Geçmişe Yolculuk! İyisiyle Kötüsüyle Televizyon Ekranlarında İz Bırakan 15 Yerli Tarihi Dizi

TRT 1'in yüksek bütçeli yeni dizisi Barbaroslar, geçtiğimiz hafta gösterişli reytingiyle yayın hayatına başladı. Kuruluş Osman, Alp Arslan gibi dizileri düşünürsek televizyonlardaki tarihi diziler furyası bu yıl da artarak devam edecek. Bu vesileyle televizyonlarımızda iz bırakan tarihi dizileri hatırlamakta fayda var.

1 - Muhteşem Yüzyıl / 2011-2014

İlk sırada bir televizyon efsanesi var… Önce Show TV, sonrasında Star TV’de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl, üç yıl 139 bölüm boyunca kırılmadık rekor bırakmayarak Türk televizyon tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı.

Temel olarak Osmanlı İmparatorluğu padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın hayatını konu edinen ve 70 ayrı ülkede 500 milyondan fazla seyirciye ulaşan Muhteşem Yüzyıl, Türk dizilerinin yurt dışına satışında da yeni bir çağ açtı.

IMDb: 6,7

2 - Muhteşem Yüzyıl: Kösem / 2015-2017

Muhteşem Yüzyıl’ın hemen ardından gelen Muhteşem Yüzyıl Kösem ise selefine kıyasla büyük bir hayal kırıklığı olarak tarihe geçti. Önce Star TV, ardından da FOX TV’de yayınlanan dizi yayın hayatına başlamadan 50’den fazla ülkeye satılsa da reytingde istenilen sonuçları elde edemedi ve ömrü 60 bölüm sürdü.

IMDb: 6,3

3 - Vatanım Sensin / 2016-2018

Muhteşem Yüzyıl’ın ardından Halit Ergenç’i bir başka tarihi dizide görmemizi sağlayan Vatanım Sensin, henüz üçüncü bölümünden 10 reytinge ulaşarak büyük bir ses getirmişti. İki sezonda toplamda 59 bölüm yayınlanan dizi, savaşın yıkıcı atmosferine rağmen aşklarını yeşertmeye çalışan bir ailenin öyküsünü konu ediniyor.

IMDb: 8,2

4 - Diriliş Ertuğrul / 2014-2019

Soluğu biraz TRT dizilerinde alalım. Tarihin en uzun soluklu yerli dizilerinden biri olan Diriliş Ertuğrul, 13. yüzyılda Avrupa'da yaşayan kayı obasının tapınak şövalyelerine karşı verdiği mücadeleyi konu ediniyordu. Başta Umman ve Pakistan olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde büyük ses getiren dizi, beş sezon toplamda 150 bölüm yayınlandı ve tahtını Kuruluş Osman'a devretti.

IMDb: 8

5 - Kuruluş Osman / 2019 - devam ediyor

Diriliş Ertuğrul’un hemen ardından farklı bir kanalda, ATV’de, yayına başlayan serinin devamı niteliğindeki Kuruluş Osman, 400 çadırlık bir obadan, 'ilahi aşkla' kurulan bir cihan imparatorluğuna yürüyüşün hikayesini merkeze alıyor. Önümüzdeki hafta üçüncü sezonu başlayacak olan dizi, geçtiğimiz sezon çarşamba günleri TOTAL kategorisinde en çok izlenen diziydi.

IMDb: 7,8

6 - Uyanış Büyük Selçuklu / 2020 - devam ediyor

Geçtiğimiz yıl pazartesi günlerinin zirve adayı Uyanış Büyük Selçuklu, aşkla, sırla ve mücadele ile yoğrulmuş destansı bir yolculuğu, Anadolu'nun kapılarını Türklere açan Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın ölümünün ardından tahta geçen Melikşah’ın hikayesini konu ediniyordu. Ekibin değişmesinin ardından dizi bu sezon Barış Arduç-Fahriye Evcen ikilisiyle sil baştan başlayacak.

IMDb: 8,3

7 - Mehmetçik Kûtulamâre / 2018-2019

Diriliş Ertuğrul'un yapımcısının TRT 1 için hazırladığı ve 2018-2019 yılları arasında toplamda iki sezon 32 bölüm yayınlanan Mehmetçik Kutülamare, Birinci Cihan Harbi'ne hazırlanan Osmanlı devletinde, tek hayalleri devletin yeniden dirilişi ve kurtuluşu olan, gönlünde vatan sevdasından başka bir şey bulunmayan Mehmet ve arkadaşlarının destansı hikâyesini konu ediniyordu.

IMDb: 6,8

8 - Fiilinta / 2014-2016

2014-2016 yılları arasında TRT’de toplamda iki sezon 56 bölüm yayınlanan Filinta dizisi, Galata Amiri Filinta Mustafa ve onun ustası Galata Kadısı Gıyasettin Hatemi’nin hikayesine odaklanıyor. Gerçek olaylardan esinlenilmediği belirtilse de başlarda Abdülhamit’in hayatını anlattığı düşünülen Filinta’nın finaline doğru Abdülaziz’i konu edindiği ortaya çıkmıştı.

