Fransız İhtilali Hakkında Ortamlarda Muhabbet Açabileceğiniz Temel Bilgiler

Fransız İhtilali adını sıkça duyduğumuz tarihi bir olaydır. Fakat bu olayın ardından yaşanan gelişmeler, ortaya çıkan yeni fikirler ve adetler hadisenin dünkü gibi sıcak kalmasını sağlamıştır. Hatta şu anda dahi birçok güncel yorumda Fransız İhtilali'ne atıflar yapılmaktadır.

İhtilal aslında yıllar süren bir fikrî hazırlık sürecinin ürünüydü.

i.pinimg.com

18. asır tam manasıyla Fransız aydınlanmasının zirve dönemleriydi. Rousseau, Voltaire, Diderot gibi bugün dahi ünlerini muhafaza eden yazarlar bu dönemde eserleriyle halkı bilgilendirmeye çalıştılar. Fakat bu aydınlar kralı şiddetle devirecek bir ihtilalden yana değillerdi. Amaçları sistemin yeniden düzenlenmesiydi. Hiçbirinin ömrü de ihtilali görmeye yetmeyecekti.

İhtilal yıllarında Napolyon Bonapart, adı çok az kişi tarafından bilinen basit bir subaydı.

Çok fazla değil, sadece 10 yıl kadar sonra Avrupa'yı birbirine katacak olan Bonapart, ihtilal sırasında silik bir askerdi. Takip eden yıllarda özellikle Toulon'daki savunmayı yönetmedeki başarısıyla adı duyulmaya başlanacaktır.

Fransız İhtilali için Osmanlılar ''İhtilal-i Kebir'' yani Büyük İhtilal tabirini kullanmışlardır.

Özellikle, olayların çağdaşı olmasa da bir nesil sonra yaşamış olan, meşhur Osmanlı tarihçisi ve devlet adamı Ahmed Cevdet Paşa bu olaylar hakkında isabetli yorumlar getirmektedir. Bu durumda, hadiseyi aradan geçen yıllar sebebiyle geniş çerçeveden ve neticeleriyle birlikte değerlendirebilmesinin de etkisi vardır.

Fransız İhtilali'ne temelde bir ekonomik kriz dönemi sebep oldu.

Birkaç yıldan beri süre gelen mali buhranlar bir türlü aşılamıyordu. Fransa'da maliye bakanları art arda değişiyor fakat hiçbirisi mevcut durumu iyileştirmekte başarılı olamıyorlardı. Ahalinin sabrı, orta sınıf eğitimli kesimin de tesiriyle, gittikçe taşıyordu.

1789 başlarında état Généraux (Eta Jenegho) adlı olağanüstü danışma meclisi toplandı.

www.photo.rmn.fr

1320'den itibaren aralıklarla toplanan bu meclis, bir nev'i kralın zor durumları danışma heyetiydi. Bazen 50-60 yıl toplanmadığı da olmuştu. Soylular ve ruhbanların çoğunluğunu oluşturduğu meclise bu sefer az da olsa köylülerden de temsilciler girmişti.

Hareketin kıvılcımları Camille Desmoulins adlı bir gazetecinin attığı nutukla alevlendi.

états généraux kralın aristokrat vekilleri kayırması sebebiyle kısa sürede karıştı. Çoğunluğu sağlayan diğer vekillerin direnmesiyle birlikte kralı yok sayan cemiyet kendisini Milli Meclis ilan ederek idareyi ele aldığını ilan etti. 

14 Temmuz 1789'da Camille Desmoulins'in alevli nutkuyla hareketlenen ahali Bastil Hapishanesine hücum ederek orada suçsuz yere tutulduğuna inandıkları mahkumları serbest bıraktılar. İhtilalciler kısa sürede Paris'i ele almışlardı bile.

Kral XVI. Louis ve eşi Marie Antoinette yargılanıp 1793'te idam edildiler.

Şiddet yanlısı ihtilalci grup Jacobinler ve önderlerden Robespierre, bu kanlı hadisede kritik rol oynadılar.

Robespierre'in kendisi de kısa süre sonra giyotine kurban gitmiştir.

İhtilalcilerin de kendi aralarında birtakım görüş ayrılıkları vardı. Bu ayrılıkların iktidar kavgasına dönüşmesi hiç de uzun sürmedi. Başta en etkili isimlerden biri olan Robespierre hasımları tarafından iktidardan düşürüldü. Bir ara kendisinin birçok kişiyi yolladığı giyotinin altında, kaderin bir hesaplaşması olarak, 1794'te bu defa kendisi hayata veda etti.

İhtilalden sonra kral devrilmiş ve monarşi rafa kalkmıştı. Fakat oluşturulan ilk anayasa pek de özgürlükçü değildi.

Seçme ve seçilme hakkı sınırlandırılmıştı. Sadece belirli miktardaki geliri olanlar ve tespit edilen meblağda yıllık vergiyi ödeyenlerin oy kullanma veya aday olma hakkı vardı.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
24.02.2018

Devrim yapmak öyle basit bir iş değildir ilk önce günümüz dünyasında proletarya dediğimiz işçi ve orta sınıfın sizi desteklemesi lazım bunun en büyük örneklerinden biri Fransız ve Bolşevik devrimidir bu niye söylüyorum bizdeki sözde solcu arkadaşlar hep devrim ve devirmek üzerine nutuklar atar ama iç içe olmaları gereken kitleyle asla muhatap olmazlar tepeden inme devrimler hedeflerler bugün AKP'nin iktidar olmasındaki en büyük nedenlerden birisi de budur çomar çomar diye adamın üstüne giderek bir yere pek varılamaz at gözlüklerini çıkarmak için uğraşmak lazım kötülemek kolay önemli olan bakış açısını değiştirmek.

26.02.2018

Hay ağzına sağlık. Cahil sürüsü, koyun, çomar bilmem ne! Yahu o çomarlar ülkenin yüzde ellisi! Daha uygun olduğuna inandığın yönetim şeklini, siyasi parti, düzen her neyse onu getirmek için onları kazanmak zorundasın ama sen sürekli aşağılıyorsun. Kim kendisine "Sen sefilsin, bilmezsin, bana bırak!" Diyen bi topluluğun inandığı bi partiye oy verip kendisini gerçekten ezebilecek bi mevkiye getirmek ister ki. Bu sözüm siyasi parti liderleri için de dolaylı yoldan geçerli. Onlar mecburen tüm halka saygılı davranıyorlar ama birbirlerine karşı saygı sınırlarını aşan aşağılayıcı sözler sarf ederek onların temsil ettiği topluluğu da dolaylı yoldan aşağılıyorlar.

25.02.2018

Vendée soykırımı Vendée-Vengée şeklinde yer etti ki, intikam alınmış Vendée demekti. Vendée bölgesinde 200 binden fazla insan öldürülmüştü. Bir bölge insanına karşı yapılan bu toplu kıyım Avrupa'da işlenen ilk génocide, yani soykırım olarak tarihe geçti. Bu katliamda hayatını kaybedenlerin cesetleri, 1814 yılında çıkarılarak düzenlenen dini törenlerle kilise bahçelerine ve mezarlıklara gömüldü. Katliamdan kaçan Fransızlar Osmanlı'ya sığınmak istedi

26.02.2018

Fransızlar'da kuyruğu her sıkıştığında Osmanlı'nın eteğinin altınamı saklanmışlar?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