Futbol 90 Dakikadır Sözünün Klişe Olmadığının Kanıtı Tarihe Geçen En İyi 19 Geri Dönüş

Futbol; tüm zamanların en çok sevilen en çok takip edilen sporu. Bu sporu özel yapan birçok neden olduğu bir gerçek. Ama izleyenleri zevk komasına sokan, yıllar geçse de hafızalardan silinmeyecek öyle maçlar var ki işte bu futbolu en güzel yanı. 

''Futbol 90 dakikadır'' ve ''top yuvarlaktır'' klişelerine selam durarak futbol tarihimizi biraz öne çıkararak 19 en iyi geri dönüşü sizler için derledik.

1. 1999 | Manchester United 2 - 1 Bayern Munich

1999 Şampiyonlar Ligi Finali Barcelona'da Nou Camp stadında Manchester United ile Bayern Münich arasında oynanmıştır. Son dakikaya Basler'in golüyle önde giren Bayern, 70 saniye içinde Solskjaer ve Sheringham'ın gollerine engel olamamış ve sahadan 2-1 mağlup ayrılarak kupayı Manchester United'a kaptırmıştır. Futbolda sözün bittiği ve nefeslerin tutulduğu anların başlarında gelen bu karşılaşma, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin en unutulmaz finalleri arasında sayılmaktadır.

2. 1989 | Galatasaray 3 - 4 Fenerbahçe

Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan Türkiye Kupası Çeyrek Final maçında ilk yarıyı Tanju Çolak'ın 3 golüyle 3-0 önde tamamlayan Galatasaray,  ikinci yarıda karşısında bambaşka bir Fenerbahçe görüyor ve Aykut Kocaman'ın 1 ve Hasan Vezir'in 3 golü ile sahadan boynu bükük ayrılıyordu. Maçtan sonra gazetedeki köşe yazısında Fenerbahçe efsanesi İslam Çupi maçı şöyle anlatıyordu: 

'Herhalde kazandığını düşünen bir takım, kaybetmeyi düşünmeyen bir ekiple yarışırken, ne onun kadar inançlı, ne onun kadar yırtıcı, ne onun kadar hırslı, ne onun kadar onurlu olabilir.' 

3. 2005 | Milan 3 - 3 Liverpool

İstanbul'da yapılan 2005 Şampiyonlar Ligi Finali herkes için farklı bir anlam taşır. Bir Milan'lı için o gün kabusa dönen bir rüya, Liverpool'lular için ise bir peri masalıdır. Öyle bir maç ki 3-0 Milan öndeyken birçok insan artık bu maçın bitiği düşüp televizyonu kapatmışken, kaptan Gerrard önderliğinde 2. yarıya taraftarının ''You'll Never Walk Alone'' marşıyla çıkan Liverpool maçı 3-3'e getirerek, penaltılarla kupayı kazanmıştır. Adına filmler, kitaplar, belgeseller yapılan bu maç Milan taraftarının hayatlarından çıkarmak istediği, Liverpool taraftarının ise çocuklarına, torunlarına anlatacakları müthiş bir hikaye olmuşur.

4. 2001 | Fenerbahçe 4 - 3 Gaziantepspor

Şampiyonluk yolunda kritik bir maça çıkan Fenerbahçe ve Gaziantepspor, Şükrü Saracoğlu Stadı'nda inanılmaz bir sonuç ortaya çıkarmışlardı. İlk yarıyı 3-0 önde tamamlayan ve sayısız gol pozisyonunda yararlanayaman Gaziantepspor, Revivo, Uche ve Rapaic'in (2) gollerine engel olamamıştı ve Fenerbahçe bir destan yazarak sene sonunda şampiyonluğa ulaşmıştı.

5. 1999 | Galatasaray 3 - 2 Milan

Türk futbol tarihinin en büyük yürüyüşlerinden birinin başlangıcı olan maç. UEFA kupasında yoluna devam etmesi için beraberliğin bile yetmediği Galatasaray 86.dakikaya 1-2 yenik girdiği maçta önce Hakan Şükür'le 2-2'yi yakalıyordu. Maçın son dakikasında yine Hakan Şükür'ün düşürülmesiyle penaltı kazandı Galatasaray. Ya tamam ya devam demekti bu penaltı. Ve Ümit Davala topun başına geldi. Golü attı ve tüm stad yıkıldı. Bu gol sene sonunda kazanılacak UEFA kupası için atılan en anlamlı gollerden biri oluyordu.

