Gamfed Türkiye – Mini Game Jam #2: Deprem Gerçekleşti!

Ülkemizde yaşanan ve hepimizi derinden etkileyen deprem afeti için  tüm yakınlarını kaybedenlerin başı sağ olsun. Bundan sonra yaşanması muhtemel deprem ve benzeri afetleri önleme, sonrasında ortaya çıkacak fiziki ve psikolojik durumlar için sosyal fayda odaklı, deprem temalı bir Mini Game Jam düzenlemek üzere tüm Gamfed Türkiye gönüllüleri ve partnerleri kolları sıvadı.

Tüm projeler ve etkinlik raporu

Gamfed Türkiye ile birlikte Teknoloji, Oyunlaştırma ve Eğitim Derneği (TOYED) ve Uşak Arama Kurtarma Derneği‘nin desteği ve mentorluğuyla aralarında AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, TOYED Derneği Kurucularından Yenal Yıldırım, Arama Kurtarma uzmanları Veli Tiryaki ve Sibel Kaçar gibi isimlerin yanı sıra oyun sektörü duayenleri Mevlüt Dinç, Murat Kahraman, Afra Çalık, Atıl Samancıoğlu ve Senem Aksakal gibi isimlerin konuşmalar ve mentorluk yaptığı etkinlikte deprem odaklı deprem öncesi eğitimler, çocuklara yönelik oyun ve oyunlaştırmalar, deprem sonrası hem depremzedeler hem de arama kurtarma süreçlerine destek olacak fikirler üzerinden psiko-sosyal odaklı projeler geliştirildi. 

Toplamda 100’den fazla bireysel ve ekip olarak başvuru alınan ve 35 kadar ekibin 24 saat boyunca çalışıp  11 ekibin Nasuh Mahruki, Murat Kahraman, Veli Tiryaki ve Sibel Kaçar ‘dan oluşan Jüriye sunum yaptığı etkinlikte bir çok konuda oyun ve oyunlaştırılmalar geliştirildi.  Mentörlerimiz bütün gece ve gün boyunca son ana kadar grupları gezerek projeleri dinlemeye ve fikir alışverişleriyle destek vermeye devam etti.  

“Deprem” temalı Mini Gam Jam’e katılım gösteren ve son ana kadar mücadeleyi bırakmadan sunumlarını yapan ekipleri ve projelerin tamamını Gamfed Türkiye Resmi Youtube Kanalından izleyebilirsiniz.

Dereceye girenlere ödüller

• Bahçeşehir Üni. BAUSEM İlk Yardım Eğitimleri

• Gamfed Türkiye TOY Kahraman NFT ‘leri

• Nasuh Mahruki “Kendi Everestine Tırman” kitabı

• Mevlüt Dinç “Hayat Bir Oyun” Kitabı

• Ercan Altuğ Yılmaz “Oyunların Gücü Adına: Oyunlaştırma “ Kitabı.

• TOY Oyunlaştırma Kartları – Gamification Decards 

Jüri:

• Nasuh Mahruki – AKUT Kurucusu

• Veli Tiryaki  – Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) YK Üyesi

• Sibel Kaçar – Uzman Öğretmen (daha önce bu konuda kendi oyun yazdı ve Japonlara devretti)

• Murat Kahraman – Game Factory Kurucusu

Mentor:

• Senem Aksakal 

• Ahmet Serdar Demirel

• Atıl Samancıoğlu

• Yenal Yıldırım

• Atakan Naci Çakır

• Hadiye Özdemir

• Harun Arslan

Ön Jüri

Ön jürimiz, katılımcı tüm ekiplerin Jüri Sunumu öncesi hazır olmalarını ve projelerini ilk deneyen ekip oldu. 11 ekibe sunum için geri bildirimler verildi ve son aşamaya geçildi. 

• Ercan Altuğ Yılmaz

• Afra Çalık

• Selame Hopurcuoğlu

Sunum yapan ekipler ve tüm projeler

1- React-Games Ekibi

İlk sunumu yapan ekip 2. dereceye ve ödülüne hak kazandı. Projeleri deprem çantası hazırlamayı eğlenceli bir yöntemle hazırlamak üzerineydi.

2- İmdie Studios Ekibi

Evlerdeki eşyaları sabitleme ve deprem çantasını hazırlama ve bulma üzerine bir oyun geliştiren Imdie Studios jürinin oylarıyla birinci oldu. 

Oyunu demosu için :Ekspres Çanta by Imdiestudios

3- Secret Project Ekibi

Bu ekibin geliştirdiği proje de oyun sektöründe “simülasyon” olarak adlandırılan aslında restoran siparişleri oyunundaki mantığı enkaz müdahaleye uygulamayı baz alıyor. Enkazın beton ve toz durumu, canlı-ses olması ve sayısı, gereken ekipman gibi kriterlere göre müdahaleyi oyunlaştırıyor.

4- Team-Alpha Ekibi

Bu ekibin projesinde de yine deprem sırasında ekipmanlarla ilgili bir oyun geliştirildi.

5- Nightingale Ekibi

Doğu Akdeniz Üniversitesi Oyun Tasarım Kulübü’nün 5 geliştirici genci çok güzel bir oyunla katıldılar. Afetlerde birçok konuda parametreleri yönetmek gerektiği üzerine iletişimden, yönetmeliklere, ilk yardımdan ön hazırlığa kadar konularda oyunlar oynayarak dengeli bir akışı yakalamaya çalışılan oyun çok beğenildi.

6- Ouacademy Ekibi

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki enkazlara müdahale için 100’lerce ülkeden arama kurtarma ekipleri gelmişti. Bunlardan bir tanesi de Meksika Arama Kurtarma ekibiydi. Bu ekibin arama kurtarma köpeği Proteo isimli köpek birçok canlının yerini tespit ettikten sonra açıklamaya göre iklim şartlarından dolayı vefat etmişti. Bu yüzden bu ekip arama kurtarma köpeklerini tanıtacak farklı ırklardaki köpeklerin seviyeler oluşturduğu ve kuyruk sallama, havlama, oturma gibi eylemlerin öğretildiği bir oyun geliştirdi. Oyunun ismi de Proteo hitaben Protonor oldu.

7- Dedicade Ekibi

“Deprem öldürmez bina öldürür.” söylemini gösteren bir afet yaşadığımız gerçekliğiyle yola çıkan Dedicade ekibi binaların değişen yönetmeliklere uygunluk kriterlerini bir İnşaat simülasyon oyunuyla anlatmış.

8- TeamEQ Ekibi

Genç üyeleriyle dikkat çeken ekip oldukça başarılı bir hypercasual oyun modeliyle aslında deprem öncesi ve sırasında olacaklarla ilgili genel bir deneyim sunmuş.

9- Mergen Ekibi

İlk yardım çantası ekipmanlarını kaçış oyunu- escape game türünde bir hazine avı gibi toplatmaya çalışan çocuklara yönelik keyifli bir oyun  geliştirilmiş.

10- Buddy Games Ekibi

Enkaz altında kalanların su, yemek, ses çıkarma ekipmanları gibi konuları doğru ve zamanında kullanması üzerine geliştirilen oyun Jüri’nin de oldukça ilgisini çekti. Ekip 3.olarak dereceye girdi.

11- Gegby Ekibi

Geliştirdikleri oyunu paylaşan ekip oldukça beğeni topladı. 

(Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Eda Güzel’in katkılarıyla yazılmıştır.)

Twitter

Instagram

Linkedln

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?