Galata Köprüsü Hakkında Her Şey: Tarihi, Gezilecek Yerleri ve Diğer Tüm Detaylarıyla Galata Köprüsü

Haliç'in üzerine tarih boyunca pek çok kez köprü yapılmış. Haliç'in iki yakasını bir araya getiren bu köprülerin tarihi 6. yüzyıla dayanıyor. Yapılan en son köprü ise Yeni Galata Köprüsü olarak biliniyor. Bu köprü, 1994 Aralık ayında tamamlandı. Eminönü ile Karaköy'ü birleştiren bu köprü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür. Üzerinden tramvay geçmektedir. Dünya üzerinde, üzerinden tramvay geçebilen ender baskül köprülerden biridir.

Bu içeriğimizde Galata Köprüsü hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Galata Köprüsü Tarihi

Haliç'in üzerine tarih boyunca pek çok kez köprü yapılmış. Haliç'in iki yakasını bir araya getiren bu köprülerin tarihi 6. yüzyıla dayanıyor. Burada yapılan ilk köprü I. Justinianus tarafından yapılmış. Aghios Khalinikos Köprüsü olarak bilinen bu yapının nerede olduğu tam olarak bilinmiyor ve Eyüp-Sütlüce arasında olduğu tahmin ediliyor.

İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet de bir köprü yaptırmış. Bu köprü ise Ayvansaray-Kasımpaşa arasındaydı. 1502 yılı sırasında ise ilk kalıcı köprüyü yapma planları konuşuldu. İlk girişim II. Bayezid dönemindeydi ancak yapılamadı.

19. yy'da Azapkapı ve Unkapanı arasına II. Mahmut  tarafından bir köprü yaptırıldı. Bu köprü 1912 yılında yıkıldı. İlk modern Galata Köprüsü ise Cisr-i Cedid olarak biliniyordu. Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırılan ve 18 yıl kullanılan bu köprüde geçiş ücretleri vardı.

Daha sonra Sultan Abdülaziz tarafından, Fransa tarafından ve Almanya tarafından farklı köprüler inşa ettirildi. Bugün ise 1994 Aralık ayında tamamlanan Yeni Galata Köprüsü kullanılıyor. Eminönü ile Karaköy'ü birleştiren bu köprü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür. Üzerinden tramvay geçmektedir. Dünya üzerinde, üzerinden tramvay geçebilen ender baskül köprülerden biridir.

Bugün İstanbul'un geleneksel simgelerinden biri haline gelen Galata Köprüsü, kültürel değeri nedeniyle pek çok edebiyatçı, ressam, yönetmen ve oymacıya konu olmuştur.

Galata Köprüsüne Nasıl Gidilir?

Galata Köprüsüne ulaşım çok kolaydır. Hem tramvay, hem vapur hem de otobüs ile buraya gidilebiliyor. Özel araçla da gidilebiliyor ancak park sorunu yaşanıyor.

Köprüye giden ulaşım araçları şunlar:

  • Otobüs: 28, 28T, 30D, 33B, 47E, 66, 70FE, 74A, 78

  • Tren: Marmaray

  • Metro: M2

  • Tramvay: T1

Galata Köprüsü için Google Haritalar konum bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Galata Köprüsünde Neler Yapılır?

Yaya trafiğine açık, sokak satıcılarının ve altında kafelerin yer aldığı, Haliç üzerindeki hareketli köprü olarak bilinen Galata Köprüsü, birçok aktiviteye ev sahipliği yapıyor. 

Burada yapabileceklerinizden birkaçı şunlar:

  • Balık tutabilirsiniz.

  • Balık restoranlarında balık ekmek keyfi yapabilirsiniz.

  • Yürüyüş yapabilirsiniz.

  • Boğaz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Canlı kent hayatını seyredebilirsiniz.

Galata Köprüsü Hakkında Yorumlar

Galata Köprüsü hakkındaki gezgin yorumları ile gezinizi şekillendirebilirsiniz:

'İster sabah ister gün batımı olsun, manzarası hep güzel olan korkuluklarındaki motifleri, üzerinde balık tutanlarıyla Haliç'e ayrı bir güzellik katan Eminönü ve Karaköy'ü birbirine bağlayan tarihi bir köprüdür.'

'Galata köprüsü eminönünden karaköye yürüyerek giderek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri çünkü harika manzaraları görüyor hem deniz manzarası hem galata manzarası ayrıca köprüde balık tutan yüzlerce insan yani görülmeye değer yerlerden biri'

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!