Fortune Açıkladı: Türkiye'nin 40 Yaş Altı En Başarılı 40 Yöneticisi

Fortune Türkiye, 2016 yılı için “40 Yaş Altı 40” listesini açıkladı. Liste uzmanlar, analistler, İK şirketleri, danışmanlık firmaları, sanayi ve ticaret odaları, girişimcilik kulüpleri, TÜSİAD, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD), Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) gibi kuruluşların görüşlerine başvurularak hazırlanıyor.

Buna göre, Türk iş dünyasının en başarılı 40 genç fikir önderi, girişimcisi ve yöneticisi şöyle sıralanıyor:

40. Deren Öztürk, 37 - Deren Kimya Yönetim Kurulu Üyesi

Öztürk, Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun. Kendi kurduğu Cosmed ve Mihri İstanbul markalarının üretim ve ihracatını yönetiyor. Türkiye’de 230 mağazası bulunan global kişisel bakım marketi Watsons ile anlaşma imzaladı. Cosmed’i ayrıca eczane kanalında büyütüyor. 2016 yılında 850 eczanede satışa sunuldu. 

Kadın girişimcilerin yurtdışı pazarlara açılmasını sağlamak amacıyla yürütülen Women Entrepreneurs Cluster isimli kozmetik projesinin de öne çıkan katılımcı firmalarından biri.

39. Emir Aral, 31 - Hometech CEO'su

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Hometech markası altında 2014 yılından itibaren Tablet PC ürünlerine yoğunlaştı. 2016 tablet satış hedefinde 500 bin adete doğru gidiyor. Hedefi pazarda ilk üçte olmak. Microsoft ve Intel ile iş ortaklığı mevcut. 

Hometech, 2015’te perakende sektöründe dikkat çeken tablet markalarından oldu. Aral, gamoba.com ve doktorburada.com internet startuplarının, Türkiye’nin oyun ve eSports ajansı NewGen Agency ajansının kurucu ortağı.

38. Burak Kızılhan, 32 - AE Arma Elektropanç YK Üyesi

Türkiye’ye teknik müteahhitlik kavramını kazandırdı. Şirketin 5 binden fazla çalışanı bulunuyor. Türkiye, Rusya Federasyonu, BAE, Cezayir ve Birleşik Krallık’ta bulunan toplam kontrat bedeli yaklaşık 1 milyar dolar olan ve devam eden 19 projenin teknik müteahhitlik işlerini yürütüyor. 

Dubai’de başlayan Al Maktoum Uluslararası Havalimanı yolcu terminal binası genişletme projesinin tüm elektromekanik taahhüt işlerini üstlenen şirketiyle, Ortadoğu ve Avrupa dışında da Güney ve Güney Batı Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde yeni projeleri gündemine aldı.

37. Kerem Altınöz, 38 - ACO Türkiye Ülke Müdürü

ACO Türkiye adına 2016’da kamusal ve endüstriyel alanlardaki su yönetimi problemlerine odaklandı. 

2015’te Taksim yayalaştırma projesi ve Eminönü, Yenikapı gibi meydan drenaj projelerini gündeme aldı. Afyon, Çorum, Tarsus, Ankara, Kastamonu gibi değişik şehirlerde kamusal proje çalışmalarına ağırlık verdi. 

ACO Türkiye adına 2016 sonunda yüzde 25 satış büyümesi hedefliyor. 2017 yılında özellikle tünel, metro gibi alanlarda yüksek yangın dayanımı sağlayan drenaj ekipmanları ile bu noktalardaki güvenliği artıracak projelere daha fazla odaklanmayı planlıyor.

36. Soner Cesur, 38 - Arvato Telekom Ülke Başkanı

Arvato Telekom 3 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bertelsmann Grubu’na bağlı, entegre e-ticaret hizmetlerinde Avrupa’nın en büyük servis sağlayıcısı. “Business Process Outsourcing” (BPO) hizmetleri sunuyor ve Türkiye’nin bir numaralı dış kaynak ve hizmet sağlayıcısı olmayı hedefliyor. 1835 yılında Almanya’da kurulan Bertelsmann AG şirketler grubuna bağlı Arvato’nun yıllık geliri 4 milyar 662 milyon euro.

