Futbol Tarihimizin En Acı Sayfası: 43 Kişinin Hayatını Kaybettiği 1967 Kayserispor-Sivasspor Maçı Olayları

17 Eylül 1967'de oynanan Kayserispor-Sivasspor maçı, 43 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlercesininse yaralandığı olaylara sebep olmuştu. Üzerinden 48 yıl geçen olaylar neden çıktı, nasıl yayıldı? İhmaller mi vardı?

1. Olayların arka planı: Gerginlikler nasıl doğdu?

Sivasspor ve Kayserispor, o yıllarda yeni kurulmuş iki ekipti. 2. lige çıkma başarısı gösteren takımlar arasında rekabet ise spordan ibaret değildi, sebepleri vardı. 

Sivas'ta 1940'lardan 60'lara kadar ticaret büyük ölçüde Kayserililerin elindeydi, bu da şehir halkı tarafından pek hoş görülmemekteydi. Yaşanan acı olaylarda bunun da etkili olduğu ifade edilmektedir. 

İki şehrin diğer kulüpleri arasındaki müsabakalarda da, yaralanmaların olduğu olaylar çıkmıştı.

2. Maç günü: Sivaslılar Kayseri'ye 40 otobüs, 20 minibüs ve trenle geldi

Takımları henüz yeni yükselmişti, yakın bir deplasman da sayılmazdı esasında ama Sivaslılar, Kayseri'ye o yıl kalabalık gitmişti. 

Maç öncesinde şehirde bazı olaylar yaşandı. Bu kavgalarda birkaç kişinin yaralandığı polis kayıtlarında yer alır.

3. 20. dakika: Tribünleri karıştıran gol

Maçın 20. dakikasında Kayserispor, Küçük Oktay'ın golü ile 1-0 öne geçince Kayseri tribünleri golü kutlamaya başladı. 

Ama bu sevinç Sivasspor tarafından tepkiyle karşılandı. Tanıkların anlatımına göre golün ardından Sivasspor tarafından taşlar atılmaya başlandı, o anki izdihamda iki kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

4. Olaylar büyüyor: Galeyana gelen Kayserispor taraftarı Sivasspor taraftarına karşılık veriyor

Sivasspor tarafından gelen taşların ardından gerginleşen ortalık, ifadelere göre bir polisin tribünleri galeyana getirmesiyle birlikte iyice çatışma havasına dönüyor. 

Binlerce Kayserisporlu taş, sopa ve bıçaklarla konuk takım tribününe yöneldi

Kayserispor tribünündeki bazı taraftarların taşlar, sopalar ve bıçaklarla Sivassporluların olduğu konuk takım tribününe yöneldi.

5. Demir kapılara yönelen Sivassporlulardan izdiham ve havasızlık sonucu 41 kişi hayatını kaybetti

Ev sahibi takım taraftarının kendilerinin olduğu tribüne hareketlenmesi neticesinde demir kapılara yönelen Sivassporlular, stadın bozuk düzeni, bu tarz bir izdihamın yarattığı panik ortamı ve havasızlık neticesinde çok zor anlar yaşadı.

Bu esnada 41 taraftar can verdi. 300'e yakın kişiyse taş, sopa ve bıçak darbeleri ile yaralandı.

6. Olayın ardından: Stat dışına çıkan Sivasspor taraftarı, stadın yakınında bulunan 60 kadar araca saldırdı

Stad çevresinde park etmiş vaziyette bulunan Kayserisporlu araçlar, Sivassporlu taraftarlar tarafından yakılmıştır ve bazı yerlere saldırılmıştır. 

Bu olayın duyulmasının ardından Kayseri'deki Sivaslılara ve Sivas plakalı araçlara saldırılar ile karşılık verilmiştir. Ancak olayların Sivas'ta da duyulması üzerine, olay son derece tehlikeli yerlere doğru gitme sinyalleri verdi...

7. Sivas'ta Kayserililere tepki

Olayın duyulmasının ardından Sivas'ta Kayserililerin dükkanlarına saldırılmıştır. O dönemde Kayserililer, ticaret anlamında Sivas'ta etkin bir konumdaydılar.

8. O maçta forma giyen futbolcu: Olayların nedeni cahillik, yazık. Bir sürü insan öldü.

15:30’da tribünlerde olaylar başlayınca soyunma odalarına kaçtık. Gece 21:00’e kadar burada kaldık. Sadece çığlıkları duyuyorduk. Başımıza bir bekçi dikip gittiler. Tek bir bekçi ile korunduğumuzu bilseler bizi herhalde öldürürlerdi. Stadyumdan çıktığımızda hava kararmıştı. Türkiye karayolları işletmeleri arabalarıyla şeker fabrikasına götürüldük. Sonra da Sivas’a ulaştırıldık. Halk sokaklarda bizi bekliyordu. Kimi oğlunu soruyordu kimi kardeşini. Bir yandan bizi suçlar gibiydiler. İki-üç gün sokağa çıkamadık. Sonra bütün futbolcular kentten ayrıldık. Bir hafta sonra geri döndük. İlk idmanımızda ağaçlara kadar seyirci doluydu. Korkunç bir tezahürat vardı. 1970’te de İstanbul’a döndüm. Olayların nedeni cahillik bence. Yazık bir sürü insan öldü.

Eski futbolcu Yusuf Ziya Söyler 

Görsel: Sivasspor kaptanı Hayrettin Yerlikaya

9. Facia geliyorum diyordu: İhmaller

dönemin ve sivasspor’un ve aynı zamanda ap’li il başkanı hüseyin yıldırım ise o günleri şöyle anlatıyor: 

Maçtan önce Kayseri valisine telefon açtım. Tedbir alalım dedim. Yetersizdi tedbirler. Birçok insan panikten öldü. Gece yarısı haber duyulduğunda Sivas ayağa kalkmış. Kayserililer Sivas ekonomisine hakimdiler. Çarşıda dükkanlar, oteller, küçük çaplı fabrikalar hep onların elindeydi. Bunu çekemeyenler vardı. Maçta olanları fırsat bildiler. Ben aslında o zaman 2. lig’e karşı çıkmıştım. Halk henüz bu tür yarışmaları kaldıracak düzeyde değildi. Ama dinletemedik.'

10. 26 taraftar gözaltına alındı, vali istifa etti, il emniyet müdürleri değişti

Süleyman Demirel, yaşanan olayların ardından Rusya ziyaretini iptal etti ve radyodan şu mesajı yayınladı;

Şuursuz tahriklerle devam ettirilmek istenen bu hadisenin, futbol tarihimizde tek kalmasını temenni ederim.

8'i Sivas, 18'i Kayseri taraftarı 26 kişi gözaltına alındı, krizi iyi yönetemedikleri gerekçesi ile emniyet müdürleri görevinden alındı, vali istifa etti.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?