Futbolcu da Var Oyuncu da! Sanat ve Spor Dünyası'ndan Kopup Yolu Siyasetten Geçmiş Ünlü Kişiler

Biliyorsunuz erken seçim haberleri aldı başını gitti, siyaset yine ülkemizin gündemine düştü. Biz de hazır konu seçimlerden açılmışken hangi ünlülerimiz daha önce siyasete adım attı, neler yaptı sizlerle paylaşmak istedik. Buyrun bakalım biraz şaşıralım...

1. Hülya Koçyiğit

Türk sinemasının önemli aktrislerinden Hülya Koçyiğit, bir dönem siyasete adım attı. 1987 seçimlerinde Anavatan Partisi’nin İzmir 3’üncü Bölge milletvekili adayı olan Koçyiğit, ancak üçüncü olarak seçimden çıktı. Koçyiğit’in adı daha sonra da birçok kez vekil ve belediye başkan adayı olarak geçse de siyaset serüveni 1987’deki deneyimiyle sınırlı kaldı. En son Ak Parti çözüm süreci döneminde Akil Adamlar heyetinde yer almıştır.

2. Cüneyt Arkın

Türk sinemasının jönlerinden Cüneyt Arkın, babasının vasiyeti doğrultusunda 1991 yılında memleketi Eskişehir’de ANAP’tan seçime girdi ancak seçilemedi. Arkın daha sonra yaptığı bir açıklamada, siyasete girmekten duyduğu pişmanlığı şöyle dile getirdi: “Halk, sanatçısının bir partiden olmasını istemiyor. ANAP'tan seçime girdim ama halktan olumlu tepki almadım.”

3. Zülfü Livaneli

Türk müziğinin önemli seslerinden Zülfü Livaneli, Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı 1994’te SHP’den aday olan Livaneli, Refah Partisi’nin adayı Erdoğan ve ANAP’ın adayı İlhan Kesici’nin ardından üçüncü oldu. 2002’de CHP’den İstanbul milletvekili seçilen başarılı sanatçı, partinin 2005’teki olaylı kurultayında genel başkan adayı olmak istedi. Ancak Deniz Baykal ve Mustafa Sarıgül’ün yarıştığı kurultayda yeterli imzayı toplayamadığı için bu isteğini gerçekleştiremedi. Livaneli kurultaydan bir süre sonra yaptığı sert açıklamayla partisinden istifa etti.

4. Fatma Girik

Yeşilçam’ın bir başka önemli kadın oyuncusu Fatma Girik siyasete hızlı bir giriş yaparak, 1989’da SHP’nin Şişli belediye başkan adayı oldu. ANAP’lı en yakın rakibine 20 bin oy fark atarak belediye başkanı seçildi. O dönemde hakkında yolsuzluk iddiaları çıkan Girik, 1999’da bu kez CHP’den adaylığı söz konusu olmuştu. Ancak Girik daha sonra parti içinde yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı adaylığını geri çekti.

5. Altan Erkekli

Sevilen oyuncu Altan Erkekli, 2009 yerel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Beşiktaş Belediye meclisi üyesi seçilmişti.

6. Arif Sağ

Türk Halk Müziği’nin değerli seslerinden Arif Sağ’ın siyasi görüşünün sola eğilimli olduğu bilinir. Sağ, 1987 Genel Seçimleri’nde Erdal İnönü’nün genel başkanı olduğu SHP’den milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Ancak vekillik serüveni bir dönemle sınırlı kaldı. 13 yıl siyasete ara veren Arif Sağ, 2004 Yerel Seçimleri’nde SHP’nin Ümraniye adayı oldu fakat kazanamadı. 2009’da ise CHP’den Sancaktepe adayı olan ünlü sanatçı, yine aynı akıbeti yaşadı.