35. Esin İmer, 34 - BlaBlaCar CEO’su

Amerika’da UC Berkeley Üniversitesi’nden sonra iş hayatına atıldı. 2009 yılında Google Türkiye Ofisi’nde işe başladı. Dijital dünyada farklı işler yapmak üzere görevinden ayrıldı. 

2014’ten beri BlaBlaCar Türkiye Ofisi’nde ülke müdürü olarak görev yapıyor. Girişimin 2015 yılında aldığı 200 milyon dolar yatırım değerini 1,6 milyar dolara yükseltti. Kadınlara yönelik geliştirilen servisle güvenli seyahat projesini öne çıkardı. Paris merkezli girişimi, Türkiye’de daha aktif hale getirmek üzere çalışıyor.

34. Hasan Serhan Süzer, 39 - Süer Holding YK Üyesi ve Ekore CEO'su

Montreal Mc Gill Üniversitesi’nde finans ve muhasebe okudu. Ritz-Carlton İstanbul otelinin açılışından itibaren otelin mülk yönetimini üstlendi. Süzer Grubu’nun uluslararası ilişkiler yöneticisi olarak görev yaptı. Farklı girişimlerine yöneldi. Güneş enerjisi yatırım şirketi EkoRE’yi kurdu. Fintech firması Moka, çağrı merkezi ve yazılım alanında faaliyet gösteren EkoCC şirketleri ve kurucusu olduğu sosyal dayanışma derneği TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) ile sosyal sorumluluk ve çevre projelerinde öne çıkıyor.

33. Fırat İşbecer, 36 - Monisite Kurucusu

Robert Kolej mezunu İşbecer, Paris’te Universite Paris-Sorbonne ve Ecole Normale Superieure ortak programı olan “jeopolitika” üzerine yüksek lisans yaptı. 

İşbecer, Pozitron’un da kurucu ortağı. 2014 yılında Londra merkezli Monitise firmasının Pozitron’u satın almasının ardından İşbecer, Monitise MEA bölge COO’su olarak şirketin Ortadoğu ve Afrika’daki operasyonlarını ve satış faaliyetlerini yürütmeye başladı. Aynı zamanda aktif bir melek yatırımcı. 

Lig radyo ve çeşitli TV kanallarında futbol üzerine programlar da hazırlayıp sunuyor. Melek yatırımcı ve mentor olarak Türk start-up ekosistemi için çalışıyor.

32. Tuğçe Ergül, 28 - Angel Labs Kurucu Ortağı ve CEO'su

Ergül, Sorbonne Üniversitesi ekonomi bölümü mezunu. Rothschild’ın Türkiye masasında yatırım bankacılığı kariyerine adım attı. 

Startup Weekend’in Güney Avrupa yöneticiliğini ve Girls in Tech İtalya başkanlığını sürdüren Ergül, Meksika ve ABD olmak üzere 11 ülkede 30 dijital yatırıma imza attı. 2014’te dünyanın ilk “Investor Accelerator”ı olan Angel Labs’i kurdu. Kuruluşunun ilk senesinde 40 ülkede faaliyet gösteren ve 30 milyon dolara yakın yatırım sağlayan Angel Labs, kısa sürede alanında dünya lideri oldu. Angel Labs’in yatırımcı ağı 6 bin aile ofisinin üzerinde. 

Koyu Beşiktaş taraftarı ve altı lisan biliyor.

31. Egemen Demirtaş, 39 - Efe Alkollü İçecekler CEO'su

Türkiye’deki rakı üretimiyle ilgili küçülen pazarda yeni stratejiler peşinde. 

Demirtaş, tat değişimi için farklı reçeteler üzerinde çalışıyor. Rakı konusunda uzman kişilerden oluşan gruplara degüstasyonlar yaptırıyor.. Yüzde 15, 20 oranlarında büyüyen diğer içki kategorilerinin karşısında, Efe Rakı’nın pazar payını artırmak için 2017 yılına yönelik stratejiler geliştiriyor. 

Demirtaş’ın hedefinde Türk rakısının tadını ve başarısını üst sıralara taşımak var. Efe Rakı ile alkollü içkiler arasındaki liderlik pozisyonunu sürdürmeyi hedefliyor. Endüstri psikolojisiyle ilgileniyor.

