Gebelik (Hamilelik) Belirtileri Nelerdir? Gebelik (Hamilelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Vücutta meydana gelen değişimler, hamilelik sebebiyle salgılanan hormonlar, rahmin büyümesi, beslenme şekilleri gibi etkenler, haftalık ve aylık olarak hamilelik belirtilerini farklılaştırmaktadır. Hamileliğin ilk belirtileri arasında östrojen ve progesteron hormonlarının artışı görülmektedir. Bu hormonların vücut düzeyindeki artış ile birlikte; aynı zamanda adet belirtisi de olan göğüslerde daha fazla hassasiyet oluşumu ve göğüslerin büyümesi göze çarpar. Ancak bunlar kesin gebelik belirtisi olarak değerlendirilmemeli ve emin olmak için mutlaka gebelik testi yapılmalıdır. Hamileliği işaret eden semptromlar ilk haftalarda çok belirgin düzeyde olmasa da hamileliğin yarattığı hormonal değişimler, vücutta hızlı bir şekilde kendini göstermeye başlamaktadır. Bazı kişilerde ise erken hamilelik belirtileri ilk hafta görülmeye başlayabileceği gibi bazı kişilerde bu belirtiler hiç görülmeyebilir.Yumurtlama döneminde olgunlaşan sağlıklı kadın yumurtasının, erkek üreme hücresi olan sağlıklı spermle döllenmesi sonucunda embriyo meydana gelir ve rahim içine yerleşir, böylece hamilelik süreci başlar. Peki, gebelik belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Gebeliğin başlaması hormon düzeylerinde farklılaşmalara ve buna bağlı olarak kadın vücudunda pek çok değişim yaşanır. Planlı bir gebelikte, gebelik belirtileri erken dönemde fark edilebilir. Peki, gebelik belirtileri nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Adet gecikmesi 

Beklenen bir adet döngüsü başlamadan bir hafta veya daha uzun bir süre geçtiyse, hamilelik olasılığından bahsedilebilir. Bununla birlikte, düzensiz bir adet döngünüz varsa bu belirti yanıltıcı olabilir.

Hassas ve şişkin göğüsler

Hamileliğin erken döneminde hormonal değişiklikler göğüslerinizi hassas ve ağrılı hale getirebilir. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığı için rahatsızlık muhtemelen birkaç hafta sonra azalacaktır.

Kusma olan veya olmayan mide bulantısı

Günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilen sabah bulantıları, genellikle hamile kaldıktan bir ay sonra başlar. Bulantı ve kusma şikayetleri, ilk trimester olarak tanımlanan gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam edebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar mide bulantısını daha erken hisseder ve bazıları hiç yaşamaz. Hamilelik sırasında mide bulantısının nedeni net olmasa da, hamilelik hormonları muhtemelen bir rol oynar.

Artan idrara çıkmaNormalden daha sık idrara çıkmak bu dönemde normaldir. Hamilelik sırasında vücudunuzdaki kan miktarı artar ve böbreklerinizin mesanenizde kalan fazladan sıvıyı işlemesine neden olur.

Kasık ağrıları

4 ve 5’inci hafta hamilelik belirtileri arasında kasık ağrıları görülebilmektedir. Bunun sebebi ise embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesidir. Hamilelikte kasık ağrıları, beklenen bir durum olmakla birlikte vajinal kanamanın da olması riskli bir durum ortaya çıkarabilmektedir. Kasık ağrısıyla birlikte kanama da görülüyorsa mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır. Hamilelik dönemindeki kasık ağrıları, hamilelerin yürümesini ya da hareket etmesini etkileyecek şiddette değildir.

Yorgunluk

Gebeliğin en erken belirtilerinden biridir. Bu dönemde progesteron hormonu seviyeleri yükselir, bu da sizin yorgun hissetmenize neden olabilir.

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar? Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Gebelik belirtileri vücutta ilk haftadan itibaren başlayabilir. Bu belirtilerinin hissedilmesi ise kişiden kişiye göre değişiklik gösterebildiği için herkeste aynı belirtiler görülmeyebilir. Kadınlar çoğunlukla gebe kaldıktan yaklaşık beş ila sekiz hafta sonra hamilelik belirtileri yaşar. Bazı durumlarda ise gebe kalındıktan bir hafta sonra dahi hamileliğin yol açabildiği kimi semptomlar fark edilebilir. Amerikan Hamilelik Derneği (APA), hamileliğin ilk belirtileri üzerine bir anket yapmış, ankete katılan kadınların yüzde 29'u adet gecikmesinin, yüzde 25’i mide bulantısının gebeliğin ilk semptomları olduğunu bildirmişti.

Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gebelik haftası hesaplama işlemi genellikle adet takvimine göre yapılmaktadır. Hamilelik hesaplama işleminin sağlıklı olması için adetinizi takip etmeniz önemlidir. Hamile kalmayı planladığınız dönemde hamile takvimi tutarsanız, gebelik takibi yaparken zorlanmazsınız. Gebelik döneminde her hafta farklı bir belirti ile karşılaşmak mümkündür. Hamilelik haftaları ve bu süreçte hangi belirtilerle karşılaşıldığı takip edilerek sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilebilmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir? Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olunur?

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı