Freedom House Raporu: Türkiye İlk Kez ‘Özgür Olmayan’ Ülkeler Arasında

Merkezi Washington’da bulunan Freedom House, 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu'nu açıkladı. Rapora göre küresel özgürlükler 12 yıldır sürekli gerileme kaydediyor. “Demokrasi Krizde” başlığı verilen yıllık raporda Türkiye ilk kez “özgür olmayan” ülkeler kategorisine düşürüldü ve son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu. Türkiye daha önce “kısmen özgür” kategorisindeydi. 

Detaylara bakalım...

Raporda 195 ülke değerlendirme altına alınırken, bunlardan 88’i “özgür”, 58’i “kısmen özgür” ve 49’u ise “özgür değil” kategorisinde yer aldı.

Raporda notu geçen yıla göre 6 puan gerileyen Türkiye, 34 puan düşüşle son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu.

Raporun Türkiye bölümüne de ‘Demokrasi krizde’ başlığı atıldı. 

Değerlendirmede, Türkiye’nin ‘özgür değil’ kategorisine düşürülmesi şöyle gerekçelendirildi: 

“Gücü cumhurbaşkanlığında toplayan, derinden kusurlu anayasa referandumu, seçilmiş belediye başkanlarının hükümet tarafından atananlarla toplu olarak değiştirilmesi, insan hakları aktivistleri ve diğer ‘devlet düşmanı’ olarak nitelenen kişilere yönelik keyfi kovuşturmalar, devlet memurlarına yönelik devam eden temizlik operasyonları.”

Raporda, demokrasilerde geriye gidiş serisinin görülmeye başladığı 2006 yılından bu yana, 113 ülkede durumun net biçimde daha da kötüleştiği vurgulandı.

2017’de de 71 ülkede siyasi haklar ve sivil özgürlüklerde gerileme görülürken, aralarından sadece 35 ülke gelişme gösterdi.

Özgürlük Evi’nin başkanı Michael J.Abramowitz, “Demokrasi, on yıllardır en ciddi krizle karşı karşıya. Demokrasinin, özgür ve adil seçimler, azınlık hakları, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünün garanti altına alınması gibi temel ilkeleri dünya genelinde baskı altında” dedi.

Trump’tan sonra ABD’nin de özgürlük notunu üç puan düşüren raporda küresel özgürlüklerin son 12 yıldır sürekli gerileme kaydettiği belirtildi.

Rapordan:

Amerika’nın basın ve yargı gibi kurumları, Başkan Trump’ın eşi benzeri görülmemiş saldırıları karşısında direnç gösterse de, saldırılar en nihayetinde onları zayıflatabilir. Bu durum da Amerikan demokrasisinin sağlığı ve Amerika’nın dünyadaki konumuna ciddi etkiler yapabilir. Amerika’nın demokrasinin öncü savunucusu olma şeklindeki geleneksel rolünden çekilmesi derin kaygı yaratıyor. Bunun, modern zamanın diktatörleri ve onların tehlikeli fikirlerine karşı devam ettirilen mücadele üzerinde olası sonuçları olabilir.”

Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlar'a uyguladığı şiddet de rapora girdi.

600 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın tecavüz, kundaklama ve ordunun toplu katliamından kaçarak komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldığı belirtildi.

'Bu korkunç olaylar, Myanmar'ın bir demokrasi olmaktan hâlâ ne kadar uzak olduğunu göstermektedir' denildi.

Raporda “özgür olmayan ülkeler” kategorisine alınan 49 ülkeden 12’sinin siyasi haklar ve sivil özgürlükler açısından “kötünün de kötüsü” konumunda olduğu ifade edildi.

Freedom House raporu, farklı görüşlerden yorumlarla sabah saatlerinden bu yana sosyal medyanın gündeminde 📌

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
16.01.2018

Ben siyasete hiiç girmeden sadece genç bir kız olarak özgür olup olmadığımı yazacağım buraya. Okuldan geç saatlerde döndüğümde "Acaba başıma bir şey gelir mi?" diye düşünüyorum. Her gün yeni bir kadına şiddet vakası okuyup korkuyorum. Başıma bir şey gelse polislerin yeterince ilgilenmeyeceğini, dava açsam suçun cezasız kalacağını düşünüyorum. İş hayatına girdiğimde ağır çalışma koşulları altında gık demeden çalışmam gerekecek, çünkü okuduğum, ilgilendiğim alanda iş bulmam bile mucize. Sonuç olarak insanca yaşamanın ne kadar mümkün olduğunu sorguluyorum. Sizce bu özgürlük mü?

16.01.2018

Yiyorsa? Birincisi, üslubunu düzelt yazarken. İkincisi, ülke bazında olaylara bakmadım, raporda ne yazdığını eleştirmedim. Keşke ülkeler kimsenin birbirine zarar vermediği ve herkesin özgür olduğu şekilde yönetilebilseydi ama pratikte olmuyor. Ben şahsen, kendimden ve ülkemden sorumluyum. Diğer ülkeler hakkındaki yasaklar, özgürlük durumları tabiki umrumda ama kendimi mutlu, huzurlu, güvende hissetmiyorsam önce kendi ülkemden, kendimden başlarım. Ben bundan bahsettim. Kendi özgürlüğümü sorguladım.

Ne yazikki AKP gibi islamofaşist bir partinin iktidar olması sonucu olarak demokrasi ve özgürlüğümüzü kaybediyoruz. Fakat Türkiye'yi çok kötü günler bekliyor. İnsanlarımız cahil oldukları için Türkiye uçurumdan yuvarlanmadığı sürece akıllanmayacak gibi görünüyor.

Sana verdiğim cevap ekranda gözükmesin diye birde 3 yorumu art arda atmış. Sana gereken cevabı aşağıda yazdım. Troll olduğun için daha fazla uğraşmayacağım.

16.01.2018

Özgür değiliz.Örnek olarak Amerika'da trump'ın posterleri , resimleri yakılıyor , heykel yapıp dalga geçiyorlar tavuk diye , talk showlarında taklit yapılıyor ama hiç birşey olmuyor.Bizde yapılsa ne fetöcülüğümüz kalır ne vatan hainliğimiz.Ayrıca Trump'ın dediklerine mahkeme karşı çıkıyor uymuyor.Bizde olsa o mahkemenin vay haline.

AKPKK'lı çomar, defol git AKP'nin PKK, FETÖ, El Kaide, Müslüman kardeşler... terör örgütleriyle olan bağlantılarını araştır: https://www.youtube.com/watch?v=wX0v8jUCQnU ülkeyi bok çukuruna çevirmenin bedelini ödeyeceksiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (104)