30. Cem Garih, Kerem Kamışlı 24, 23 - Yenibirlider Derneği Kurucuları

Dernek adına 2015-2016 döneminde, Profesyoneller Kulübü’nün programlarını devam ettirdiler. Toplamda 176 genç profesyonel sertifika, mentörlük ve koçluk programlarından mezun oldu. 

Garih ve Kamışlı 2015 yılında YBL 21 Programı’nın temellerini attı. YBL 21 programı kapsamında üniversite üçüncü sınıfta okuyan 21 başarılı öğrenciye yurt dışı staj imkanı sağlandı. Mentörlük sürecine paralel olarak Linkage Eğitim Danışmanlık’ın desteğiyle üç aylık Mini-MBA programını ve profesyonel koçluk desteği programını hayata geçirdiler. Hedefleri Yenibirlider Gençlik Merkezi’ni kurmak.

29. Alemşah Öztürk, 39 - 41?29!Grey CEO’su

Çalıştığı markalara interaktif ve alternatif medya kanallarını kullanarak yaratıcı projeler geliştiren 41?29!Grey’in WPP ile olan beraberliğinden büyük sinerji yarattı. Türkiye’de yaklaşık bin çalışanı olan WPP şirketleri ve iştirakleri yıllık ortalama 100 milyon dolar gelir elde ediyor. 

Öztürk’ün kurucusu olduğu 41?29! 2007’den bu yana 300’den fazla projeye imza attı. Türkiye’de Kristal Elma ve Effie olmak üzere 30’dan fazla, global olarak da 40’tan fazla ödül aldı. 

Öztürk; Grupanya, Dijital Büro İstanbul ve Arcademonk adlı girişimlerin kurucularından. 2017 planlarında reklam çalışmalarını dijital platformda daha da geliştirmek üzere hedefleri var.

28. Neyran Bahadırlı, 37 - Uber Türkiye CEO'su

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu. Kariyerine, dünyanın en büyük dijital komünikasyon şirketi Microsoft Skype’da devam etti. 10 senelik yurt dışı tecrübesinden sonra İstanbul’a döndü ve Uber Türkiye Genel Müdürü oldu. 

70 ülkede 400’den fazla şehirde hizmet veren, 2014’ten beri İstanbul’da da kullanılmaya başlanan Uber, şu an 2 bini aşkın kayıtlı sürücüsüyle İstanbullulara hizmet veriyor. Bahadırlı, Uber’i, uberXL, uberTAKSİ, uberAİLE ve UberTEKNE servisleriyle daha fazla bilinir kılmak üzere çalışıyor.

27. Ayşecan Özyeğin Oktay, 35 - Fiba Holding YK Üyesi

Duke Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. 2003-2005 yılları arasında Finansbank’ta bireysel bankacılık bölümünde ve 2005-2007 yılları arasında Fiba Grubu’nda iş geliştirme ve strateji bölümünde farklı projelerde aktif olarak rol aldı. 2009 yılında Stanford Üniversitesi MBA programını tamamladıktan sonra tekrar Fiba Grubu’na katıldı. Burada yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürüyor.

26. Ömer Taviloğlu, 35 - Mudo YK Başkanı

Mudo’nun dönüşüm projesi Harvard Business Case’e konu oldu ve 2016 yılında ders olarak okutulmaya başlandı. Turquality Destek Programı’na kabul edildi. 

Mağazacılık alanında daha da büyümek; yurtdışına açılma ve çeşitli değişiklikler için çalışmalarını sürdürüyor. Dijital mecrada özellikle reklam ve pazarlama çalışmalarında tüketici kitlesini yakalamak üzere stratejiler geliştiriyor. İletişimde “backtoMUDO” kavramını anlatmaya hazırlanıyor. 

Amacı, hazır giyim metrekare dinamolarını büyütmek ve 52 yıllık Mudo’yu, gelecek 50 yıla taşımak.

25. Arda Kutsal, 37 - Webrazzi Kurucusu

2015 yılında Türkiye’nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit ile 2 bin kişiyi ağırladı. Konferans kapsamında ilk kez Webrazzi Arena adını verdiği girişimcilik yarışmasını organize etti. Yarışmanın kazananlarını TechCrunch Disrupt’a gönderdi. 2016’da online konferans serisi Webrazzi Online’ı gerçekleştirdi. Webrazzi Online konferanslarının her biri en az 30 bin kişi tarafından izlendi.

24. M. Emre Zorlu, 32 - Zorlu Holding YK Üyesi

Zorlu, 2006 yılında Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdi. İngiltere’deki Essex Üniversitesi Yenilik ve Teknoloji Yöneticilik master programını tamamladı. 2009 yılında Vestel Şirketler Grubu’nda çalışmaya başladı. Hem elektronik hem beyaz eşya tarafında satış, servis ve pazarlama departmanlarında bilfiil çalıştı. Vestel Elektronik yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Yeni teknolojileri takip ediyor.

23. Sidar Şahin, 36 - Peak Games Kurucusu

Bugüne kadar 350 milyon kişi 150’den fazla ülkede Peak Games’in oyunlarını indirdi. Şirket 2016 yılında Amerika’da iOS ve Android top listelerinde yer alan oyunlarını daha da üst sıralara taşıdı. 

Geçtiğimiz yıl çıkardığı Puzzle oyunu Toy Blast, ABD’de aralarında Youtube, Netflix ve Tinder gibi devlerin bulunduğu en büyük ilk 20 uygulama arasında yer aldı. Ayrıca, ilk 100’de bulunan Spades Plus ile Amerika’da çoklu oyunculu mobil kart oyunu kategorisini yarattı. Yeni çıkan Gin Rummy Plus ile de bu kategorideki liderliğini perçinledi. 

Sidar Şahin ve tüm Peak Games takımı, Türkiye’den dünyaya uzanan teknoloji ve ürünler yaratma hedefiyle ilerliyor.

22. N. Göksel Öztürk, 39 - VF Ege Türkiye Genel Müdürü

Öztürk, 2015 cirosu 12,4 milyar dolar olan VF Corporation’ın Türkiye operasyonundan sorumlu. Türkiye’de 200 civarında noktada satılan markalarına genç ekibiyle yön veriyor. 

Öztürk’ün VF markalarının Türkiye pazarındaki sayısını artırmayı, outdoor pazarında özellikle ayakkabı alanında büyümeyi hedefliyor. The North Face için altı mağazaya 2017’de ilave olarak altı mağaza daha açarak büyütecek. 2017 ve sonrasında Anadolu’da büyümeyi planları arasına aldı.

21. Kerem Çatay, 38 - Ay Yapım CEO'su

2015’te Ay Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği dizileri 80’den fazla ülkeye sattı. Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra, İspanya, Yunanistan, İsveç, İtalya, Meksika, Vietnam, Şili, Uruguay, Arjantin, Peru, Ermenistan, Endonezya, ABD gibi pek çok farklı ülke, yapımların gösterim hakkını satın aldı. 

Hollanda’da yeniden çekimi (remake) yapılan ilk Türk dizisi olan Son, yayınlandığı kanalda ratinglerde başarılı oldu. 2015’te Kara Sevda dizisini yayına soktu, Kırık Kalpler Bankası ve Delibal sinema filmlerinin yapımcılığını yaptı. 2016’da Bana Sevmeyi Anlat ve İçerde dizilerinin dışında Cesur ve Güzel, Bu Şehir Arkandan Gelecek dizilerini de yayına soktu. 

Türk edebiyatının sevilen eserlerinden “Kürk Mantolu Madonna”nın yapım haklarını satın alan Çatay, 2017’de filmi çekmeye hazırlanıyor. Çatay’ın hedefi, Türkiye’yi dizileriyle yurtdışı pazarlarda en çok izlenen ülke yapmak

20. Ali Şafak Öztürk, 32 - Opet YK Üyesi

Ailenin ikinci kuşak yöneticisi Öztürk, Londra’da işletme okudu. İlk girişimcilik başarısını Regnum İnşaat’ı kurarak yakaladı. 

Öztürk eş zamanlı olarak ayda 5 milyon ziyaretçisi olan ve Chelsea’den Manchester City’e pek çok futbol takımı ile çeşitli alanlarda işbirliği yapan WhoScored.com’u da hayata geçirdi. 

Antalya Belek’te 2014 yılında açılan Regnum Carya Golf & Spa Resort Otel’in de yönetim kurulu başkanı aynı zamanda. Otel, G20 Türkiye Zirvesi’ne evsahipliği yaptı. 

