Freedom House Raporu: 'Türkiye Bir Yılda Özgürlüklerin En Çok Gerilediği Ülke'

Merkezi Washington’da bulunan Freedom House ‘Dünyada Özgürlükler’ raporuna göre 2016, milliyetçiliğin güç kazandığı ve küresel çapta özgürlüklerin art arda gerilediği 11. yıl oldu. Küresel anlamda en çok gerileme, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerçekleşti. 

Freedom House, Türkiye’nin 2016 yılında özgürlüklerin en çok gerilediği ülke olduğunu açıkladı. Türkiye, 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede 15 puan geriledi ve 38 puan ile 2016’da da kısmen özgür ülkeler arasında sayıldı...

İşte rapordan öne çıkan bazı veriler... 

195 ülke ve 14 bölgeyi inceleyen Freedom House raporuna göre 195 ülkeden 87’si (yüzde 45) “Özgür”, 59’u (yüzde 30) “Kısmen Özgür” ve 49’u (yüzde 25’i) “Özgür Değil” kategorisinde yer aldı.

Türkiye, 10 yılda da özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumunda. İlk sırada ise Orta Afrika Cumhuriyeti geliyor.

Türkiye, 100 puan üzerinden yapılan puanlamada 38 puan ile 2016’da da kısmen özgür ülkeler arasında sayıldı.

Freedom House’un 7 puan üzerinden hesapladığı özgürlük reytinginde de Türkiye siyasi haklar ve sivil özgürlüklerde sınıfta kaldı.

Türkiye’deki terör saldırılarının yer verildiği raporda, 260 kişinin öldürüldüğü darbe girişiminin arkasında Gülen’in olduğu hatırlatıldı.

Darbenin ardından ilan edilen OHAL'in uzatıldığına işaret eden raporda '150 binden fazla kişi tutuklandı” ifadeleri kullanıldı. İki eş başkan dahil 12 HDP milletvekilinin tutuklanması da rapora girdi.

"Popülistlerin ve milliyetçilerin güç kazandığı 2016 senesi, küresel çapta özgürlüklerin art arda gerilediği 11. yıl oldu."

Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2016’da en kötü sıralamaya sahip bölgeler oldu ve ardından Avrasya geldi.

0’dan 100’e sıralamanın yapıldığı raporda özgürlükler sıralamasında ilk sırada 100 puanla Finlandiya, Norveç ve İsveç yer aldı.

Son sırada ise Özbekistan (3 puan), Tibet (1 puan) ve Suriye (-1 puan) yer aldı.

"Özgür” kategorisinde yer alan Brezilya, Çekya, Danimarka, Fransa, Macaristan, Polonya, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Tunus ve ABD’de siyasi ve temel haklar geriledi.

Rusya ise “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde...

Rapor, sosyal medyanın çok konuşulan başlıkları arasında...

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
01.02.2017

Ben yorumlara bakarak bir noktaya değinmek istiyorum. Şöyle kısa bir video turu atarak yabancılar Türkiye hakkında ne kadar bilgili diye aratırsan bir şeyin farkına varıcaksın. Herkesin dilinde bir algı, algı. Ulen dünyaya sattığın önemli bir ürün yok, petrolun yok, doğalgazın yok, ülkeler bazında yaptırımın yok, senin ülkeni tanıyan yok. Senin için ne algısı ne operasyonu yapsınlar. Ne zannediyorsun anlamıyorum ki. Yabancı ülkelerin her gün Türkiye hakkında konuştuğunumu zannediyorsun. Az sakin ol yav. Belli başlı konularda araştırma yapıp genel olarak açıklıyorlar. Demokrasin kötü lan işte, özgürlüğün çok ileri düzeyde değil. Neyin algısı hala. Herhangi bir şekilde iktidara yönelik bir eleştiri yapsan mahkemeye çıkma olasılığın %90 larda. Herhangi bir haber sonrası içeri atılabilirsin. Sadece bu yıl içinde kaç defa internette yavaşlatılma oldu belli değil. Adam ben bunları nasıl düzeltirim derdinde değil. Hala algı diyor.

01.02.2017

Yine İskandinav ülkeleri başı çekiyor. Lanet olasıca atayizler !

01.02.2017

rapora gerek yok görünen köy kılavuz istemez şuraya yorum yazarken bile çekiniyorsa insan başka işarete gerek yok

01.02.2017

Kim çekiniyor?

TÜM YORUMLARI OKU (72)