Oxford aşı grubundan Profesör Andrew Pollard bugün BBC'ye verdiği mülakatta, Covid'in büyük bir risk olduğunu ve aşının hayat kurtardığını vurgulayarak buna karşılık İngiltere'deki verilerin, kan pıhtılaşması vakalarında bir artışa işaret etmediğini söyledi.
'Normal zamanda İngiltere'de ayda 3 bin kan pıhtılaşması vakası görülür. Dolayısıyla bu nüfusa aşılama yaptığınızda elbette bu kan pıhtılaşmaları olmaya devam edecektir. Bunların her birinin aşıyla ilintili olup olmadığını ayırt etmek gerekir' diyen Pollard Finlandiya'da yapılan çok titiz bir çalışmada kan pıhtılaşması riskinin artmadığı sonucuna varıldığını da ekledi.
Pollard buna karşılık aşılama yapılmadığı takdirde bu yıl içerisinde onbinlerce kişinin daha Covid'den ölmesi tehlikesine dikkat çekti.
'Avrupa'da bir dizi ülkede vakaların yeniden artmaya başladığı görülüyor. İtalya, Fransa, Almanya ve Polonya'da vakalarda yeni tırmanışlar var. O nedenle aşılama konusunda sıkıntı yaşamamamız hayati önem taşıyor. Bir yanda çok büyük olduğunu bildiğimiz bir Covid riski, diğer tarafta ise verilere göre şu ana kadar sorun değil gibi görünen bir durum var' dedi.
Avustralya'daki Queensland Teknik Üniversitesi'nden Profesör Gerard Fitzgerald da, AstraZeneca aşılamasını durduran ülkelerin büyük bir temkin gösterdiklerini ama kan pıhtılaşmasının aşıdan önce de yaygın bir sağlık sorunu olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyerek bu görüşü destekledi.
'Mesela ABD yetkilileri her yıl bu ülkede 60 ila 100 bin kişinin akciğer embolisinden öldüğünü bildiriyor. Bunlar ayrıca yaşlılar ve kronik hastalıkları olan, yani aşılamada öncelikli gruplarda, daha yaygın hastalıklardır.'
Fitzgerald ayrıca şu ana kadar dünyada 2,5 milyon insanın Covid-19'dan hayatını kaybettiğini, hâlâ her gün 8 ila 10 bin kişinin öldüğünü hatırlatarak 'Bazı riskleri de boyutlarına göre göze almak gerekebilir' dedi.
Şu ana kadar dünya çapında toplam 320 milyon civarında insan üretilen çeşitli aşılarla aşılanmış bulunuyor.
Çünkü ilk iş dünyadaki herkesi öyle ya da böyle aşılamaya ikna etmekti, edildi. İkinci iş ise şirketler savaşı, yani en çok parayı kim kazanacak. Bunları arka planda fonlayanlar devreye girdiler.. Bu aşılar diyelim ki zararsızlar. Dünyada herkes aşılanacaksa dünyada normalde her gün ölen insan kadar insan normalde ölecekti olduğu sebeplerden ölecek zaten bunu aşıya bağlayamayız ama konu zaten aşıların güvenilirliği. Tıpkı her sene zatürreden, gripten ve solunum yetmezliğinden bir sürü (iki milyar kadar) insanın ölmesinin normal olması gibi. Yine filler tepişiyor çimenler eziliyor. Benim korktuğum asıl şey şirketlerden birinin diğerini batırayım derken aşılardan bazılarını değiştirmesi veya zehirlemesi.
ben aşının bu etkiyi yaratacağını düşünmüyorum. 17 milyon kişi aşı olmuş. insanlar hiç bi sorunu yokken aşı olmuyo ki. mevcuttaki hastalığının çıkası da gelebilir yani. aşı oldu 2 güne öldü, aşı olanların % şu kadarı şu sorunu yaşadı gibi net bişey çıkmadığına göre bence problem yok. bir de benim bildiğim damar öyle hop diye tıkanmaz sanki. belirli bir süre sonunda olması lazım. kan pıhtılaşmasında ise mevcut durumdan farklı olarak bir artış gözlemlenmemiş.
Aptal avrupa sinovac alsaydınız :d