Öztürk, Antalyaspor’un da başkanı. Opet ailesinin gelecek dönemde öne çıkacak isimlerinden biri.

19. Uygar Saral, 39 - Selekt Bilgisayar CEO'su

2009’da E-Reeder’ı Türkiye’ye getiren girişimi Selekt Bilgisayar’ı kurdu. Türkiye pazarına tanıttığı ilk ürün o tarihte ülkede satışı olmayan e-kitap okuyucu cihazlardı.

E-reeder bir sene sonra Türkiye’nin ilk Android 3G tabletini tanıttı. Ürünlerini Turkcell, Intel, Microsoft gibi dünya devleriyle işbirliği içinde geliştirdi. 2015’te lanse ettiği akıllı telefon modellerinde üç boyutlu dokunuş, parmak izi okuyucu, eldivenle kullanım, 150 saate kadar uzayan pil ömrü gibi özelliklere yer verildi. Pegasus Pilot Tableti, Akbank Esnaf Tableti, Turkcell T-tablet, Teknosa Preo Telefon gibi üretimleri de üstlenen şirketini Saral, global pazarlarda yeni ortaklarla büyütmeye odaklı.

18. Hakan Baş, 33 - Lidyana.com CEO’su

2016’nın ilk yarısında Lidyana.com’u yüzde 40 büyüttü. Sitenin İngilizce versiyonunu açtı ve ihracata başladı. 

2016’da “Supermassive” isimli takımı kurdu. Türkiye ve Meksika’da IWCI şampiyonu olan takım, Çin’deki Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti. 

2016’da üç genç girişimciyi yanına aldı ve bir chat programı yarattı. Global marka olması beklenen “Groop” markası için Hindistan’da Whatsapp uygulamasının yazılımını gerçekleştiren ekiple çalışıyor. 

Yeni girişimi yazılım şirketi Kripton’u 2016’da hayata geçirdi. Nike, Borusan, Lidyana gibi şirketlere yazılım hizmeti veriyor. 

Kurucu ortağı olduğu animasyon şirketi, en yüksek rating alan çocuk programlarından Doru ile dikkat çekti. Garajyeri.com, Gardrops.com ve ABD’de Furnishare.com şirketlerine yatırım yaptı. Baş, sosyal sorumluluk adına faal olduğu derneklere Sosyalben’i ekledi.

17. Demet Mutlu, 35 - Trendyol.com Kurucu Ortağı

Altı yıl önce üç kişiyle çıktığı yola, bugün 800 kişilik ekibiyle devam ediyor. 2010 yılından itibaren farklı projelerle Trendyol.com markasına yatırım yapıyor. 

2015’te yüzde 80 büyüdü. Moda perakendesinde en kârlı büyüyen şirketlerden biri oldu. 2 binden fazla yerli ve yabancı marka ile ortaklık yaptı. Günde 55 bin, yılda 20 milyon sipariş ile Türkiye’nin 81 ilindeki 12 milyon kişiye ulaşıyor. 

2016’da Dünya Ekonomik Forumu’nda “Genç Küresel Lider” listesine seçildi. Mutlu, farklı ülkelerde ofis açmak yerine depolar açmayı ve büyümesini Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’de sürdürmeyi planlıyor.

16. Veysel Berk, 35 - Çaycı, PayPad Kurucusu

Çaycı markası için 2016’da aldığı 5 milyon TL melek yatırımla Ankara ve İzmir şubeleri için hazırlıklara başladı. 2017’de California’da ilk mağazasını San Francisco’da açacak. Berk, 2021’de 300 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. 

Çaycı mağazalarındaki sıra beklemeyi azaltmak ve mağazanın kazancını artırmak için geliştirdiği bulut tabanlı akıllı ödeme sistemi PayPad ile bir başka başarıyı yakaladı. Türkiye’nin mali onaylı ilk bulut tabanlı akıllı satış sistemi olan PayPad kısa sürede 3,5 milyon TL yatırım aldı.

Berk, hobi olarak bilimsel çalışmalar yapıyor. Yaşlılığa çare önerdiği bilimsel çalışmaları bu yıl prestijli bilim dergisi Cell’de yayınlandı.