7. Halil Ergün

Halil Ergün, Türk sinemasına 40 yılını vermiş bir isim. 80’e yakın filmde rol alan Ergün, siyaset arenasına ilk kez 1994 yerel seçimlerinde adım attı. SHP’nin Beyoğlu adayı olan ünlü sanatçı seçilemedi. 1999’da bu kez aynı ilçeye CHP’den talip olan Halil Ergün, Attila İlhan, Orhan Pamuk, Tarık Akan, Çolpan İlhan, Müjde Ar, Rutkay Aziz gibi sanatçıların destek açıklamasına rağmen yine başarılı olamadı. Ergün, 2002’de kurulan ve 2004'te CHP’ye katılan Yeni Türkiye Partisi’nde siyaset yapmaya başladı. Ancak birleşmeden sonra siyasetten çekildi.

8. Sabahat Akkiraz

CHP’den TBMM’ye giren ancak ikinci dönemi göremeyen bir başka sanatçı ise Sabahat Akkiraz. 2011 seçimlerinde İstanbul 3’üncü bölgeden milletvekili seçilen Akkiraz, TBMM’de çok etkin bir siyasi değildi. Ünlü sanatçı, Haziran 2015’te adaylık başvurusunda bulunmadı.

9. Kadir İnanır

Şubat 2012’de bel fıtığı ameliyatı olan İnanır, ardından akciğerlerinde görülen bir tümör nedeniyle bir operasyon daha geçirdi. Bunun dışında Ak Parti Döneminde çözüm sürecine destek olmak için Akil adamlar heyetinde yer almıştır.

10. Berhan Şimşek

Berhan Şimşek, 2002-2007 arasında sadece bir dönem milletvekilliği yapsa da, CHP’de önemli görevlerde bulundu. 1999’dan itibaren 9 dönem Parti Meclisi(PM) üyeliği yapan Şimşek, aynı zamanda partinin üst yönetim kademesi olan MYK’da da bulundu. Ünlü sanatçı son olarak 2010-2011 yılları arasında CHP İstanbul İl Başkanlığı görevinde bulundu.

11. Levent Kırca

Rahmetli komedyen Levent Kırca iki kez belediye başkanlığında şansını denese de muvaffak olamamıştı. Kırca, 2009 Belediye Seçimleri için DSP’den Üsküdar adayı olmuş ancak yarışta ancak 4’üncü sırayı alabilmişti. 2014’teki yerel seçimde ise yönetimine girdiği İşçi Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş ancak yüzde 0.2 oy alarak 8. sırada yer almıştı.

12. Ediz Hun

Türk sinemasına önemli hizmetlerde bulunan Ediz Hun, birçok ünlü gibi ANAP’tan siyasete girdi. 1999-2002 arasında İstanbul milletvekili olarak bir dönem Meclis'te görev yaptı. 2002’de yine İstanbul’dan aday gösterilen Ediz Hun, partisinin barajı geçememesi üzerine Meclis’e giremedi.

13. Sırrı Süreyya Önder

Çok yönlü bir kişi olan Sırrı Süreyya Önder; senaristlik, yönetmenlik, sinema oyunculuğu, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku (BDP’nin desteklediği bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. 23 Ekim 2013’te Halkların Demokratik Partisi’ne dahil olmak üzere BDP’den istifa etti. 2014 Türkiye Yerel Seçimerinde HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı oldu.

14. İbrahim Tatlıses

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Genç Parti'den aday adayı olan İbrahim Tatlıses'in siyaset macerası kısa sürdü. Partinin seçimlerden çekilmesinden sonra rotasını AKP'ye çevirdi ve yaşadığı silahlı saldırıdan sonra bu isteğini askıya aldı. Son olarak 1 Kasım 2015 seçimlerinde yine milletvekilliği seçimlerinde aday adayı olarak Şanlıurfa'dan başvuru yapmıştı. Son anda bu kararından vazgeçen Tatlıses, sevenlerine 'kendisine oy vermemeleri' yönünde uyarmıştı.Ancak ünlü sanatçının uyarıları boşa gitti. Memleketi Şanlıurfa'dan İbrahim Tatlıses'e 100 oy çıktı.

