Gebelik Tümörü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Gebelik dönemi; fizyolojik, hormonal ve ruhsal değişimleri beraberinde getirmektedir. Vücutta yaşanan bu hızlı değişim esnasında kadınların kendilerini hazırlaması ve gebeliğin risk faktörü oluşturacak olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaları gerekir. Birçok anne adayı yaşanan bu değişikliklerin ağız sağlığını etkileyebileceğinin farkında olmasa da gebelik döneminde ağız sağlığına önem vermemek az bilinen komplikasyonlardan biri olan gebelik tümörüne yol açabilir. Bu başlık altında gebelik tümörü nedir sorusunun yanıtı ile birlikte belirti ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır…

Piyojenik granülomlar olarak da bilinen gebelik tümörü, sıklıkla dişeti dokusunda ortaya çıkan hemorajik şişliklerdir. Bazı durumlarda çiğnemeye engel olabilecek boyuta ulaşan bu tümörler, dişler arasında meydana gelen büyüme şeklinde ortaya çıkar. Peki, gebelik tümörü nedir? İşte gebelik tümörü belirtileri ve tedavisi…

Gebelik Tümörü Nedir?

Ağız ve diş sağlığı herkesi yakından ilgilendiren bir durumdur ancak hamilelik döneminde kadınların ağız ve diş sağlığına daha fazla önem vermesi gerekir. Gebelik tümörü, hamilelik sürecinde hormonal değişimin etkisi ile dişetinde iyi huylu, yumuşak, kırmızı-mor renkte kanamalı doku büyümesidir. Hamilelikte ağız hijyenine yeteri kadar önem vermeme gebelik tümörü için risk faktörü oluşturan nedenlerden biridir.

Özellikle hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde dişlerde artan hassasiyet, diş etinde kanama ve diş eti iltihabının yanı sıra görülen problemlerden biri olan gebelik tümörü, kısa sürede kendini göstermektedir. Bazı durumlarda fındık boyutuna ulaşan gebelik tümörü, neden olduğu kanamalar ile bireylerde rahatsızlık hissi uyandırır. Rengi ve görünümü ile korkutucu olan gebelik tümörü sıklıkla ağrısız ve iyi huyludur.

Gebelik Tümörü Belirtileri

Plak oluşumu ve hormonların etkisi gebelerde diş eti dokularında iltihap problemlerine ya da şişmelere sebep olabiliyor. Dişler arasındaki dokularda geliştiklerinden gebe kadınların ortalama % 5’inde gebelik tümörü ya da belirgin şişlikler gelişebiliyor. Gebelik tümürü belirtilerine ilişkin detaylar şu şekildedir;

- Diş etlerinde meydana gelen tahrişler

- Ağız bakımına önem vermemek

- Enfeksiyonlar

- Hormonal değişiklikler

- Predispozan faktörler

Gebelik Tümörü Tedavisi

Diş eti büyümelerinin bir irritasyonu sonucu ortaya çıkan bu iltihabi lezyonlar doğumun akabinde çoğu zaman kendiliğinden kaybolurlar. Eğer doğum sonrası kendiliğinden kaybolmazsa diş hekimi tarafından yapılacak olan

bir operasyonla ağız içinde oluşan bu lezyon, diş etinden çıkarılarak tedavisi sağlanır. Operasyonun ardından tümör parçası kalmadığı takdirde ikinci bir işleme gerek duyulmaz. Aynı zamanda verdiği rahatsızlığın şiddetine göre gebelik döneminde de hamilelik tümörü tedavi edilebilir. Gebelik sürecinde oluşabilecek ağız ve diş problemlerine

karşı diş bakım rutininizi ertelememeye özen göstermelisiniz. Bu nedenle yumuşak başlıklı bir diş fırçası ile düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı ve diş taşı ve plak oluşumunu ortadan kaldırmak için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz önemlidir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Gebelik Sürecinde Vücutlarında Yaşadıkları Şaşırtıcı Değişimlerle Hayatının Şokunu Yaşayan Kadınlar
Hamilelik Hakkında Bilinmeyen 18 Çok Şaşırtıcı Bilgi

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti