Eğer işçisinin çalışma saatlerinin yarısından fazlası, saat 20.00'dan sabah 06.00 aralığına denk geliyorsa bu sisteme gece çalışması adı verilmektedir. Gece çalışma sistemine göre her iş yerinde işçi en fazla 7.5 saat çalışabilir. Buna göre işçinin 7.5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
Yargıtay'a göre bir çalışma süresinin yarısından fazlası gece saatlerine denk geliyorsa sadece gece dönemine denk gelen çalışma bölümü alınmaz. İşçinin bütün çalışması gece çalışması olarak sayılır. Ayrıca bu süreler gece çalışmasını kurallarına göre uygulanır. Bu gece çalışma vardiyasının kuralları her sektörde geçerli olmayabilir. Sağlık hizmeti, özel güvenlik, turizm gibi sektörlerde 7.5 saatin üzerinde çalıştırılabilir. Bu durumda ise işçinin onayının alınması zorunludur. Olağanüstü ve zorunlu hallerde de işçi daha fazla çalıştırabilir.
Sürekli olarak gece çalışanın kişinin sağlık durumu olumsuz olarak etkileneceği için vardiyalı sistem uygulanır. Gece ve gündüz olarak işletilen yerlerde, kişi bir hafta gece çalıştırılırsa diğer hafta gündüz çalıştırılır. Bu sistem 2 haftalık nöbetleşme şeklinde uygulanır, 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İş Kanunu'nun 69. maddesine göre kişi vardiyalı gece çalışmasında en fazla 11 saat çalıştırılır. Eğer işçinin sağlığı bozulursa rapor alınması halinde, işveren gündüz çalıştırma düzenine alabilir.