Türkiye tarihinin en ağır maden katliamının yaşandığı ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin adalet arayışı sürüyor.
Faciadan 15 gün önce Meclis'te konuya ilişkin önergesi reddedilen, süreci başından beri takip eden CHP'li Özgür Özel, hayatını kaybeden madenci ailelerinin imkânsızlıktan artık duruşmalara gelemediğini, faciadan yaralı kurtulan işçilerin işlerinden olduğunu, uzayan yargılamanın şirket lehine geliştiğini, ölen işçilerin sadece öldüğüyle kalmayacağını, suçlu da çıkacaklarını belirtti ve ekledi:
'Büyük bir yılgınlık var. Soma'da yaşananların sorumluları, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldi. Şirketin avukatları savunmayı bıraktı, saldırıya geçti.'
İddianame 2 Mart 2015’te, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'Olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 sanık için ise , 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Yargılama süreci 13 Nisan 2015'te başladı.
Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki madeni inceleyip olumlu rapor veren 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermedi.