DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, haftada iki gün çevrim içi video konferans uygulaması Zoom ile sanal basın toplantıları düzenliyor. Bu toplantılara dünya genelinden yüzlerce gazeteci katılıyor. Ancak ekranda katılımcılar gizlendiği için toplantılara kimlerin katıldığını bilmiyor.
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen tüm basın toplantıları ise basına açık.
BM nezdinde bir kuruluş olan DSÖ'nün son yüzyılın en büyük sağlık sorununun yaşandığı bir dönemde kapılarını fiziki olarak basına kapatması ve sadece çevrim içi toplantılar yapması ağır eleştirilere neden oldu.
Cenevre merkezli gazeteciler DSÖ'nün basın toplantılarını 'kör web semineri' olarak niteliyor.
Nitekim, BM Cenevre Ofisine Akredite Basın Mensupları Birliğinin (ACANU) düzenlediği geleneksel yıl sonu anketinde DSÖ medya ekibi son sıralarda yer aldı.
Ankete katılan uluslararası gazetecilerin yüzde 67'si DSÖ medya ekibinin Kovid-19 salgınını 'kötü' yönettiği şıkkına imza attı.
ACANU anket sonuçlarını Twitter üzerinden yayımladı.
BM'nin 71 yıllık gazeteci örgütü olan ACANU ve İsviçre Yabancı Gazeteciler Derneği (APES) 'daha fazla bilgiye erişim ve şeffaflığın sağlanması' için Genel Direktör Ghebreyesus'a mektuplar gönderdi.
Maske olayının aslı şu. Dünya böyle bir salgına hazırlıksız yakalandığı için tüm insanlığa yetecek maske yoktu ve bu yüzden "maskeyi sadece hastalar ve sağlık çalışanları taksın" denildi. Sonra maske stoklarındaki sorunlar ortadan kalkıp stoklar oluşunca "hepiniz takabilirsiniz" dediler. Önce tüm insanlığı riske atıp kendilerini garantiye aldılar, sonra düzelttiler.
Ghebreyesus bir tıp doktoru değil. Geçmişi rüşvet hikayeleri ve yargılamayla dolu. Who, insandan insana bulaşmıyor diyeceğine acil durum ilan etmesinden önce önlem alıp, ülkeleri bilgilendirseydi bu kadar canı kaybetmeyecektik. Rahat etmiştk. O pişmaniye boyıklı direktörün yargılanması gerekir.
Maske takılması önerildiği ve önerilmediği zamanlarda ne virüsün yayılma hızına dair bir inceleme yapsanız, beklenmedik sonuçlara varabilirsiniz. Bir de ne yazık ki kimse bunun istatistiğini tutmuyor ama teorik olarak koruyucu olabildiği bilinen maskelerin pratikte nasıl iş gördüğünü de merak ediyorum. Mesela hasta olanları kaçı dışarda maske takıyordu, hatta tespit edilebilse, kaçı virüsü kaptığı, fazla virüse maruz kaldığında maskeliydi veya değildi. Bunu gerçek anlamda ortaya koyabilsek, maskelerin özellikle teorideki koruyuculuğunu insan kullanımının kusurlarından dolayı çok yüzdeli koruyamadığını görebiliriz gibi geliyor.