Fotoğraf Makineleri Hakkında Yanlış Bilinen 8 Doğru

Bu diyaloglar hepimizin başına gelmiştir, bir fotoğrafçı görünce gerek makinesinden gerek çekim tekniğinden başlarız sohbet etmeye. Fakat gel gelelim yanlış bildiğimiz doğrulara.

İşte hepimizin yanlış bildikleri. Konuyu bilmeyen arkadaşlar için en basite indirgedim, bazı derin detaylardan bahsetmemiş olabilirim, bu işle ilgilenen tüm arkadaşlara sevgiler :)

1. Benim fotoğraflarım kötü çünkü iyi bir fotoğraf makinesi alabilecek param yok (!)

Tamamen efsanedir, günümüzde cep telefonuyla bile efsaneler yaratabiliyoken bu hurafelerin hala devam etmesi şaşırtıcı. Fotoğraf makinelerinin fiyatını arttıran şey daha düşük ışıkta kolay fotoğraf çekmek ve seri fotoğraf çekmek gibi hususlardır. Maalesef bunlar sizin fotoğrafçılık yeteneğinizi arttıramaz. O yüzden harikalar yaratmak için gerekli olan şey sizin hayalgücünüz!

2. Senin fotoğraf makinen kaç megapiksel?

Efsanenin diğer ucudur, megapiksel fotoğrafın kaç pikselden yani kareden oluştuğudur. Eğer fotoğrafa bilgisayarınızın ekranından bakıyorsanız bahse girerim 20 megapiksellik bir fotoğraf ile 100 megapiksellik bir fotoğrafı ayıramazsınız. Megapikselin yüksek olması sadece, çektiği fotoğrafları baskıya alan insanlar için kafaya takılabilecek bi husustur.

3. Senin makinen dün daha farklıydı, ucundaki şey daha uzundu sanki?

Bazılarımız tarafından bilinmeyen bir bilgi de; fotoğraf makineleri Gövde (body) ve Lens olmak üzere iki parçadan oluşur. Farklı tarz çekimler yapmak istediğinizde saniyeler içerisinde lensinizi değiştirebilir ve makinenize bambaşka hal verebilirsiniz.

4. Daha büyük bi lens aldım ama hala iyi fotoğraf çekemiyorum (!)

Tabi ki büyük bir lens fotoğrafın kalitesini etkilemez. Lensin büyük veya küçük olması içinde dizili camların uzaklığından dolayıdır. Genelde zoom lensler daha uzun bir yapıya sahipken, cebinize sığabilecek kadar küçük lenslerle efsaneler yaratabilirsiniz. Lens alırken dikkat etmeniz gereken husus ise Diyafram'dır. Diyafram değeri sayısal açıdan ne kadar azsa o kadar arka plan bulanıklığı elde edebilirsiniz.

5. Senin lensin neden zoom yapmıyo dandik mi bu ?

Her lens zoom yapacak diye bir kaide yoktur, bilinenin aksine zoom yapmayan lensler tek fonksiyonlu olduğu için daha kaliteli görüntü almanızı sağlar.

6. Benim için fiyat önemli değil en iyi makine hangisiyse onu öner bana (!)

Hepimizi güldüren ukalalıktır, 150 bin tl'lik fotoğraf makinelerin varlığı bu arkadaşları biraz üzebilir.

7. Ya bi şey sorucam hangi photoshop programını kullanıyosun?

Hakkında kitap yazılası soru :) Photoshop bir fotoğraf işleme programının ismidir. Öyle ki Selpak, Fanta gibi kendi sektörüne isim verecek kadar başarılıdır.

8. Canon mu Nikon mu?

Açıklayabilmek için çırpındığımız en efsane sorudur. Cevabı yoktur tabi ki, en başta bahsettiğimiz gibi makinenin gövdesi sadece ışık koşullarını ve çekim hızını etkiler, inanın bana Canon'la çektiğiniz bir fotoğrafın hemen hemen aynısını Nikon'la da çekebilirsiniz :)

Popüler İçerikler

Erkekler Verilen Komutları Yerine mi Getiremiyor Yoksa Beceriksiz Rolü mü Yapıyor?
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
Çiçekten Para Mı Kazanacaksın Deyip Güldüler: Şimdi Bir Kilodan 500 Bin Lira Kazanıyor
YORUMLAR
17.08.2015

#8 de "inanın bana Canon'la çektiğiniz bir fotoğrafın hemen hemen aynısını Nikon'la da çekebilirsiniz" dediğiniz anda Canon'u bir adım öne koymuş oluyorsunuz.

Hayır Canon kullanıcı olduğum için ilk aklıma o geldi, cümleyi Nikonla kursam da aynısı olucaktı. Yanlış anlaşılmasın :)

17.08.2015

Benim fotoğraf makinem panasonic (lumix) çoğu marka hastalarından iyi fotoğraflar çekiyorum gerçekten diğerlirinide kullandım Kalite fiyat bakımından çok iyi panasonic sonuçta üretici firması japon olan bir marka ben memnunum daha iyileri var tabiki ama amatör seniz ve çokta para vermek istemiyorsanız gayet iyi .

Pasif Kullanıcı
17.08.2015

tabiki de canon soru mu bu şimdi :DD

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