IMDb: 6,8

9 - Payitaht Abdülhamid / 2017-2021

Evet, TRT'nin tarih dizilerini halen bitirmedik. 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in saltanatının son 13 yılına odaklanan Payitaht Abdülhamid, yayınlandığı dönem bölüm başına ortalama 150 dakikayı aşkın süresiyle dikkat çekmişti. Kronolojik olarak Filinta’dan sonra gelen dizide başrolü Bülent İnal üstlenirken 2017-2021 yılları arasında TRT 1’de toplamda 154 bölüm yayınlandı.

IMDb: 5,3

10 - Elveda Rumeli / 2007-2009

Tarihi dizilerden söz açmışken Elveda Rumeli’ye değinmeden geçmek olmaz… Balkanlardan çekilmekte olan cihan imparatorluğuna ışık tutan dizi, üç kızı ve eşiyle birlikte Makedonya’da yaşayan Sütçü Ramiz’in hayatına odaklanıyordu. 2007-2009 yılları arasında toplamda üç sezon 83 bölüm yayınlanan dizi, üzerinden yıllar geçse de adından söz ettirmeyi başarabiliyor.

IMDb: 8

11 - Son Yaz Balkanlar 1912 / 2012

Sırada hayal kırıklığı yaşayan dizilerimiz var. Evet, listeye biraz talihsiz ve çoğunluğun bilmediği bir diziyle devam ediyoruz. Balkan savaşlarının 100. yılına binaen 2012’de yayınlanan ATV dizisi, altıncı bölümde yayından kaldırılmıştı. Fragmanda vaat ettiği savaş atmosferini dizide bulamayan genel kite, 'olmamış bir Elveda Rumeli' eleştirisini yapmıştı.

IMDb: 5,6

12 - Fatih / 2013

Bir yıl sonra Kanal D’de sahneye çıkan Fatih, yılın fiyaskosu olarak tarihe geçmişti. Muhteşem Yüzyıl’a rakip olarak öne sürülse de 15 milyon dolarlık bütçesini verimli kullanamadığı iddia edilmişti. İlk bölümün düşük reytinglerinden sonra geç saate alınan dizinin ömrü yalnızca 5 bölüm sürdü.

IMDB: 5,1

13 - Mehmed: Bir Cihan Fatihi / 2018

Dizi veya film fark etmeksizin tarihi yapımlarda büyük isimleri oynatmak büyük bir risk anlamına geliyor. Tıpkı Burak Özçivit ve Kerem Bürsin’in başrolü paylaştığı Can Feda gibi.

2018 baharında Kenan İmirzalıoğlu başrolünde başlayan Mehmed Bir Cihan Fatihi yüksek bütçesi ve iddialı tanıtımlarına rağmen altıncı bölümde yayından kaldırıldı. Fatih, İstanbul’u 53 günde fethederken Mehmed dizisinin ömrü yalnızca 43 gün sürdü.

IMDb: 6,8

14 - Kalbimin Sultanı / 2018

Tarihi diziler kanalı rezil de edebiliyor vezir de… Rusya ortak yapımı Kalbimin Sultanı ise ne yazık ki ilk kısma örnek. Ortak yapım Rusya’da yayınlandığı her bölümü reyting birincisi olan dizi ülkemizde 2018 yazında yayınlanmaya başladı ancak düşük reytingler nedeniyle ömrü yalnızca sekiz bölüm sürdü.

IMDb: 6,3

15 - Kurt Seyit ve Şura / 2014

Yine bir tarihi dizi, yine bir büyük isim. İlk aşamada 26 bölüm olarak tasarlanan, Kıvanç Tatlıtuğ’un Farah Zeynep Abdullah ile başrolü paylaştığı roman uyarlaması Kurt Seyit ve Şura’nın ömrü yalnızca 21 bölüm sürdü. Üçüncü bölümünden itibaren izlenme sayılarında ciddi düşüş yaşayan diziden geriye ise Kıvanç Tatlıtuğ’un Tatar ruhunu sonuna kadar hissettirdiği Bostorgay performansı kaldı.

IMDb: 7,2

Geçmişi Okuyarak Değil de İzleyerek Öğrenmek İsteyenler İçin Gelmiş Geçmiş En İyi 23 Tarih Dizisi
Farklı Dönemleri Sevenler Buraya! İzlerken Geçmişte Dolaşacağınız Tarih Kokan Diziler
Kitap Okumaya Vakit Bulamayanların Kanlı Canlı Tarih Öğrenebileceği 25 Muhteşem Dizi

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
03.10.2021

Elveda Rumeli çok güzeldi..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