Gece 3'te Google'da Dua Aratan Sorun! Uyku Sırasında Gerçekleşen Kasılma ve Konuşamama Durumu Aslında Nedir?

Hemen herkes uyku esnasında ani kasılma ve hareket edememe durumunu yaşamıştır.

Büyük çoğunluk bu durumu 'karabasan' gelmesi olarak nitelendirse de aslında yaşadığımız bu durum 'uyku felci' olarak adlandırılıyor.

Uyku felci, uyandıktan hemen sonra ya da uykuya dalmadan hemen önce bedenin geçici olarak hareket edememesi durumudur.

Bilim insanları uyku felcinin neden gerçekleştiğini araştırdığında pek çoğu bu durumun uykunun doğal bir parçası olduğunu savunur.

Uyku felcinde beyin REM durumundan uyanık duruma geçse de vücut kıpırdayamaz ve bu durum yanında hipnopompik sanrılar getirebilir.

Özellikle sırt üstü uyurken daha sık görülen uyku felci, sık rüya gören insanlarda da epey yaygın.

Düzensiz uyumak, sık şekerleme yapmak, fazla stres, ani çevre değişikliği, uyku hapı kullanımı ve aç karna uyumak uyku felcinin en olası sebepleri arasında sayılıyor.

Bunun yanı sıra uyku felci deneyimi yaşayan pek çok kişi geçici felçten hemen önce çok net ve hatırladıkları rüyalar gördüklerini söylüyor.

Sebepleri bu şekilde sıralansa da bilim insanlarının araştırmaları sonucunda uyku felcinin asıl nedeninin tamamen REM uykusuna bağlanıyor.

REM uykusu esnasında vücut kendini kapatır ve hareket edemez. Bunun nedeni ise kişinin rüyasında yaptığı hareketleri normalde de yapmasını engellemesi.

Uyku felcinin fizyolojisi hakkında çok az şey bilinse de uyku felcinin beynin pons bölgesindeki motor nöronların post-sinaptik inhibisyonu ile bağlantısı olduğu biliniyor.

Vücutta gerçekleşen bazı düzensizlikler ve narkolepsiden muzdarip olan kişiler, uyku felcine daha sık rastlıyor. Yani uyku felci kişinin aslında uyanık olmasına rağmen beynin kendisini REM uykusunda sanması ve vücudu hareket ettirmemesi durumundan ibaret.

Uyku felci olan insanların bu durumu atlatabilmesi için öncelikle sakin olması ve vücudunu yavaş yavaş hareket ettirmeye çalışması bu durumdan daha rahat kurtulabilmesini sağlar.

Tüm vücudu hareket ettirmek zor olduğu için öncelikle parmakları hareket ettirmek beyne uyanıklık durumunu daha kolay ve hızlı iletir.

Sonuç olarak 3 harflilerle yakından ilgili sandığımız bu durum aslında tamamen fizyolojik bir sorun.

Korku dolu gecelere son diyebilir miyiz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Uyumak Güzeldir Ama Böylesi Değil! Kanınızdaki Sıcaklığın Çekilmesine Neden Olacak Uyku Bozuklukları
Uyuyanların Yanına Karabasan Gibi Yaklaşıp Poz Veren 46 Değişik İnsan
Sabahlara Kadar Uyuyamayanlar Buraya! Uyku Bozukluğunun Üstesinden Nasıl Gelinir?

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
04.06.2021

Bu durumun uyku felci olduğunu biliyorum ama çevreme anlatırken durumu anlamaları için maalesef 'karabasan' olarak anlatıyorum :))

04.06.2021

5 yıl önce bir keresinde yaşamıştım bunu.Hareket etmeye ve ses çıkarmama rağmen ne sesim çıkıyordu ne de hareket edebiliyordum.Gerçekten kötü bir şey.

04.06.2021

Uyuyan insanın üstüne oturulur mu ya :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