15. Ruhi Molay, 30 - Mopak Genel Müdürü

Şirketin dördüncü kuşak yöneticisi. Kendi deyişiyle, işini çok seven bir “kağıt mühendisi”. 

2015 yılında Türkiye’deki toplam defter satışlarının yüzde 57’sini Mopak gerçekleştirdi ve bu kategoride yüzde 47 büyüdü. Defter üretimi şirket cirosunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “endüstriyel okaliptüs ormanları” kurma projesini de başlatan Molay, 2018’e kadar 54 milyon dolar tutarında yatırımı gündemine aldı.

14. Harika Güral, 37 - Güral Şirketler Grubu YK Başkan Yardımcısı

2015’te Güral Porselen Krem ve Bone Porselen modellerini pazara sundu. Terra Rosa adı verilen renklendirilmiş Bone Porselen ile İtalya ve Fransa pazarında başarılı satış grafiği sağlandı. Turizmde Güral Premier Resorts ile müşteri portföyü çeşitlendirildi. Güral Premier Belek, dünyanın turizm dalının oscarı sayılan “World Luxury Award” ödülünün sahibi oldu. Bu ödülü daha önce Güral Premier Tekirova Oteli de almıştı. 

Güral’ın 2017 planlarında, turizmde yeni yatırımlar ve porselen işinde Avrupa’da ve farklı coğrafyalarda daha da büyümek var.

13. Evrim Aras, 37 - Aras Holding YK Başkanı ve CEO'su

2015 yılında, verimliliği iş süreçlerinin merkezine yerleştirdi. Teknoloji alt yapısını güçlendirdi. Aras Kargo’nun beş yıllık planlarına dağıtım kanallarını optimize etmek, müşteriye en doğru noktalardan ulaşmak, araç yenileme, el terminalleri, yazılım, konveyör sistemler gibi teknolojik yatırımları ekledi. 2015’te şirket cirosu, yüzde 14 büyüme ile 830 milyon TL oldu. 

Aras Kargo’yu dünya markası yapma hedefiyle ilerleyen Aras, 2016 yılında 1 milyar TL ciro gerçekleştirmeyi öngörüyor. Sağlıklı yaşam, beslenme, yoga ve müzikle ilgileniyor.

12. Eren Günhan Ulusoy, 35 - Ulusoy YK Başkanı ve CEO'su

Ailenin ikinci kuşak yöneticisi. 

2015 yılında şirket cirosu 1 milyar TL’yi geçti. Yurtdışı satışların toplam satışa oranı, 2015’in ilk yarısında yüzde 24 olurken, 2016’nın aynı döneminde yüzde 38 seviyesine yükseldi. 2015’te ihracat yaptığı ülke sayısı 82’ye çıktı. 

Ulusoy, lisanslı depoculuk alanındaki yatırımlarıyla ilk depo inşaatını tamamlayıp, ikinci deponun inşasına yönelik çalışmalara hız verdi. Düzenli olarak yüzüyor ve fırsat buldukça kayak yapıyor. Seyahat en büyük tutkusu.

11. Hacı Sabancı, 29 - Densa (Marinsa) Denizcilik YK Başkan Yardımcısı

Türkiye’nin en büyük beşinci denizcilik firması Marinsa Denizcilik A.Ş’nin filosunda 22 gemi bulunuyor. 

Sabancı gemilerin isimlerini kendisi koyuyor. Shark, Cobra, Crocodile, Eagle gibi hayvan isimleri tercih ediliyor. Gemi filosunun yüzde 20’sini öz kaynakları oluşturuyor. Kuru yük ve tanker gemilerine yatırım yapıyor. 22 gemisiyle 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. İkinci yatırım alanı olarak gayrimenkulü seçti. Avrupa’da ticari gayrimenkul yatırımlarıyla ilgileniyor. İş seyahatlerine çıkmayı seviyor. Daha çok denizcilik işi gereği Uzakdoğu’ya uçuyor.

10. Kâzım Köseoğlu,33 - Esas Holding Gayrimenkul Şirketleri CEO'su

2015’te pek çok yeni AVM açılışının gerçekleşmesine liderlik etti. Yurtdışında ise İngiltere’de altı AVM ve 11 adet ofis binası, New York Manhattan’da da bir otel ve iki ofis bina projesi var. İngiltere’de toplamda 350 bin metrekarelik kiralanabilir alanı ortaklarıyla yönetiyor. 

