Fransa'da Yaşanan Bastille Baskınında Neler Yaşandı?

Bastille Baskını, 14 Temmuz 1789 yılında Fransız Devrimi yaşanırken meydana gelen önemli bir olaydır. Fransız Devrimi'nin nasıl devam edeceğini şekillendiren olaylardan biridir. Fransız Devrimi'nin başlangıcını işaret etti ve özgürlüğün sembolü haline geldi.

Tarihsel çerçeve

Fransız Devrimi sırasında gerçekleşen Bastille Baskını'nın önemini anlayabilmek için Fransa'nın o dönemde yaşadığı durumu iyice inceleyip anlamak gerekiyor. Fransa o dönemde, ekonomik sıkıntılar, sosyal yapıda değişiklikler ve mutlak bir güce sahip birçok problemle uğraşıyordu. İnsanların düşüncelerine önem verilmesi ve özgürlüklerinin önemli olması ile ilgili yapılan vurgular ilgi gördü ve aydınlanma fikrinin olan düzene karşı meydan okumasını sağladı.

Bastille baskınından önceki olaylar

Bastille Baskını birden tek başına gerçekleşen bir olay değildi. Birkaç olayın üstüne gerçekleşti. Fransa'da, yüksek vergiler, artan fiyatlar ve işsizlik gibi birçok ekonomik problemler meydana gelmişti. Soylular, din adamları ve halk ile oluşan Estates-General, toplanıp bu sorunları konuşmak için Mayıs 1789'da toplandı. Konuşmalardan ve alınan kararlardan memnun olmayan halk ayrıldı ve Ulusal Meclisi kurarak Fransa için anayasa taslağı hazırlama sözü verdi.

Bastille Baskını

14 Temmuz 1789 yılında, Paris'te bulunan hapishane-kale olan Bastille'in önünde kalabalık toplandı. Toplanan insanların hepsinde sinir ve değişim duygusu hakimdi. Hapishaneden silah almak ve içeride ki insanları dışarıya çıkartmak için insanlar toplanıp baskın düzenlediler. Gardiyan ve baskında yer alanlar arasında şiddetli bir çatışma çıktı ve her iki tarafta da kayıplar oldu. Baskını düzenleyenler kaleyi aşarak mahkumları çıkardılar ve Bastille'in kontrolünü kendi ellerine almayı başardılar.

Baskının önemi

Fransa için ve Fransız Devrimi için sembolik önemi vardır. Halkın yaşanan zulme karşı direnişini Bastille Baskını temsil etmiştir. Baskın sayesinde Fransa genelinde isyan meydana geldi ve monarşinin yıkılmasına olanak sağladı. Bastille'in düşmesi, halkın gücünü ve yöneticilerin otoritesine meydan okunulabileceğinin kanıtı oldu ve devrimin dönüm noktası haline geldi. Halkın zor ve baskıcı rejime karşı meydan okumasıyla Fransa'nın devrimci ruha sahip olmasına sebep oldu.

Baskın sonrası

Bastille olayı, Fransız Devriminin gidişatının değişmesine sebep oldu. İnsanların talepleri özgürlük, eşitlik ve kardeşlik oldu. Bu talepler için insanlar feodalizme karşı geldikçe devrim tüm Fransa'ya yayıldı. Halkın destek verdiği Ulusal Meclis baskından sonra feodal ayrıcalıkları ortadan kaldırdı, reformları yasal hale getirdi ve İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni hazırladı. Devrimin böyle güzel şeylere yol açmasının yanı sıra siyasi istikrarsızlık ve şiddet ile bilinen bir dönem olan Terör Hükümdarlığına yol açtı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Hak Verilmez Alınır! Gösterdikleri Dik Duruş ile Tarihin Akışını Değiştiren 16 Sansasyonel Protesto
Hepimizin Çığlık Çığlığa İsyan Etmek İstediği Olayları Komik Bir Pasif Direniş Yoluyla Protesto Eden Zeki Adam
Vatikan'da Devrim: Papa, Kadınlara Oy Kullanma Hakkı Tanıdı

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!