Geç Döllenme Nedir, Neden Olur?

Geç döllenme, özellikle adet dönemindeki düzensizlikler ve sapmalar sonucu pek çok kadının yaşadığı bir durumdur. Adet düzensizliğine neden olabilen; stres, hormonal dengesizlik, miyomlar, polikistik over sendromu gibi pek çok etken, dolaylı olarak geç döllenmeye neden olabilmektedir. Beklenen yumurtlama tarihinin ileri bir güne ertelenmesi geç döllenmeye de zemin hazırlamaktadır. Peki, geç döllenme nedir, neden olur? İşte cevapları…

Çocuk sahibi olmak isteyen pek çok çift ovulasyon takvimi tutarlar. Bu takvim, kadının yumurtlama günü baz alınarak tespit edilir. Yumurtlama dönemi kadının hamile olma olasılığının en fazla olduğu dönemdir. Buna göre döllenmenin yüksek olduğu bu günler içerisinde korunmasız birliktelikler yaşanır. Ancak bu zaman zarfında geç döllenme gibi bazı durumlarla karşılaşılabilir. Adet düzeninde yaşanan her türlü aksaklık geç döllenmeye sebep olabilir. Öyleyse geç döllenme nedir, neden olur? Gelin bu soruların cevaplarına yakından bakalım…

Geç Döllenme Nedir?

Geç döllenme, beklenen yumurtlama tarihinin bazı nedenlerden dolayı daha geç başlaması halinde görülür. Normal bir adet dönemi 21-35 günde bir gerçekleşir. Bu dönemin ortasında yani bir sonraki adetin başlayacağı tarihten yaklaşık 14 gün önce yumurtlama dönemi devreye girer. Örnek olarak; 30 günde bir adet gören kadının ovulasyon tarihinin, adetin başlamasından 16 gün sonrasında olduğu hesaplanabilir. Bu nokta da 16. gün salınan yumurta aynı süreçte yaşanan bir cinsel birliktelik ile vajinaya salınmış olan spermle döllenir. Dölllenme oluştuğunda yumurta hücresi rahme ilerler, rahim iç duvarına tutunarak embriyo oluşturur. Ancak döllenme gerçekleşmezse adet döngüsü başladığında yumurta hücresi ve rahim iç duvarı kanama ile vücuttan atılır.

Geç Döllenme Neden Olur?

Geç döllenmenin net bir nedeni bulunmamakla birlikte bu durum aşağıdaki bazı nedenlerden etkilenebilir;

Polikistik Over Sendromu: Yumurtalıklardaki bazı oluşumlar bedenin hormon seviyelerini bozar ve yumurta salınımını etkileyebilir. Ayrıca polikistik over sendromu bulunan bazı kadınlarda yumurtalama tamamen ortadan kalkabilir.

Tiroit Bozuklukları: Bozulan hormon tiroit seviyeleri ve yumurtlama dönemini düzensizliğe uğratabilir.

Prolaktin Yüksekliği: Prolaktin seviyelerinin artması beraberinde östrojen hormonunda dengesizliklere yol açar. Östrojen düşüklüğü ise yumurtlama dönemini olumsuz etkileyen bir faktördür. 

İlaçlar: ilaçların yan etkisi olarak yumurtlama sisteminde sorunlar oluşabilir. Bu sebeple gebelik planlayan kadınlar kullandığı ilaçlar hakkında doktorunu bilgilendirmelidir.

Stres: Stres hormon seviyelerinin dengesini doğrudan etkileyebilir. Düzensiz salgılanan hormonlar yumurtlamaya etki ederek geç döllenmeye sebep olabilir.

Doğum Sonrası Süreç: Hamileliğin sona ermesinin ardından 3 ay sonra yaşanan düşük ya da kürtaj geç döllenmeye neden olabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Geç Döllenme Nasıl Hesaplanır?
Hayat Gerçekten Bir Mucize! Döllenmeden Doğum Anına Bir İnsanın Anne Karnında Gelişimi

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı