Fransız Devrimi, 1787'de başlayan ve 1799'da sona eren büyük bir toplumsal ayaklanma dönemiydi. Yöneticiler ile yönettikleri arasındaki ilişkiyi tamamen değiştirmeyi ve siyasi gücün doğasını yeniden tanımlamayı amaçlıyordu. Devrimci ve gerici güçler arasında gidip gelen bir süreçte ilerledi.
Fransız İhtilali için birçok sebep vardı. Burjuvazi tüccarlar, imalatçılar, profesyoneller mali güç elde etmişti ama siyasi güçten dışlanmıştı. Sosyal olarak altlarında olanların çok az hakkı vardı ve çoğu da giderek yoksullaştı. Monarşi artık ilahi bir takdir olarak görülmüyordu. Kral, yoksullar üzerindeki vergi yükünü artırmaya ve bunu daha önce muaf tutulan sınıfları da kapsayacak şekilde genişletmeye çalıştığında, devrim neredeyse kaçınılmaz hale geldi.
Fransız Devrimi'nin, 18. yüzyılın sonunda Batı'nın tüm devrimlerinde ortak olan genel nedenleri ve bu devrimlerin neden açık ara en şiddetli ve evrensel olarak en önemli olduğunu açıklayan özel nedenleri vardı. Genel sebeplerden ilki, Batı'nın sosyal yapısıydı. Feodal rejim adım adım zayıflamış ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde çoktan ortadan kaybolmuştu . Sıklıkla burjuvazi olarak adlandırılan tüccarlar, imalatçılar ve profesyoneller gibi sayıları giderek artan zengin halk seçkinleri, halihazırda sahip olmadığı ülkelerde siyasi güce talip oldular. Birçoğu toprağa sahip olan köylüler , daha iyi bir yaşam standardına ulaşmış ve eğitim ve toprak sahiplerinin tüm haklarını elde etmek ve mülklerini artırmakta özgür olmak için feodalizmin son kalıntılarından kurtulmak istedi.
Ayrıca, yaklaşık 1730'dan itibaren, daha yüksek yaşam standartları, yetişkinler arasındaki ölüm oranını önemli ölçüde azaltmıştı. Bu, diğer etkenlerle birlikte, Avrupa'nın nüfusunda birkaç yüzyıldır görülmemiş bir artışa yol açmıştı. Daha büyük bir nüfus, gıda ve tüketim malları için daha büyük bir talep yarattı.Brezilya'da yeni altın madenlerinin keşfi, yaklaşık 1730'dan itibaren Batı genelinde fiyatlarda genel bir artışa yol açarak, müreffeh bir ekonomik duruma işaret etti. Yaklaşık 1770'den itibaren bu eğilim yavaşladı ve alarma ve hatta isyana neden olan ekonomik krizler sıklaştı. Sosyal reform için argümanlar ileri sürülmeye başlandı.