6. 2004 | Tottenham 3 - 4 Manchester City

2004 yılındaki İngiltere FA Cup 4. tur tekrar maçında Tottenham'a konuk olan Manchester City, 3-0 geriye düştüğü maçta Barton'ın da atılmasıyla 10 kişi kalmıştı. Ancak 10 kişilik City pes etmedi ve FA Cup tarihinin en inanılmaz geri dönüşüne imza atarak mücadeleyi 4-3 kazanmasını bildi.

7. 2010 | Fenerbahçe 2 - 3 Bursaspor

Bir mucizenin başlangıcı. Şampiyonluk için yarışan iki takım Şükrü Saraçoğlu'nda kozlarını paylaşıyordu. Daha dakikalar 21'i gösterirken Fenerbahçe, Alex ve Andre Santos'un golleriyle 2-0 öne geçmişti. Ama daha her şey bitmemişti. 26.dakikada Batalla umutlandıran golü attı. 85 ve 90. dakikalarda gelen Ozan İpek'in golleri ise Bursaspor'u zafere taşıyordu. Bu galibiyet sene sonunda gelecek olan Bursaspr'un şampiyonluğunun bir habercisi gibiydi.

8. 2010 | Motherwell 6 - 6 Hibernian

65. dakikada Hibernian 6. golünü attığında adeta futbol resitali veriyordu. Daha sonra maç 2-6 olmuştu ve Motherwellin çılgın çocukları son 23 dakikaya 4 gol sığdırarak maçı 6-6 yaptı. Bir de hatırlatma maç 5-6 iken Motherwell bir de penaltı kaçırdı. Yoksa futbol tarihine çok farklı bir şekilde yazılabilirdiler.

9. 1991 | Galatasaray 2 - 3 Beşiktaş

Kazananın büyük olasılıkla şampiyon olmasına sebep olacak maça, Galatasaray hızlı başlar ve Tanju'nun 5. dakikadaki golünün ardından Ulvi'nin kendi kalesine attığı golle 2-0 öne geçer. İlk yarı daha bitmeden, Ali Gültiken'in artarda attığı iki golle beraberliği yakalayan Beşiktaş 73.dakikada Feyyaz'ın golüyle maçı kazanmayı bilir. Ligde kalan 3 maçından da galibiyetle ayrılan Beşiktaş, sezonu şampiyon olarak bitirir.

10. 1997 | Barcelona 5 - 4 Atletico Madrid

1997 yılındaki İspanya Kral Kupası çeyrek final rövanş maçında Atletico Madrid'i konuk eden Barcelona, ilk yarısını 3-0 geride kapattığı mücadelenin, 75. dakikasına da 4-2 geride girmişti. Bu andan itibaren coşan Barça, mücadeleyi 5-4 kazanmayı başarmıştı..

11. 2001 | Galatasaray 3 - 2 Real Madrid

Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk karşılaşmasında, Ali Sami Yen’de Real Madrid’i ağırlayan Galatasaray, maçın ilk yarısında yıkılmıştı. İlk yarıyı 2-0 geride kapatan Galatasaray, ikinci yarıda adeta yeniden doğmuş; Ümit Davala, Hasan Şaş ve Jardel’in golleriyle 3-2’lik tarihi bir galibiyet almıştı.

12. 1983 | Galatasaray 4 - 4 Fenerbahçe

Maçın ilk dakikaları normal geçer, karşılıklı birer gol vardır. İpleri bir anda eline alan Galatasaray, ilk yarıyı 3-1 önde kapatır. İkinci yarının başında Hoçiç'in aşırtma golüyle her şey bitti denilirken, skorda 4-1 olur. Bu sırada, Fenerbahçe'ye yine bir şeyler olur. Önce Onur'un attığı, ardından da Özcan'ın attığı gol ve Mehmet'in uzaktan gönderdiği topun ağlarla buluşması, Fenerbahçe'ye beraberliği getirir.

13. 1994 | Werder Bremen 5 - 3 Anderlecht

1994 yılındaki Şampiyonlar Ligi grup mücadelesinde Anderlecht'i konuk eden Werder Bremen, dakikalar 66'yı gösterdiğinde rakibi karşısında 3-0 gerideydi. Bu andan itibaren adeta fırtına gibi esen Bremen kalan bölüme 5 gol sığdırarak inanılmaz bir başarıya imza attı.