Köseoğlu, gelecek dört yıl içinde toplamda 1,5 milyar dolar üzerinde varlığı yönetecek. Sıkı bir Galatarasaray taraftarı.

9. Erden Timur, 34 - Nef İcra Kurulu Başkanı

2010 yılında kurduğu Nef’i bugün 1 milyar TL ciroyu aşan, en hızlı ve en çok satış yapan gayrimenkul markası konumuna getirdi. Nef’in 2015 cirosu 1,3 milyar TL oldu. 

2016’da Nef Bahçelievler, Nef Sancaktepe ve Nef Bodrum projelerinin yapımına başlandı ve bu projeler için toplam 1,9 milyar TL yatırım bütçesi ayırdı. ABD’de Nef New York projesinin lansmanını yapmaya hazırlanıyor. New York, Chicago, Londra, Berlin’deki projeleri devam ediyor. 10 yıl içinde şirketin değerini 10 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Timur, hentbol ve yelkenli sporlarla ilgileniyor. Ciddi bir resim koleksiyoneri.

8. Gökalp Çak, 39 - Netlog Lojistik Grup Başkan Yardımcısı

Göreve geldiğinde 25 yaşında olan Çak, 2008-2014 yılları arasında grubun cirosunu yüzde 655 oranında büyüttü. 8 binin üzerinde çalışanı var. 

Son iki senede dev satın almalar yaptı. Cirosuna 300 milyon dolar inorganik katkı sağladı. Tekstil, perakende, zincir market, AVM, otomotiv ve teknoloji ürünleri lojistiğinde öne çıktı. Grubun net satışları 2015’te 1 milyar 569 milyon TL oldu. ABD, İngiltere, Hollanda, Çin ve Dubai’de 75 deposu ve 3 binin üzerinde TIR filosu var ve bünyesinde 23 firma bulunuyor.

7. Derya Özkaya Matraş, 39 - Facebook Türkiye Ülke Direktörü

2015 yılında Facebook Türkiye sorumlusu olarak göreve getirilen Matraş, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Columbia Business School’da MBA derecesini tamamladı. Daha önce Oliver Whyman, McKinsey & Company gibi uluslararası şirketlerde görev alan Matraş, Facebook’un Türkiye’deki iletişimi, Instagram gibi Facebook ürünlerinin kullanım deneyimini artırmak adına faaliyet gösteren ekibe Londra ofisinde liderlik ediyor. 

Matraş, 2017 yılı için Facebook’un Türkiye’deki faaliyetlerini geliştirmek üzere planlar yapıyor.

6. Dilara Altınkılıç Kutmangil, 31 - Altınmarka Şirketler Grubu YK Üyesi, Detay Gıda CEO'su

3 bin kişiyi istihdam eden ve 2 milyar TL ciroya sahip Altınmarka Şirketler Grubunda ulusal ve geleneksel satış kanallarından oluşan 50 bin noktada, Kahve Dünyası’nın stratejilerine liderlik ediyor. 

Altınkılıç, 2016 sonunda 2 milyar 150 milyon TL ciro hedefliyor. Her yıl yüzde 25 büyüme ile 2020’de 5 milyar TL ciro gerçekleştirmeyi planlarının odağına aldı. 

2015 yılında Kahve Dünyası yurt içinde 30 yeni mağaza açtı. Romanya’da iki yeni mağaza hizmete girdi. Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE ve Dubai’de de mağazalar açılması gündemde. Altınkılıç’ın liderlik ettiği projede dünya ülkelerinden toplanan kahve üretimine yönelik objeler ve makinelerin yanı sıra müze ve çikolata atölyeleri de ilgi çekiyor.

5. Selim Akın, 33 - Akfen Holding YK Başkan Vekili

2015 yılında TAV Tepe Akfen Yatırım’ın net satışı 2 milyar 674 milyon TL oldu.

