Filistin yönetimi, İsrail tarafından bir süredir kapalı tutulan, Gazze'nin 'tek ticari kapısı' konumundaki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı ürün geçişi için açıldığını duyurdu.
Filistin hükümetinin Gazze'ye yapılan yardım koordinasyonu sorumlularından Raid Futuh'un açıklamasına göre, yakıt ve doğalgazın yanı sıra tüketim ürünleri taşıyan 400 tırın sınır kapısından geçmesi bekleniyor.
Futuh, Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na ait projelerde kullanılmak üzere çimento, demir ve muhtelif inşaat malzemelerinin sınırdan geçeceğini ifade etti.
Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı, yakıt, süt ürünleri, ilaç ve yem gibi bazı maddelerin geçişi için en son 24 Nisan'da 2 günlüğüne açılmıştı.
İsrail, Hamas'ın 2007 yılında Gazze'yi kontrol altına almasının ardından bölgeye ambargo uygulamaya başlamış ve sınır kapılarını kapatmıştı.
Beyt Hanun Sınır Kapısı, yabancı pasaport taşıyanların girişi için, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı ise ticari ürün geçişi için zaman zaman açılıyor.
Refah sınır kapısı
Gazze’nin dünyayla bağlantısını sağlayan tek kapı olan Refah sınır kapısı ise halen kapalı.
Filistin Hükümeti ile İsrail arasında 2005 yılında yapılan anlaşma uyarınca Refah sınır kapısını kullanarak günde ortalama 2500 – 3000 arasında insan geçiş imkanı buluyordu. Fakat bu dönemde de zaman zaman güvenlik sorunları gerekçe gösterilerek kapı kapatılıyordu.
2007 Haziran’ında Gazze şeridine yönelik olarak siyasi ve iktisadi ambargo uygulamaya konuluncaya kadar durum bu şekilde devam etti. Ambargo kararı alındıktan sonra ise Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki Mısır hükümeti Refah Sınır kapısını tamamen kapattı. Ancak çok acil durumlarda ayda üç gün açılmasına izin verilmekteydi.
2010 Mayıs ayında Mavi Marmara olayının ardından Mısır Hükümeti Refah Sınır kapısını Cuma ve Cumartesi günleri hariç olmak üzere açmak durumda kaldı. Olağanüstü ve acil durumlar için günlük 300 kişinin geçmesine izin verildi.
2011 yılının Ocak ayında Mısır’daki halk devrimi başlayıncaya kadar durum bu şekilde devam etti. 28 Mayıs 2011’den itibaren Yüksek Askeri Şurası’nın aldığı karar çerçevesinde Refah Sınır kapısının tamamen açılması öngörüldü.
Fakat başlangıçta bir kısım kolaylıklar sağladıktan sonra günlük geçişi sadece 400 kişiyle sınırlı tutarak Mısırlı yetkililer geri adım attı.
Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde Gazze ile Mısır arasında kapıdan girişlerde bir takım rahatlamalar yaşansa da sorun tamamen çözülemedi.
Mısır’da yaşanan 3 Temmuz askeri darbesinin ardından ise Sina'nın kuzeyindeki güvenlik sorunları gerekçe gösterilerek kapı kapatıldı. Mısır hükümeti Refah sınır kapısını çok acil durumlar için ayda birkaç gün mesai saatleri içerisinde açık tutuyor.
Kaynak: Al Jazeera ve AA