Galatasaray Üniversitesi Restorasyonu İki Yıldır Bekliyor

Prof. Dr. Eyüpgiller, Koruma Kurulu'nun yanan Galatasaray Üniversitesi'nin restorasyon projesine özgün yapıyı korumadığı için haklı olarak aylardır onay vermediğini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün restorasyon projesine binanın özgün yapısını korumadığı için haklı olarak aylardır onay vermediğini söyledi.

22 Ocak 2013'te çıkan yangında büyük hasar görerek kullanılmaz hale gelen 1. grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi'nin Nisan 2014’de tamamlanarak Kurul'a sunulması ve onayın ardından restorasyona başlanması bekleniyordu. Ancak geçen sekiz ayın ardından Kurul'dan projeye onay çıkmadı.

Kurul özgün yapısını bozduğu için reddediyor

Binanın restorasyonu dair tartışmalar uzun süredir devam ediyor. Yangından sonra restorasyon için uzmanlardan oluşan bir grup kurulmuş ancak üniversite yönetiminin restorasyon işlerini Galatasaray Eğitim Vakfı'na bir protokolle devretmesi üzerine bu grup istifa etmişti.

Geçtiğimiz nisan ayında istifa edenlerden Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Vakfın hazırlattığı restorasyon projesinin tarihi binayı 'betonarmeye' döndüreceğine dair Kültür ve Turizm Bakanlığına dilekçe ile uyarıda bulunmuştu.

bianet'e konuşan Eyüpgiller, Koruma Kurulu'nun da kendisiyle aynı gerekçelerle projeye onay vermediğini söyledi.

'Koruma Kurulu, öneri restorasyon projesine binanın özgün yapısını bozduğu, sadece dış kabuğunu koruyarak içinin mekansal düzenini ve taşıyıcı sistemini aslına uygun yapmadığı gerekçeleriyle onay vermiyor.

Süslemeleri bile ısrar sonucu çizdiler

'Yani bu proje Koruma Kurulu'nun tarihi binaların restorasyonuna dair 660 sayılı ilke kararına aykırılık teşkil ediyor. Ancak ısrarla projenin düzeltilmediğini, her seferinde aynı projenin yeniden kurula sunulduğunu anlıyoruz. Kurul da her seferinde aynı gerekçelerle projeyi geri çeviriyor.

'Kurulun aylar önce talep ettiği tarihi binanın çok değerli kalemişi süslemelerinin rölövelerinin dahi ancak uzun ısrarlardan sonra çizilebildiğini öğrendik.

'Oysa çözüm çok basit. Restorasyon projesinin 660 sayılı ilke kararının ve yönetmeliklerin tarif ettiği gibi restitüsyona uygun olarak, yıkım vs önermeden, plan şemasına, mekansal düzene, özgün malzemeye uygun olarak düzenlenmesi en fazla üç gün alır.'

Restorasyon tartışmalarıyla ilgili Galatasaray Vakfı ise 20 Mart 2014'te yaptığı açıklamada, Restorasyon Projesi'nin GSÜ yönetimi ihtiyaç planı doğrultusunda hazırlandığını ifade etmişti.

Bianet

Popüler İçerikler

Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti