gelmesine sebep oldu.

Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Adıyaman, Adana ve Malatya gibi çevre illerde de büyük enkaza yol açan depremlerin ardından en son bilgiye göre 3 bin 419 vatandaşımız yaşamını yitirdi.

Hatay da bu depremden en çok etkilenen illerden bir tanesi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'ın açıklamasına göre teyit edilen yıkılmış bina sayısı 5 bin 775. Henüz doğrulanmamış, yıkıldı ihbarı gelen bina sayısının da 11 bin 302 olduğunu belirtti.

Bu büyük yıkımlar birçok kişinin aklına imar barışını getirdi.

İmar affı, imar mevzuatına göre yapılmayan kaçak yapıların yasal hale getirilerek kayıt altına alınmasıdır.  İmar affı ilk olarak 1984 yılında kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellemek için çıkarılmış.

O dönemde gecekondular sınıflandırılmış ve dört kata kadar imar izni verilmiş. 1987 yılında yürürlüğe giren kanun ile her türlü kaçak yapı gecekondu kapsamında alınmış ve af kapsamında değerlendirilmiş.

İmar affı, en son 2018 tarihinde gelmiş. 2017 yılı ve öncesinde yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan imar ve iskanları kapsamış.

Kanun kapsamında 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış kaçak yapılara, imara ve imar eklerine aykırı yapılara yapı kayıt belgesi verilerek imar affı kapsamında kayıt altına alınması sağlanmış.

Gelişmeler için👇

Hatay'dan Son Görüntüler: Kahramanmaraş Depreminin Ağır Hasar Verdiği İlde Tablo Gittikçe Ağırlaşıyor
Kahramanmaraş Depreminde Yıkımın Büyük Olduğu İllerden Şanlıurfa'da İkinci Gün

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
07.02.2023

Maalesef yıkılan bir çok binanın giriş katında dükkanlar var. Bu tesadüf değil. Dükkan sahibi veya kiracısı kolonları kaldırıp binayı depreme dayanıksız hale getiriyor. Kolonu keserken tabi ki binaya birşey olmuyor. Birşey olmayınca "abi bak hiç bişey olmaz demiştim" diyen bir cahil çıkıyor. Ama depremde bu bina yerle bir oluyor. Genellikle bunu "iskan" alındıktan sonra yapıyorlar. Sonra da bir imar affı çakıyorlar üstüne. Mesele... CEHALET. Çözüm eğitim falan değil (ona vaktimiz yok). Çözüm çok basit: Her 2 yılda bir belediye zabıtası dükkana gidip kolonları kontrol edecek. Bu kontrolün bedelini de dükkandan alacak (emlak vergisi vs adında). Projesi bozulmuş dükkanın iskanını iptal edip dükkanı mühürleyecek... Belediyelere yeni mühendisler alınıp hızlıca yapılabilir. Maliyet sıfır. Deprem zararları yarı yarıya azaltılabilir.

Pasif Kullanıcı
07.02.2023

Birileri mal hırsıyla kaçak yapılar yapar,kolon keser;diğeri oy hırsıyla imar affı çıkarır,göz yumar.Sonra da kader,fıtrat der...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