Paylan, 9 Eylül 1999’da işe giren yurttaşların 15 yıl daha bekleyeceğini kaydederek, “Bu da büyük adaletsizlik. Kademeli geçişi öneren bir yasal düzenlemeyi Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunacağız. Yani 8 Eylül 1999’da işe giren yurttaşımız 45 yaşında emekli olabiliyorsa, 1 gün veya 1 yıl sonra giren yurttaşımızın da 50 yaşında emekli olmasını sağlamak için kademeli geçiş teklifini Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunacağız” diye konuştu.
Paylan, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin ardından mezarda emeklilik düzenlemelerine son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bugün işe giren bir yurttaşımız 65 yaşında emekli olmayı bekleyecek ama ülkemizde ortalama yaşam yaşı oralarda. Bu da mezarda emekliliği ortaya koyuyor. 14 Mayıs’tan sonra iktidarın değişimi ile Meclis’te bu emeklilik meselesinin yeniden ele alınmak zorunda kalınacağını düşünüyorum” dedi.
Paylan, EYT düzenlemesinde stajyer ve çırakların da yer almadığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Stajyer ve çıraklar 8 Eylül 1999 öncesi fiili olarak gittiler ve çalıştılar. Hatta iş kazaları ile sakat kalanlar söz konusu. Ama Çalışma Bakanı diyor ki ‘Siz çalışmadınız aslında, siz çalışmış gibi yaptınız’. Öyle değil. Stajyer ve çıraklar 8 Eylül 1999 öncesi çalıştılar, emek verdiler. Onların işe giriş tarihi EYT noktasında değerlendirilmiyor.”
Ben 58 yaşını beklerken onlar 40 yaşına gelmeden emekli oldular. 58 yaş gözümde çok çok uzak. Prim günüm onlardan daha çok ama yaşım 99 öncesi sigorta için yetmiyor. Zahmet olmazsa primlerini de tamamlasınlar bari
Pardon filminden efsane bir replik: efenim devletimizin hiçbir şeyi şakır şakır ödediği görülmemiştir. ödemek zorunda kalırsa devlet, taksitlere böler, sittin yılda öder
EYT VE EPT mağduru yoktur. EYT, EPT goygoycuları vardır. Sosyal Güvenlik Yasalarını yap-boza çeviren eski ve yeni aşağılık siyasetçileri biliyorduk. Şimdi de adı söz de sosyal güvenlik uzmanı zavallıları öğrendik. Kısaca EYT denilen yasa 1999 da çıkarıldı. 5000 iş günü (13,5 yıl çalışma) prim ödenip belki de 33,5 yıl maaş ödemeye hiç bir kimse ve kurum dayanamaz gerçeği anlaşıldığında. Sorunu kökten çözmese bile iyileştirme yapılma amaçlı, üstelik kazanılmış haklara çok da zarar vermeyen yumuşak bir geçiş takvimi vardı. Merak eden gog amcaya bakar ve görür. Emekliliğine az kalan az, çok kalan biraz daha çok prim ödeyecek, çalışacaktı. Yasa çıkalı 20 yılı geçmiş, emeklilik planlaması yapmayıp şimdi ağlaşanlar kötü niyetlidirler.