Türkiye dahil G20’ye katılan ülkelerin vatandaşlarının borç miktarları açıklandı.
Ekonomisiyle ve politik konumuyla dünyayı yöneten 20 ülkenin liderleri G20 Zirvesi için 15-16 Kasım’da Brisbane’de toplanacak. Gelişmişlik ve finansal düzen hakkında vaazların verileceği zirvenin diğer yüzünü göstermek isteyen Finder isimli araştırma sitesi, ülkelerin borç oranlarını bir infografik haline getirdi.
Araştırmada CIA’in verilerini kullanan Finder, 25 ülkenin ekonomik büyüme oranını ve ülke vatandaşlarının borç oranlarını göz önünde tuttu. Listede Türkiye’nin ve Suudi Arabistan’ın refah içindeki halinin, Avrupa Birliği ülkelerinin borç batağında sürünmesinin yegane sebebi verilerin tutarsızlığı. Hemen listenin neden tutarsız olduğunu ve Türkiye’nin pek tabii ki Almanya’dan daha iyi durumda olmadığını açıklayalım:
1. Vatandaşların borç oranları hesaplanırken kur farkı gözetilmemiş durumda. Bizim 1500 TL’lik alım gücümüzle edindiğimiz 1000 TL’lik borç, listeye katılırken 445 dolar olarak hesaplanıyor. Gelirimizin 0.6’sını oluşturan borç, yüzde olarak değil meblağ olarak hesaplandığı için alım gücü yüksek olan ülkelerin borç oranlarında devede kulak olarak kalıyor.
2. Kredi kartı kullanımının yaygın olmadığı ülkelerin listeye katılması, sahte bir refah algısı yaratıyor.
3. Ülke nüfusunun fazla, gelirin az olduğu ülkelerde kişi başına düşen borç oranından mantıksız bir uçurum oluşuyor. Örneğin Çin’in milyarlık nüfusuna bölünen borç oranı, aynı zamanda Almanya’nın 80 milyonluk nüfusuyla kapışıyor.
Play Tuşu