Franchising Nedir? Hangi Maliyetlere ve Kazanımlara Yol Açar?

Franchising, özellikle son yıllar içerisinde Türkiye’de de popülaritesini artırmıştır. Özellikle günümüz piyasa koşullarını göz önünde bulundurmak gerekirse yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilerin sıfırdan marka yaratabilmesi ve piyasada tutunabilmesi oldukça zor bir hale gelmiştir. 

Peki Franchising hangi maliyetlere ve kazanımlara yol açar? Gelin birlikte öğrenelim! 👇

Franchise, özellikle son yıllar içerisinde Türkiye’de de popülaritesini artırmıştır.

Özellikle günümüz piyasa koşullarını göz önünde bulundurmak gerekirse yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilerin sıfırdan marka yaratabilmesi ve piyasada tutunabilmesi oldukça zor bir hale gelmiştir.

Rekabetin sürekli olarak artmakta olduğu piyasada sıfırdan başlamak ve başarı yolunda emin adımlarla ilerlemek oldukça stresli ve zor bir süreçtir.

Franchising, yeni bir işletme kurma düşüncesi olan bireylerin piyasada kendilerine daha kolay yer bulabilmesi ve rekabet engelini bir nebze olsa da aşabilmesi adına popülaritesi bulunan markaların ürün ve ismini kullanabilmesine olanak sağlayan kavrama verilen isimdir.

Bu sistemin işlem mantığı oldukça basit bir şekilde tasarlanmıştır.

Franchise işletme sahibi olabilmek için ilk olarak bayiliğin alınması talep edilen markaya başvuru gerçekleştirilmelidir. Başvuru sonrasında ise marka tarafından talep edilen teminat ücreti ödemesi yapılmalıdır. Bu ödeme sonrasında ise ana firma ilgili işletme için yer seçimi araştırması gerçekleştirir. Bu araştırma sırasında eğer ki bireyin işletme açmak istediği bölge gerekli şartları sağlamıyor ise ana firma işletme kurmak isteyen bireye farklı bölge tavsiyelerinde bulunur.

İşletme tarafından satışı gerçekleşecek ürünler genel olarak ana firma tarafından sağlanmaktadır.

Bu ürünler sektöre bağlı değişiklik gösteriyor olsa da işletme içerisinde üretilebilir veya bir merkez üretim tesisinde üretildikten sonra bayilere dağıtılabilir.

Franchise veren firmalar ayrıca işletmelerin aylık kâr marjlarının bir kısmını da komisyon olarak almaktadır.

Aylık ciro tutarından ana firma komisyonu ve diğer masraflar eksiltildiği zaman ise işletmenin elde ettiği net kâr marjı hesaplanabilir.

Franchisee franchisor olan firmanın büyümesini (yaygınlaşmasını) sağlayacak sermayenin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Büyüme sermayesi diye adlandırdığımız bu sermaye; yeni bir yer açma, çalışma sermayesi, mobilya- techizat için gereken sermaye, çeşitli işletme kredilerini kapsamaktadır.

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti