Yerleşim alanlarından uzak noktalarda, gece karanlığında gökyüzündeki yıldızlar, gezegenler ve Samanyolu’nun parıldayan ışıltıları muhteşem bir manzara oluşturur. Fakat yerleşim alanları çoğaldığı için bu noktalar giderek azalıyor.
Üniversitelerarası Astronomi Araştırmaları Birliği’nin (AURA) Şili’de And Dağları üzerindeki gözlemevi geçen ay Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği tarafından koruma altına alındı.
Yapay ışıkla kirlenmemiş gökyüzüne artık daha az rastlanıyor. Bu ışıklar ise yıldızları görmemize engel oluyor.
İnsanların üçte ikisi şehirlerde yaşıyor. Bu bölgelerde gökyüzü gece Samanyolu’nu görecek kadar karanlık değil. Uzmanlar, bu yüzden şehirlerde yetişen insanların bu tür görüntüleri ancak bilim-kurgu filmlerinde gördüklerine işaret ediyor.
Valla ben elektrikler kesildiğinde balkona koşup samanyoluna bakıyorum. Hobi işte :) elektrikler kesilse keşke dediğim çok olmuştur.
Yazı yabancı ellerden çıkıp bizimkiler Türkçeye çırptığı için haliyle durum böyle oluyor. Aslında en iyi Altay dağlarından gök izlenir. Çünkü göğe en yakın yerler bu bölgelerdir. Eski Türklerin gök ile bu kadar ilgili olmalarının nedenlerinden biri de budur.