Fransa Tesettürlü Mayoları Yasakladı

Fransa, 'hükümetin dine karşı tarafsızlığı' ilkesini ihlâl ettiğini ileri sürerek, halka açık havuzlarda vücudu kapatan tesettür mayolara izin verilmemesine karar verdi.

Fransa’da, tesettür mayolar bir süredir ülkede yoğun siyasi tartışmalara neden oluyordu. Ülke, bu tartışmaları ortadan kaldırmak için yeni bir yasak getirdi ve tesettür mayoların kullanılmasını yasakladı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Danıştay’ın kararını “laikliğin zaferi” olarak tanımladı. Kararı bazı Müslüman kadınlar, adaletsiz bir şekilde inançlarını ve bedenlerini hedef aldığı için kınadı.

Yeşiller Partisi’nden bir belediye başkanı tarafından yönetilen Grenoble şehri, yerel aktivistlerin kampanyalarının ardından geçen ay kadınların halka açık havuzlarda tesettür mayo giymesine izin vermek için oy kullanmıştı. Şehir ayrıca, mayo kurallarının esnemesi için kadınların üstsüz yüzmesine izin vermek için de oy kullanmıştı.

Tesettür mayo gerginliği devam ediyor

Grenoble belediye başkanı, kadınların sokaktaki gibi havuzlarda dilediklerini giyebilmeleri ve dini inançlarını ifade edebilmeleri gerektiğini savundu. Aşırı sağdan ve aynı zamanda soldan yerel yetkilileri de içeren tesettür mayo muhalifleri, mayoların kadınlara yönelik baskıyı ve İslami radikalizme potansiyel bir geçidi temsil ettiğini savundu.

Altı yıl önce, bazı Müslüman kadınlara vücutlarını kapatan giysileri çıkarmalarının emredilmesinin ardından, Danıştay yerel bir tesettür mayo yasağını kaldırmıştı.

Müslüman feminist grup Lallab’dan Fatima Bent’e göre karar, başlarını ve bedenlerini toplum içinde kapatan kadınları daha da izole edecek.

Bazı şehirlerde yasak değil

Alınan karar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından desteklenen ve hükümetinin dinî aşırılık tehdidinden, cumhuriyetçi değerleri korumayı amaçlayan tartışmalı bir yasa kapsamındaki ilk karar.

Fransa’daki halka açık havuzlardaki kıyafet kuralları oldukça katı. Hijyen nedeniyle bone takılması zorunlu ve bol mayolar veya diğer hacimli giysiler genellikle yasak. Hatta bazı güneşten koruyucu giysiler gibi, birçok havuzda dalış kıyafetlerine de izin verilmiyor.

Bazı şehirler ve kasabalar, halka açık havuzlarda tesettür mayolara izin veriyor.

Sözcü

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
YORUMLAR
22.06.2022

Yıl olmuş 2022 insanların ne giydiği ile ilgili tartışmalar var salın artık isteyen istediğini giysin tesettür mü battı Fransaya

22.06.2022

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Danıştay’ın kararını “laikliğin zaferi” olarak tanımladı. Bu söylem amacın hijyen olmadığını düşündürüyor

22.06.2022

yarın kendi yaşam tarzlarına müdahale edilecek olsa özgürlük diye bağıracak kişiler alkış atmış. yıl 2022 bunların konuşuluyor olması gereksiz değil mi?

23.06.2022

diyelim senin bakış açın mükemmel, peki seni insanın hür iradesiyle başörtüsü takması neden rahatsız ediyor? ben müslümanım yukarda örneğin diye başladığın hiçbir şey bende yok ve kadının başını örtüp örtmemesi veya giyim tarzı gram beni ilgilendirip libidomu yükseltmiyor. yukarıda verdiğin uç örnekler hangi dine mensup insanlar yapıyorsa zaten yanlış. sabaha kadar sende uzatırsın örneklerinle bende uzatır dururum. bahsettiğin çirkinliklerin sonu bitmez ama şunu bil bahsettiğin yanlış olayları yapanlar her dinde her dinsizlikte var. biz seninle sabaha kadar konuşsakta ortak bi noktaya varamayız ama birbirimize saygı duyarsak ortak bi noktaya varmamıza gerek kalmaz. sağlıcakla kal...

22.06.2022

Şu kalpli emojiyi ,alkışı atanlara sorsan hepsi özgürlükten yanadır. Açık giyinen birine biri olumsuz bir şey dediğinde kıyameti koparirlar . Kıyafet özgürlüğünden bahsederler. Ama konu müslümanlar olunca istediği gibi giyinmesi bile batar onlara. Bide islam yObaZ ,hOşGöRüSüZ derler. Keşke önce kendilerine baksalar

23.06.2022

Ben özgürlükten yana değilim mesela bu memlekete demokrasi yaramıyor rejimi deviriyor. O yüzden batıyor evet! Kaldı ki islamın neresi uzlaşmacı, ellerinden gelse herkesi kapalı giydirip, cihat yapacaklar insanları katledecekler her dinde olduğu gibi, bu mu özgürlük?

TÜM YORUMLARI OKU (70)