Haliç'in üzerine tarih boyunca pek çok kez köprü yapılmış. Haliç'in iki yakasını bir araya getiren bu köprülerin tarihi 6. yüzyıla dayanıyor. Burada yapılan ilk köprü I. Justinianus tarafından yapılmış. Aghios Khalinikos Köprüsü olarak bilinen bu yapının nerede olduğu tam olarak bilinmiyor ve Eyüp-Sütlüce arasında olduğu tahmin ediliyor.
İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet de bir köprü yaptırmış. Bu köprü ise Ayvansaray-Kasımpaşa arasındaydı. 1502 yılı sırasında ise ilk kalıcı köprüyü yapma planları konuşuldu. İlk girişim II. Bayezid dönemindeydi ancak yapılamadı.
19. yy'da Azapkapı ve Unkapanı arasına II. Mahmut tarafından bir köprü yaptırıldı. Bu köprü 1912 yılında yıkıldı. İlk modern Galata Köprüsü ise Cisr-i Cedid olarak biliniyordu. Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırılan ve 18 yıl kullanılan bu köprüde geçiş ücretleri vardı.
Daha sonra Sultan Abdülaziz tarafından, Fransa tarafından ve Almanya tarafından farklı köprüler inşa ettirildi. Bugün ise 1994 Aralık ayında tamamlanan Yeni Galata Köprüsü kullanılıyor. Eminönü ile Karaköy'ü birleştiren bu köprü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür. Üzerinden tramvay geçmektedir. Dünya üzerinde, üzerinden tramvay geçebilen ender baskül köprülerden biridir.
Bugün İstanbul'un geleneksel simgelerinden biri haline gelen Galata Köprüsü, kültürel değeri nedeniyle pek çok edebiyatçı, ressam, yönetmen ve oymacıya konu olmuştur.