Foxconn 60 Bin İşçinin Yerine Robot İstihdam Edecek

Çin’de Apple ve Samsung’a üretim yapan Foxconn şirketinde 60 bin çalışanın işine son verildiği, bu kişilerin yerine robotların kullanılacağı bildirildi. Bir danışmanlık şirketinin Oxford Üniversitesi’yle birlikte yaptığı bir araştırma ise robotların devreye girmesiyle dünya genelinde yüzde 35 oranında iş kaybı oluşabileceği uyarısı yapıldı.

South China Morning Post gazetesine konuşan Kunşan bölgesi halkla ilişkiler sorumlusu Şu Yulian, robotların devreye girmesiyle çalışan sayısının 110 binden 50 bine düştüğünü söyledi.

Şu, diğer şirketlerin de bu yolu izlemesinin beklendiğini söyledi.

Jiangsu eyaleti sınırları içindeki Kunşan bölgesi, Çin’de elektronik sanayinin merkezi konumunda.

Çin robot teknolojisine büyük miktarda yatırım yapıyor.

"Üretim faaliyetlerimizde otomasyondan ve insan gücünden yararlanmaya devam edeceğiz”

Foxconn yetkilileri BBC’ye açıklamasında, birçok üretim hattında robotların kullanılmaya başlandığını doğruladı ancak şirket bunun uzun vadede iş gücü kaybına yol açmayacağını savundu.

Şirketin açıklamasında, 'Daha önce çalışanlarımız tarafından yapılan ve tekrara dayanan işleri robotlar ve diğer yaratıcı üretim teknikleriyle gerçekleştiriyoruz ve eğitimle çalışanlarımızı üretim sürecinde araştırma geliştirme, süreç ve kalite kontrolü gibi yüksek katma değerli alanlara yönlendiriyoruz. Üretim faaliyetlerimizde otomasyondan ve insan gücünden yararlanmaya devam edeceğiz” denildi.

Yüzde 35 işgücü kaybı uyarısı

Eylül 2014’ten bu yana Guangdong eyaletindeki Dongguan kentinde toplam 505 fabrikada robot teknolojisine 4.2 milyar yuan (yaklaşık 630 milyon dolar) yatırım yapıldığı belirtiliyor.

Deloitte danışmanlık şirketinin Oxford Üniversitesi’yle birlikte yaptığı bir araştırma sonucunda robotların devreye girmesiyle dünya genelinde yüzde 35 oranında iş kaybı oluşabileceği uyarısı yapılmıştı.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
26.05.2016

Bizde yıllardır var robot teknolojisi. Yüzümüze tükürüp bu milletin anasını sikecez diyenlere robot oldu memleket. Daha ne...Başkentte bile her yere manalı bir şekilde robotlu heykeller tikildi. Eee ne diyyim...İşletim sistemi yüksek olan anlar, olmayan anlamaz.

27.05.2016

bunu konusu gelen heryerde yaziyorum, robotlasma otomasyon insanlari issiz birakmaya cokdan basladi bile. son 30 yildir dunya ekonomisinde hic gorulmeyen bir sey oluyor. ortalamada ekonomi surekli buyudugu halde orta gelirli insanlari geliri, yasam standardi son 30 yildir ayni. nedeni globallesme ve otomasyonla zenginligin ust sinifin ve az sayida kalifiye insanin elinde toplanmasi. cunku otomosyan az sayida insanla cok daha buyuk is hacmine imkan taniyor buda dusuk vasifli kesmi issiz birakirken, patronlari ve en ust vasif calisanlari korkunc zenginlestiriyor. su an amerikanin %20lik ust kesmi ulke zenginliginin %85ine sahip, geri kalan %80 nufus %15i paylasiyor. keza turkiyedede %1 kesim tum zenginligin %54une sahip. fark inanilmaz.

27.05.2016

otomasyon ilk asamada mavi yakali isci kesmi cok etkileri, onlarin is alanlari daraltti ama gelisen yapay zeka uygulamalari onumuzdkei yillarda beyaz yakali ofis elemanlarinin is alanini ciddi oranda daraltracak. ornegin bazi bankalarin call centerlarinda artik ne istidiginizi makinaya soyluyorsunuz, sizi anliyip cozume ulastiriyor. bu ayni call centeri cok daha az beyaz yakali ile yurutebilmek demektir. bilmem nasil bir gelecekle karsi karsiya oldugumuzu anlatabildimmi.

26.05.2016

Yakında herşeyi robotlar üretip insanlar işsiz kalacaksa ürettiğiniz o cihazları da robotlara satarsınız çünkü sadece masrafları azaltmıyorsunuz aynı zamanda potansiyel müşterilerinizi de işsiz bırakıyorsunuz ;)

evet niteliksiz insanlar işsiz kalacak bu da güzel bir şey bence, öyle böyle herkes eğitimli girişimci olmalı

TÜM YORUMLARI OKU (9)