Fransa'da Tartışmaların Odağındaki 'Burkini' Yasağı Askıya Alındı

Fransız Yüksek Mahkemesi'nden bu hafta çıkan yeni kanunla, ülkenin çeşitli kentlerinde bulunan 15 plajda Müslüman kadınların 'burkini' adı verilen plaj kıyafetini giyme hakları ellerinden alınmıştı. Hatta bu giysi ile plajda bulunan kadınlara 38 avroluk para cezası verileceği de açıklanmıştı.

Fransız polisinin vakit kaybetmeden uyguladığı yasakla ilgili ilk haberler Nice ve Cannes'dan gelmişti. Nice'de kalabalık bir plajda kıyafeti zorla çıkarttırılan bir kadının fotoğrafları basına yansımıştı. Cezayir asıllı Fransız vatandaşı bir iş adamı kadınlara verilen para cezalarını ödemeyi teklif ederken, bu yasağı onaylayan hakimler polislerin yasaya kesinlikle uygun davrandığını ve yasağın yerinde olduğunu savunmuşlardı. 

Bugüne kadar yaklaşık 15 kadının para cezasına çarptırıldığı uygulamaya hem Fransa'da hem de Avrupa ve dünya genelinde tepki gösterilmiş, özellikle kadın hakları savunucuları bu durumun insan haklarına tamamen aykırı bir davranış olduğunu belirtmişti.

Çok tartışılan yasakla ilgili bugün önemli bir gelişme yaşandı. Fransa İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi’nin temel hakları ihlal ederek ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren Yüksek İdare Mahkemesi 'burkini' yasağını durdurma kararı aldı.

Gelişmelere bakalım...

Nice kentinde bulunan Promenade des Anglais plajında, o anda uyuyor olduğu görülen bir kadına dört Fransız polis yaklaşıyor.

Polislerin, kadınla yasak hakkında konuştuğu dikkat çekiyor...

Polislerin konuşmasından sonra çevredekilerin bakışları arasında kadın kıyafetini çıkarmak zorunda kalıyor.

Polislerden birinin olay yerinde kadına 38 avroluk para cezası yazdığı an kameralara yansıyor.

Dailymail'in haberine göre Nice'teki plajda bunlar yaşanırken, Cannes kentinde de benzer bir olay meydana geldi. Plajda baş örtüsü olduğu için polisler tarafından deniz kenarında beklenip tehdit edilen kadının, yeni plaj kurallarını çiğnediği ve plaja uygun giyinmediği için polisin biber gazı kullanmaya teşebbüs ettiği iddia ediliyor.

Cannes kentinde bu olayın haricinde dört ayrı kadın da bu hafta içerisinde para cezasına çarptırıldı.

Burkini kurallarını çiğnedikleri için para cezası verilen kadınlar durum karşısında şaşkınlık içerisinde...

Bu cezaya maruz kalan kadınlardan biri yaptığı açıklamada 'ırkçı' polislerin bu yasağı Müslüman kadınları küçük düşürmek için kullandıklarını iddia ediyor.

Pazartesi günü Cannes'da gerçekleşen diğer olayda da bir kadın giyimi yüzünden para cezasına çarptırıldı.

İsmi yalnıca Siam olarak açıklanan, emekli kabin memuru ve aslen Toulouse kentinde yaşayan 34 yaşındaki kadın açıklamasında şöyle diyor, 'Aslında yüzmeyecektim bile, ayaklarımı suya sokacaktım.'

Orada bulunan bir başka vatandaş tarafından çekilen videoda polislerin kadının denizden çıkmasını bekledikleri görülüyor.

Olayı tesadüfen gören France 4 TV kanalı gazetecisi Mathilde Cusin, 'Plajı gözetleyen üç polis memuru gördüm. Bir tanesinin eli sürekli belindeki biber gazındaydı' diyor.

Cusin'in açıklamasına göre, polisler daha sonra yalnızca baş örtüsü, bir tayt ve bluz giymiş olan Siam adlı kadının yanına gittiler ve kadına hakaret etmeye başladılar. Yine Cusin'in iddiasına göre polisler kadınla yüksek sesle konuşuyor ve Fransa'da istenmediğini ve evine dönmesi gerektiğini söylüyorlardı.

