Agos Gazeteci Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci ve yazar Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de İstanbul’un Şişli ilçesinde Agos gazetesinin de bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde vurularak öldürülmüştü. Cinayet günü 17 yaşındaki katil Ogün Samast 15 Kasım 2023’te ‘iyi hal’i göz önünde bulundurularak denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmişti.
Ölümünün 19’uncu yılında Hrant Dink’i anmak isteyen yüzlerce insan Sebat Apartmanı önünde toplandı. Anmada ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz’, ‘Hrant için adalet için’ sloganları atıldı.
Üç çocuk babası Dink, öldürüldüğünde 52 yaşındaydı. Cinayet mahalinde çekilen altı delik ayakkabısının fotoğrafı günlerce konuşulmuştu.
Anmaya mesaj gönderen tutuklu Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan kalabalığa şöyle seslendi: “Hep birlikte, Hrant’ın izinde, adaletin peşindeyiz. Birimiz tutsak olunca hepimizin ruhu incinir. Birimiz düştüğünde hepimiz yaralanırız. Ama ne tutsaklıkla, ne kurşunla kardeşliğimizi öldürebildiler. Söz veriyorum: Seneye ben de o meydanda olacağım.”
Bir kürt olarak hrant dink ve Tahir elçi neyse Sinan ateş'te odur hiç kimse düşüncesinden dolayı öldürülmemeli ve bu durum meşrulaştırılmamalı ama ne yazık ki devlet aklı ve toplumsal akıl Türkiye'de böyle işlemiyor bunun en büyük ispatıda hrant dinkin ve deniz poyrazın katillerinin ulusal kahraman ilan edilmesi ve bu ülkede binlerce faili meçhul cinayete imza atanların kahraman ilan edilmesi gayet normalleştirildi bunu eleştirilerin ise vatanhaini kansız ilan edilmesi gibi bir gün gelecek bugünler utanç ile anılacak nazi almanyasının yıkılmasından sonraki gelen alman kuşağı gibi