 Akın, yenilenebilir enerji yatırımları için EBRD ve IFC ile ortaklık sözleşmesinin imzalanmasını sağladı. Ortaklık kapsamında şirkete 200 milyon dolar öz kaynak sağlandı. Akfen GYO bünyesinde İbis Otel Tuzla’nın yatırım çalışmalarını sürdürüyor. Gündeminde Mersin Uluslararası Limanı’nda rıhtım derinleştirme projesi ve TAV’ın Küba’nın başkenti Havana’da yer alan Jose Marti Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili projeler var.

4. İpek Ilıcak Kayaalp, 38 - Rönesans Holding YK Başkanı

Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da önemli projelere liderlik etti. Bugün şirketin devam eden 600’e yakın projesi var. Orta vadede dünyanın en büyük ilk 10 müteahhitlik şirketi arasına girmek Ilıcak Kayaalp’in en büyük hedefi. 

2013’te İsviçre’de Alpine Bau Gmbh şirketini, 2014’te Almanya’nın köklü altyapı şirketi Heitkamp’ı son olarak da 2015’te Hollanda’nın altıncı büyük inşaat şirketi Ballast Nedam’ın satın alma operasyonunu yönetti. Gerçekleştirilen satın almalarla Avrupa’daki ciro, 1 milyar euro’ya yükseldi.

3. Pınar Abay, 39 - ING Bank Genel Müdürü

2016’nın ilk yarısında ING Bank’ın aktif toplamı 54,7 milyar TL’ye, net kârı ise 247,3 milyar TL’ye ulaştı. Krediler ise 39,9 milyar TL’ye yükseldi. 

Abay, ING Bank’ı bir anlamda, “bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi” olarak konumlandırdı. Bu vizyonu da Orange Lab ile öne çıkardı. Finansal teknoloji şirketleri gibi iş modellerini test edip, bankacılıkta laboratuvar olma fikrini öne çıkardı. Avusturya’nın mobil bankacılık yazılımını geliştirdi. Dijital banka ve lider tasarruf bankası vaatleriyle e-Turuncu hesabı 2016’da tüketiciye sundu. Abay, sektöre insan kaynağı yetiştiren bankacılık okulu olarak 600’e yakın çalışanıyla başarılı işlere imza atıyor.

2. Agah Mehmet Tara, 33 - Enka Holding İcra Kurulu Başkanı

ENKA Holding’in üçüncü kuşak temsilcisi ve 22 bin kişilik ekibi yönetiyor. 

2015 yılında holdingin net satışları 12 milyar 384 milyon TL oldu. Tara, ENKA’nın mühendislik, inşaat, enerji üretimi, gayrimenkul yatırım ve yönetimiyle ilgili işlerine yön veriyor. 2015’te Irak’ta Exxon Mobil’in Basra’daki yatırımına ait ilk petrol işleme tesisi, Kazakistan’da altyapı işleri ve Rusya’da avm inşasını gündemine aldı. Tara, şirket kriterlerinden ödün vermeden büyümeye odaklı stratejisini sürdürüyor.

1. Batu Aksoy, 39 - Turcas Petrol CEO’su

Shell & Turcas Petrol A.Ş, benzin ve dizel satışında 2015 yılında yüzde 8 büyüme ile 15 milyar 354 milyon TL’yi aşan net satış hasılatı elde etmişti.

Şirket Fortune 500 listesinde en büyük 10’uncu şirket oldu. Aksoy, benzin ve madeni yağ segmentinde yüzde 26 pazar payı ile lider konumdaki şirketi, istasyon başına satışta da başarılı kıldı. Son iki senedir Turcas’ın yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına ağırlık veriyor. Batu Aksoy 2017 için Turcas adına İran’da enerji, petrol ve petrol türevleri, gaz ticareti ve yenilenebilir enerji alanlarında gerçekleştirilecek projeler üzerine çalışıyor.

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
17.11.2016

Baba parası güzel kıyak.

Pasif Kullanıcı
18.11.2016

şansı yaver gitmiş 2-3 bilişim girişimcisi dışında piyasada ne kadar robert, st.joseph, koç vs. mezunu anne-baba itiştirmesiyle CEOculuk oynayan beyaz Türk çocuğu varsa fortune 40-40 listesinde, çok tatlı.

18.11.2016

bizim pembe dizilerdeki "oğlum yarın senin ilk iş günün, artık bu şirketi devralma zamanın geldi" repliği yalan değilmiş demek ki!?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