14. 1988 | Beşiktaş 3 - 2 Samsunspor

Başbakanlık Kupası'nda kozlarını Ankara'da paylaşan Beşiktaş ile Samsunspor maçında da tarihi geri dönüşlerden biri yaşanır. Karadeniz ekibinin Yücel Çolak'ın attığı iki golle, ilk yarıyı 2-0 önde bitirmesine rağmen, maçı bırakmayan Kara Kartal 61. dakika da Feyyaz'ın golüyle tekrar canlanır. 87'de Samet'in  golü Beşiktaş'ı ayağa kaldırırken, Feyyaz'ın 90'da gelen golü siyah-beyazlılara Başbakanlık Kupası'nı getirir.

15. 2001 | Tottenham 3 - 5 Manchester United

Devre arasına 3-0 girerken Spurs taraftarlarının hepsi nefret ettikleri ManUtd karşısında tarihi farka gideceklerini düşünüyordu. Devre arasında Sir’ün sihirli dokunuşu ile sahada bambaşka bir Kırmızı Şeytanlar vardı. A.Cole, Blanc, Van Nistelrooy, Veron ve Beckham attıkları gollerle Manchester’a 5 gol getirdi ve galibiyete taşıdı. Spurs taraftarlarının aklından çıkmayan bir maç olarak tarihe geçti.

16. 2011 | Newcastle United 4 - 4 Arsenal

26. dakikada 4-0 geriye düşen bir takımın maçı bırakması düşünülür. Zaten devre arasında terk eden taraftarlar da bırakmıştı. Ama futbolcuların daha söyleyeceği şeyler vardı. İnanılmaz olan oldu.

17. 2012 | Reading 5 - 7 Arsenal

Reading, 37 dakikada güçlü rakibine 4-0'lık üstünlük kurdu. Bu Arsenal için bir şoktu. 45. dakikada Theo Walcott, skoru 4-1'e getirdi ve devre bu skorla tamamlandı. Maçı bırakmayan Arsenal, Olivier Giroud'un 64. dakikada kaydettiği golle umutlandı: 4-2. Mücadelenin 89. dakikasında Laurent Koscielny ve uzatma anlarında Theo Walcott'un golleriyle ev sahibi Reading neye uğradığını şaşırdı. Uzatmalarda 103'te Marouane Chamakh ile öne geçen Arsenal'e cevap gecikmedi. Pavel Pogrebnyak 115. dakikada eşitliği sağladı. Tam maç penaltılara gidecek derken Arsenal, 120. dakikada Theo Walcott ve Marouane Chamakh'ın ayağından bulduğu gollerle farkı bir anda ikiye çıkardı ve unutulmaz kupa maçı 5-7 Arsenal üstünlüğü ile tamamlandı.

18. 1993 | Barcelona 2 - 3 Cska Moskova

Barcelona Nou Camp'ta 2-0 öne geçmişti ve ilk maç 1-1 bittiğinden artık Cskanın işi mucizelere kalmıştı. Cska o mucizeyi gerçekleştirdi ve 3-2 ile maçı alarak şampiyonlar liginde çeyrek final gruplarına kalma başarısı gösterdi.

19. 2016 | Liverpool 4 - 3 Borussia Dortmund

Ve son. Liverpool, UEFA Avrupa Ligi çeyrek finalinde Borussia Dortmund karşısında, 2005 İstanbul Şampiyonlar Ligi finalindekine benzer bir geri dönüşe imza attı. Hakem Cüneyt Çakır'ın yönettiği Anfield Road'daki karşılaşmaya hzlı başlayıp 0-2 öne geçen Dortmund'un karşısında 2. yarıda bambaşka bir Liverpool vardı. 1-3'ten geri gelerek muhteşem bir zafere imza attılar ve UEFA kupasında yarı finale kaldılar. Zaferin anahtarını maçtan sonra Origi açıklıyordu:

'2-0 gerideyken soyunma odasında Klopp, bize 'Çıkın ve torunlarınıza anlatacağınız hikayeyi yazın'' dedi.

Popüler İçerikler

Geçtiğimiz Hafta Sözlendiği Ortaya Çıktı: Şehidin Son Görüntüleri Yürekleri Dağladı
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
YORUMLAR

hepiniz turkiye cek cumhuriyeti macini aradiniz degil mi ?

15.04.2016

fener antep maçında devre arası dönen şikenin de etkisi var tabi

15.04.2016

aynı sonuç gs- fb maçında da var. o zaman gs şike mi yaptı?

15.04.2016

türkiye-çek cumhuriyeti ?

TÜM YORUMLARI OKU (14)