Daha sonra Siam, cezayı ödemeyi kabul etti ve kadının bilgileri sabıkasına bu suçun işlenmesi amacıyla kadından alındı. Siam'ın konuyla ilgili açıklamasında ise şu sözler yer aldı; 'Bu gün plaja gitmemize izin verilmiyor. Yarın? Sokağa çıkmamız mı? Yarın dinimize sahip olmamız tamamen yasaklanacak mı?'

Cezayirli bir ailenin Villeneuve-Saint-Georges doğumlu oğlu olan aktivist Rachid Nekkaz, burkini yasağının 'adaletsiz' olduğunu savunanlar arasında.

CNN'e yaptığı açıklamada Nekkaz, burkini giyme özgürlüğü elinden alınan kadınların para cezalarını karşılayacağını da ifade etti.

Fakat hakimlere göre, Villeneuve-Loubet'de konulan bu yasak tamamen 'gerekli, uygun ve orantılı'ydı...

Yasağı kabul eden ve savunan hakimler ayrıca bu tür bir giyim tarzının, IŞİD saldırılarından sonra hala OHAL durumunda olan Fransa genelinde 'provokasyonu şiddetlendirecek gerginlik' olarak görülebileceği kararına vardıklarını da açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (LDH) ve Fransa İslamofobi Karşıtı Kollektifi (CCIF) avukatları, Nice'de başlayan ve giderek yaygınlaşan bu yasağın karşısında duracaklarını ve davayı danıştaya kadar taşıyacaklarını belirttiler.

Öte yandan burkiniyi tasarlamış olduğu bilinen Lübnan asıllı Avustralya vatandaşı Aheda Zanetti, yasaktan sonra siparişlerinin arttığını belirtti.

Avustralya haber ajansına geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, bu haberler ortaya çıktıktan sonra siparişlerinin katlandığını ve Müslüman olmayan kadınların da cilt sorunları ve güneşten korunmak için burkini tercih edebildiklerini söyledi.

Avustralya'da da İslamı örgütler tarafından terör saldırıları olmuş olmasına rağmen burkini herhangi bir eleştiri ya da yasağa maruz kalmış değil.

Londra'daki Fransız Konsolosluğu önünde bir 'plaj partisi' düzenleyen kadınlar İslamofobi'ye karşıt olduklarını omuz omuza durarak dile getirdiler.

Hem Fransa'da hem de Avrupa ve Dünya genelinde yasağa gelen tepkiler büyürken, özellikle kadın hakları savunucuları bu durumun insan haklarına tamamen aykırı bir davranış olduğunu dile getirdi.

Burkini yasağı ile Fransa'daki Müslüman kadınların plajlardaki sıkıntısı sürerken, gelen tepkiler sosyal medya üzerinde paylaşıldı.

Bir Twitter kullanıcısı kadın üzerindeki bitmeyen toplum baskısına dikkat çekerek paylaşmış.

Ve Yüksek İdare Mahkemesi yasağı durdurma kararı aldı

Fransa yüksek mahkemesi, plajlarda burkini giyilmesini engelleyen yasağı askıya aldı. İnsan Hakları Ligi’nin başvurusunun ardından iki kentte uygulanan yasak kaldırılmış oldu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
26.08.2016

Tamam islam diye ölen biri değilim, kapalı biri de değilim. Ama ne olursa olsun herkes özgürlüğü savunmalı. Bu haber 'bikini giyme yasağı' olarak çıksaydı eminim kıyametler kopar, herkes (bende dahil) nerede özgürlük diye bağırırdı. Sadece kendi aleyhine yasak çıkınca ortaya çıkan insanlardan olmasın kimse. Buda özgürlük suçu. Susmayın.

26.08.2016

Neden rahat bırakmıyorsunuz kadınları doğuda yeterince kapalı değil diye şiddete başvurup çeşitli cezalar veriyorsunuz batıda yeterince açık değil diye hem psikolojik şiddet hemde para cezası veriyorsunuz artık kadınları siyasi dini konularda obje haline getirmekten vazgeçin

26.08.2016

Arapların açıklara yaptığı zulmü şimdide batılılar kapalılara yapıyor ikisi de yobazlıktan öte değil !

Pasif Kullanıcı
26.08.2016

Hristiyanların içinde kapalı bulunmak onları rencide etmez. Müslümanların içinde açık bulunmak onları rencide eder. O yüzden müslümanları örnek gösteremezsiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (125)