15. Meral Okay

Yine çok sevdiğimiz ve rahmetli olan bir isim Meral Okay. 20 Eylül 1959'da Ankara’da doğan Meral Okay, 5 yıl devlet memurluğu yaptı. Bu süreçte Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM’nin Atatürk’ün 100’üncü yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı. 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesi ve işyeri temsilcisiydi.

16. Metin Şentürk

Şarkıcı Metin Şentürk, 2002’de Tansu Çiller’in liderliğindeki DYP’den siyasete ilk adımı attı. İstanbul 1’inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Ancak partisi barajın altında kalınca Meclis’e girme şansını yitirdi. Zaten Şentürk de barajın aşılması durumunda TBMM’ye girecek yeterlilikte oy potansiyelini yakalayamadı. Ünlü sanatçı bir başka hayal kırıklığını ise 2015’te yaşadı. İstanbul 2’nci bölgeden bağımsız milletvekili adayı olan sanatçı, seçilemedi.

17. Menderes Samancılar

Türk sinemasının emektarlarından Menderes Samancılar’ın siyasetle ilgili ilk ve tek girişimi 1999’daki genel seçimlerde oldu. Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin Adana milletvekili adayı olan Samancılar seçilemedi.

18. Ferdi Tayfur

Arabesk müziğin güçlü seslerinden Ferdi Tayfur da siyasete yelken açanlardan. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde MHP'nin adayı oldu ama seçilemedi.

19. Tolga Çandar

Türk Halk Müziği sanatçılarından Ali Tolga Çandar, 2011 yılında CHP’den Muğla milletvekili seçildi. Çandar’ın vekillik serüveni, birçok meslektaşı gibi kısa sürdü. Çandar 2015 seçimleri öncesinde partililer tarafından beklediği ilgiyi göremedi. 2011 yılındaki ön seçimde 1735 oy ile ilk sırada çıkan Çandar, 2015’teki eğilim yoklamasında 341 oy ile 28 aday adayı arasında 24’üncü sırada yer alabildi.

20. Naim Süleymanoğlu

Bunun dışında Naim Süleymanoğlu 1999 seçimlerinde Bursa'dan bağımsız milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi. Ayrıca, Naim Süleymanoğlu 2004 yerel seçiminde MHP'den Büyüçekmece'nin Kıraç Beldesi Belediye Başkanlığı'na, 2007 Milletvekili seçimlerine MHP İstanbul adayı olmuştur. Ancak ikisinde de seçilememiştir.

21. Balık Ayhan

''Balık Ayhan'' olarak tanınan Roman sanatçı Ayhan Küçükboyacı, AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. TBMM'de bir Roman temsilcinin olması gerektiğine inandıklarını belirten İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Semih Makaracı, açıklamasında ''Ne olursa olsun, Meclis'te de bir Roman olsun'' görüşünü ifade etmişti. 2011 yılında Ak Parti'den adaylığını koyan Balık Ayhan Meclis'e giremeyenlerden.

22. Şahin Özer

Onlarca ismi müzik dünyasına kazandıran ünlü yapımcı Şahin Özer, siyasete 1990’ların başında DYP’den atıldı. 1994 ve 1999’da DYP’den vekil adayı olan Şahin Özer her iki seçimde de TBMM’ye giremedi. Daha sonra AK Parti saflarına katılan Özer, 2004’te Beşiktaş’tan girdiği seçimi kazanamadı.

BONUS: Özlem Tekin

Nereden Nereye: Dünün Asi Rock'çısı Özlem Tekin Muhtar Azası Oldu!

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
24.04.2018

bir sanatçı asla parti tercihinde bulunup siyasete atılmamalıdır.

24.04.2018

futbolcu hani

25.04.2018

O da Saffet Sancaklı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