750 Milyon İnsanın Temiz Suya Erişimi Yok: Fotoğraflarla 22 Mart Dünya Su Günü

Birlemiş Milletler'in 1993 yılında su sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 22 Mart'ı 'Dünya Su Günü' ilân etmesinden bu yana 22 yıl geçti. Ancak 750 milyon insanın hâlen temiz suya erişimi yok. 15 yıl içerisinde dünyanın yüzde 47'si susuz kalabilir. Al Jazeera Turk, en temel temizlikten dini ritüellere kadar ihtiyaç duyulan su hikâyelerini uluslararası ajansların gözüyle bir araya getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 22 Mart'ı bundan tam 22 yıl önce Dünya Su Günü olarak ilân etti. Bu yıl “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma” temasıyla kutlanan günde BM, tüm ekosistemlerin küresel su döngüsüne bağlı olduğunu vurguluyor. Ancak dünyadaki su kaynakları ve içilebilir su oranları giderek tehlikeye giriyor. (Fotoğraf: Manila/Filipinler - Noel Celis/AFP/Getty Images)

Birleşmiş Milletler verilerine göre son 100 yılda su kullanım, nüfusun 2 katı hızda arttı.2030’da dünya nüfusunun yüzde 47’si susuzluk tehdidiyle karşı karşıya olacak. (Fotoğraf: Çao Piraya Nehri,Bangkok, Tayland - Narong Sangnak/EPA)

1,4 milyar kilometreküplük toplam su hacminin yalnızca yüzde 2,5’i içilebilir durumda. (Fotoğraf: Haydarabad,Hindistan - Noah Seelam/AFP/Getty Images)

Dünya üzerinde en az  1,8 milyar insanın içine lağım karışmış su içtiği tahmin ediliyor. (Fotoğraf: Athi nehri yakınları, Kenya - Simon Maina/AFP/Getty Images)

2,5 milyar insan temel temizlikten yoksun. Bu sayının yaklaşık 1 milyarı çocuk. Her 20 saniyede bir çocuk kirlilik sebebiyle ölüyor. (Fotoğraf:Bujumbura, Burundi - Carl De Souza/AFP/Getty Images)

Dünyada 750 milyon insanın ise temiz suya hiçbir şekilde erişimi yok. Bu sayı Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun neredeyse 2,5 katına eşit. (Fotoğraf: Islamabad, Pakistan - Farooq Naeem/AFP/Getty Images)

Birleşmiş Milletler, 2010 ile 2015 yılları arasında günde yaklaşık 200 bin insanın kırsaldan kentlere göç ettiğini tahmin ediyor.  Giderek büyüyen bu göçün yüzde 91’i gelişmekte olan bölgelerde. Kentler ise dünyanın hem enerjisini hem suyunu en çok tüketen bölgeler. Afrika, Güney Asya ve Çin su ve enerji sorunlarıyla en sık karşılaşan üç bölge. (Issouf Sanogo/AFP/Getty Images)

Filipinler'in başkenti Manila'da bir baba ve oğlu günlük kazancını sudaki atıklardan çıkardıklarını satarak sağlıyor. Her gün 2 milyon ton atık, su kaynaklarına bırakılıyor. Dünyadaki deniz kirliliğinin yüzde 80’i kara kaynaklı. Gemilerden her gün salınan lağım suyu 95 bin metreküp. (Noel Celis/AFP/Getty Images)

Filipinler'den başka bir kare... Ülkenin Malabon kentinde yer alan ve bir dönemin tekstil bölgesi olan Artex, 2004'ten bu yana su altında. Kent, 30 yıl önce 'daha iyi çalışma ve maaş koşulları' talebiyle başlayan ve hâlâ devam eden işçi grevleri sarsıldı. En büyük yıkım ise 11 yıl önce gelen kalıcı sel oldu. Suyla iç içe yaşamaya alışan halkın temiz suya erişimi yok. Çocuk, yaşlı demeden herkes temiz su kaynaklarına kadar kürek çekmek, sonrasında kilolarca ağırlıktaki su varillerine evlerine taşımak zorunda. (John erome E. Ganzon/AA)

Yemenliler ülkelerinde devam eden siyasi krizin yanında bir de su kıtlığı ile mücadele etmek zorunda. (AA/Getty Images)

Yemen'in İb kentinin 17 kilometre uzağındaki Reif'teki çocuklar, varillere doldurdukları suları eşeklerle taşıyorlar. (AA/Getty Images)

Son 50 yılın en kötü kuraklığıyla karşı karşıya olan Brezilya'nın Sao Paulo kentinde içme suyu sağlayan barajların doluluk seviyesi 2015'in ilk iki ayında yüzde 20'nin altına düştü. (Pilar Olivares/Reuters)

Sao Paulo'nun doğusundaki Rio De Janerio kentinde bir gecekondu mahallesi... Evlerin çatısındaki mavi tankerler ise mahalle sakinlerinin su stoğu. (Pilar Olivares/Reuters)

Brezilya'nın başka bir köşesinde ise ülkenin Arjantin sınırında yer alan Iguazu Şelalesi, dünyanın en büyük temiz su rezervlerinden birini oluşturuyor. (AP Photo/Jorge Saenz)

Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Kibera adlı gecekondu bölgesinde yaşayan bu çocuk, taşıdığı 20 litrelik temiz su için yaklaşık 5,5 dolar ödedi. (AP Photo/Sayyid Azim)

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), insan kaynaklı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden birinin Avustralya olduğunu açıkladı. Kuraklık, tarım ve hayvancılığı da etkiliyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin 1970-2007 yılları arasında yaptığı bir araştırmaya göre tarım koşullarındaki kötüleşme intihar oranlarını yüzde 15 artırdı. (AP Photo/Rob Griffith)

Belarus'un başkenti Minsk'in 45 kilometre kuzeybatısındaki Lovtsevichi köyünde içme suyu, su kuyularından çıkartılıyor. Suyun kalitesi derinlik ne kadar çoksa o kadar iyi oluyor. (AP Photo/Sergei Grits)

Pakistan talibanı ve güvenlik güçleri arasındaki savaş sebebiyle evini terk etmek zorunda kalan bir kız, yeni evine temiz su ulaştırmak için öncelikle uzun ve çamurlu bir yolu katetmek zorunda. (AP Photo/B.K. Bangash)

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler