Fransız Hükümeti Kadına Yönelik Şiddete Karşı Somut Adımını Açıkladı: Elektronik Kelepçe

Türkiye'de kadına şiddet haberlerinin basına yansımasından sonra sıkça gündeme gelen elektronik kelepçe Fransa'da kullanılmaya başlanacak. Sivil toplum örgütlerinin Fransız hükümeti ile yürüttüğü çalıştay sonrası, hükümet ilk somut adımını 'elektronik kelepçe' olarak açıkladı. 

Fransa'da sadece bu yıl içinde 101 kadının erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirmesi ülkede tepkilere neden oldu.

Sivil toplum kuruluşları hükümete tepki göstererek somut adımlar atılmasını talep etti. 

Euronews'ten Fatih Yetim'in haberine göre, Fransız hükümeti sivil toplum örgütleriyle yaklaşık 3 ay sürecek bir çalıştay başlattı. Toplantıların ilki başbakanlıkta düzenlendi. Hükümet ilk somut adımlarını açıkladı.

En dikkat çekici önerilerden biri: Elektronik kelepçe.

Peki elektronik kelepçe sistemi nasıl çalışacak? 

Şiddet uygulayan erkeğe mahkeme kararıyla elektronik kelepçe takılacak ve şiddet mağduru kadın bu kelepçe sayesinde cep telefonundan saldırganın yerini görebilecek. Amaç, saldırganın kadına yaklaşmasını engellemek.

Elektronik anti-yaklaşım cihazı (DEPAR) adı verilen aletin kullanımı 2009'daki ilgili yasada gündeme gelmiş ancak uygulamaya sokulmamıştı.

Mahkeme kararıyla takılan kelepçe, üzerindeki elektronik sistem sayesinde, yerini sürekli belli edecek. Potansiyel saldırgan kendisine izin verilen yaklaşma mesafesini aştığında, cep telefonuyla entegre çalışan sistem kadını uyaracak.

Mahkeme ayrıca, kelepçeyi takan saldırganın mağdurun evi ya da iş yeri gibi belirli yerlere girmesini de tamamen yasaklayabilecek.

Eğer elektronik kelepçeyi takan kişi mesafe ihlallerini sürdürürse güvenlik güçleri otomatik olarak uyarılacak.

İspanya'da uygulanıyor.

Elektronik kelepçe daha önce Aix-en-Provence, Amiens ve Strazburg'da 2012-2013 yıllarında test edildi fakat etkisi sınırlı kaldı. Aktivistler kelepçenin sadece şiddetten dolayı en az iki yıl hapis cezası alan erkeklere takılmasının, kadına şiddetle mücadelede yetersiz olduğunu belirtiyor.

Hükümet elektronik kelepçenin yıl sonundan itibaren daha etkili bir şekilde, ülke genelinde kullanılmasını öngörüyor. Benzer bir yöntem İspanya'da uygulanıyor ve uzmanlar, sonuçlarının etkili olduğunu aktarıyor.

Öte yandan Emine Bulut cinayetinin ardından Türkiye'de de elektronik kelepçe hukukçular tarafından gündeme getirilmişti.

Hukukçulardan Kadına Şiddet İçin 'Elektronik Kelepçe' Talebi: 'Maliyetli Diye Yaygınlaşmıyor'

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
YORUMLAR
04.09.2019

Bizde maliyetli diye yapmıyorlar bunu. Çünkü bazılarının cebine girecek para, katledilen kadınların canından daha önemli. Yatacak yeriniz yok.

04.09.2019

Kelepçe yetmez tasma da gerek

04.09.2019

Fantastik fikir vereyim madem. Tehdit edilen kadın tehdidi hissettiği anda tuşa basar ve kelepçeden saniyeler içinde bayıltan kimyasal şahsın kanına karışır, şahıs bilincini kaybeder otomatik polis acil durum çağrısı yapar adam paketlenir.Gereksiz yere basan kadın gereksiz bastığı anlaşıldığında bu korumadan yararlanamaz falan falan. En insancıl bu geldi aklıma.

TÜM YORUMLARI OKU (11)