Gece Sürekli Uykundan Uyanıyorsan Bu İçerik Sana: Kaliteli Bir Uyku Çekmenin Yolları

Uyku bozuklukları tüm yaş gruplarında ve dünyadaki tüm ülkelerde yaygındır. Fiziksel, duygusal veya zihinsel sıkıntıdan tıbbi sorunlara, genetik özelliklere veya rahatsız edici ortamlara kadar çeşitli faktörlerden kaynaklanabilirler. Sen de bu gibi nedenlerle uyku sorunları yaşıyorsan bu içeriğimizdeki çözümleri deneyebilirsin!

1. Ekran süresini minimuma indirmelisin.

Yatmadan önce sosyal medyada gezinirsen veya sevdiğin programları izlersen gözlerini uykuyu bozan dalga boylarına maruz kalıyor olabilirsin. Mavi ışığın dalga boyları vücudunun doğal sirkadiyen ritmini bozabilir ve uyku kaliteni olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple yatağa yatmadan önce ekranlarla arana mesafe koymanda fayda var.

2. Uyku destekleyici bir takviye alabilirsin.

Magnezyum ve melatonin, doğal uyku takviyeleri için iki popüler seçenektir. Magnezyum, gevşemeyi ve sakinliği destekler ve magnezyum takviyesinin hem uyku kalitesi hem de uyku süresi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ispatlanmıştır. Melatonin, vücuda dinlenme zamanının geldiğini söyleyen bir uyku hormonudur. Araştırmalar, yatmadan önce 2 mg melatonin dozunun, özellikle jet lag vakalarında uyku kalitesini önemli ölçüde olumlu etkileyebileceğini göstermiştir.

3. Uykuya dair düşünce ve hislerini gözden geçirebilirsin.

Yeterince iyi bir uyku sadece fiziksel alışkanlıklarınla ilgili değildir; aynı zamanda içsel düşünce ve tutumlarınla da bağlantılıdır. Uykunun anlaşılması zor bir şey olduğunu düşünüyorsan, bu durumda, sinir sisteminde, vücudunda ve zihninde bu hikaye daha güçlü hale gelir ve daha fazla kaygı yaratır, uyumayı zorlaştırır.

4. Gün içinde şekerleme yapmaktan kaçınmalısın.

Şekerleme ve uyku söz konusu olduğunda herkesin kendine özgü ihtiyaçları vardır. Ancak gece uykunun tehlikeye girdiğini fark edersen, gündüz şekerlemelerini kesmeyi düşünebilirsin ve bunun geceleri daha fazla uyumana yardımcı olup olmadığına bakabilirsin.

5. Öğleden sonra kahvesini atlayabilirsin.

Bu büyük bir sürpriz olmayabilir, ancak kahve ve diğer yaygın içeceklerdeki kafein uyarıcıdır, bu sabahları harika olabilir. Ancak yatmaya çalışırken pek yardımcı olmaz. Kafein birkaç saat boyunca sisteminde kaldığı için, yatmadan en az altı saat önce kafeinli içecekleri içmeyi bırakmak en iyisidir.

6. Bir uyku ritüeli oluşturabilirsin.

Sıcak banyo, çay, günlük tutma ve daha fazlası gibi gece ritüelleri rahatlamak için birebirdir. Ertesi gün teslim tarihlerini ve toplantıları düşünmek yerine, akşamları seni dinlenme ritmine sokan rahatlatıcı aktiviteler yapabilirsin.

7. Gün boyunca daha fazla güneş ışığı alabilirsin.

Her gün en az birkaç dakika dışarı çıkmayı dene. Bu mümkün değilse parlak ışıklı bir lamba almayı düşünebilirsin.

8. Uyku getiren atıştırmalıklar yemediğin sürece gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmalısın.

Gece geç saatlerde yemek yemenin uyku kalitesini engelleyebileceğini gösteren birçok araştırma mevcut. İyi bir uykunun eksikliğini çekiyorsan uyumadan en az 4 saat önce yemek yemeyi kesmeyi deneyebilirsin.

Popüler İçerikler

Yok Artık Dedirten Olay: Üniversite, Erasmus Ödeneğiyle Mobilya Takımı Almış
Resmen Dalga Geçti: MasterChef Deniz, Başını Örtüp Ayşe'yi Taklit Etti!
Kübra Aykut'un Ardından Bir Şok Ölüm Daha: Makyaj Artisti Alp Kavasoğlu Vefat Etti!