Geç Döllenme Nasıl Hesaplanır?

Beklenen yumurtlama tarihinin gecikmesinin bir sonucu olan geç döllenme, pek çok kadının ortak sorunlarından bir tanesidir. Özellikle adet döneminde düzensizlik ve sapmaların yol açtığı geç döllenme, adet düzeninin bozulmasına sebep olan hormonal dengesizlik, stres, yorgunluk ve bazı ilaçların kullanımı gibi pek çok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Geç döllenme çocuk sahibi olmak istemeyen pek çok kadın için endişe verici olabilirken bazı kadınlar ise gebelik tarihini belirlemek için konuyla ilgili bilgi sahibi olmak ister. Bu sebeple geç döllenme nasıl hesaplanır? Sorusu sıklıkla araştırılan konulardan arasında yer alır. Peki, geç döllenme nasıl hesaplanır? İşte tüm ayrıntılar…

Geç döllenme olarak birçok kadının hayatından yer eden bu durum, yumurtlama tarihinin çeşitli sebeplerden dolayı daha geç bir zamanda gerçekleşip yumurtanın sperm ile geç döllenmesi şeklinde tanımlanabilir. Gebeliğin meydana gelmemesi halinde, yumurtlamanın geç olması adet tarihinin de gecikmesine sebep olacaktır. Peki, geç döllenme nasıl hesaplanır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

GEÇ DÖLLENME HAKKINDA

Sağlıklı bir menstrüasyon dönemi, 21 ila 35 kısaca 28 günde bir gerçekleşmektedir. Bu dönemin ortasında ise yumurtlama dönemi devreye girmektedir. Bir sonraki adetin başlayacağı tarihten ortalama 14 gün öncesi meydana gelen yumurtlama dönemi, bazı durumlarda adet döngüsüne göre farklılık gösterebilir. Mesela, adet döngünüz 23 günde bir oluşuyorsa 7-13. günler arasında yumurtlama dönemine sahipsinizdir. Eğer adet döngünüz 35 günde bir ise 19-25. günler arasında doğurganlığınızın zirve yaptığı dönemdesiniz demektir. 

Buna göre bu süreçlerde salınan yumurta, cinsel birliktelik sonucu vajinaya salınan sperm ile aktif bir şekilde döllenebilir. Olası bir döllenme söz konusu olduğunda ise yumurta hücresi rahmin iç duvarına tutunarak embriyo oluşturur. Ancak döllenme oluşmazsa adet döngüsü ile yumurta hücresi kanama yolu ile dışarı atılır. Geç döllenme yumurtlama tarihinin daha geç zaman diliminde gerçekleşmesine bağlı olarak yumurtanın sperm ile geç döllenmesi ile meydana gelir.

GEÇ DÖLLENMEDE GEBELİK NASIL HESAPLANIR?

Geç döllenmeye sebep olan en önemli cevap hamilelik hesaplanması ile meydana gelebilir. genel olarak gebeliğin kaç haftalık olduğu son adet tarihi baz alınarak hesaplanmaktadır. Ancak geç bir tarih olması halinde gebelik haftasını belirlemede yanıltıcı sonuçlara sebebiyet verebilir.

Adet dönemi ve yumurtlama dönemi arasında 14 gün mevcuttur fakat geç döllenme de bu süreç 2 ila 3 haftaya kadar ertelenebilir. Hesaplama sonucunda bebek 1 hafta kadar büyük olabilir. Bu durum ultrasın kontrolleri sırasında fark edilebilir. Bebeğin kaç haftalık olduğu bu kontroller esnasında belirlenerek aradaki farkın geç bir döllenmeden kaynaklandığına dair net bilgiler edinebilirsiniz.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olunur?

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı