16 Maddeyle Forbes 500 Garantili Tasarruf Planı

1. Ücretsiz şehir içi ulaşım: Otobüsteki cömerti bulun

Malum şehir içi ulaşım ücretleri epey yüksek, yirmi dakikalık yol için bile 3-4 TL ödeyebiliyorsunuz. Ücretsiz şehir içi ulaşımı yalnızca bayramlarda değil, Allahın her günü tatmak için yönergeyi takip edin:

-Otobüse binin, boş akbilinizi basın ve gelen boş akbil sesi sonrasında otobüse bakış atın.

-Temsili uzatacağınız 10 TL'yi ısrarlarınıza rağmen almayacak (ısrar edeceksiniz çünkü gurur önemli, gururumuzu yitirmeyeceğiz) birini seçip, 'dostum akbilin varsa basabilir miyim' deyin. 

-İyi bir analiz yaptıysanız, paranızı almayacaktır. Eğer 4 TL bozuk uzatırsanız alabilir, 20 TL gibi üstünü hemen veremeyeceği değişik bir para uzatın. Cebinizde bir 20 TL her zaman olsun, onu full akbil olarak kullanacağız.

2. Popüler bir bireysel tasarruf yöntemi: Otlakçılık

Sigara fiyatlarına her zaman zam geliyor. Artık buna bir dur demeli. Zararlıdır, beladır, uzak durulması gerekir ama illa içiyorsanız, otlanacaksınız. 

Otlakçılık bir hastalık değil, yönelimdir. 

Temel argümanınız 'ben haftada 3 tek içiyorum' olmalı. Eee, bir de paket mi alacaksın? 

Dikkat edilmesi gereken noktalar: Nasıl daha iyi bir otlakçı olabiliriz?

Hep aynı adamdan otlanıp ona yüklenmeyin, farklı kişiler seçin.

Sürekli 'bir dal var mı' gibi standart konuşmayın. Ara sıra 'ooo knk bi parliament ver de ciğerlerimiz bayram etsin' gibi esprili yaklaşımlara gidin.

3. Lavabo bazen hayat kurtarır: Hesap gelmeden depara kalkın, kazanın

Bir lokantada yemek yerken, zamanlamanızı iyi ayarlayın ve hesap ödeme aşamasında lavaboya gidin. Elinizi yüzünüzü yıkayın, bir kendinize gelin. Dönüş yolunda o müthiş manzara ile karşılaşın: Hesap ödenmiştir. 'Eyvallah' deyip geçiştirmeyin, 'bir dahakine lahmacunlar benden bro valla ayıp ettiniz' gibi gönül dilinden konuşun.

4. Benzin fiyatlarından endişe etmemenin tek yolu: Otostop

Eğer otostop kültürünün yaygın olduğu bir yerde yaşıyorsanız hiç problem yok. 

Ancak 100'de 1 duran sürücülerle dolu bir büyükşehirdeyseniz size önerimiz, otobüste sizin için akbil basacak cömert adamı bulmaktır.

5. Kültürel neşriyat: Eski kitapların nostalji kokan sayfaları ile kitaba, dergiye para vermeyin

Sahaflara giderek yıllar öncesinin dergilerini, kitaplarını uygun fiyata alabilirsiniz. Eğer yeni çıkan kitapları okumak istiyorsanız, bunu illa yapacaksanız bazı kitapevlerinde sandalyeler, masalar var. Hergün gidin, 50'şer sayfa okuyun.

6. Sağlıklı yaşam: Promosyon ürünlerle kırmızı etin dibine vurun

Çeşitli alışveriş merkezlerinde sucuk olsun, sosis olsun, peynir olsun standlarda tanıtım amaçlı sunuluyor. Besleyici gıdalar sağlıklı bir yaşam için şart. 

Bunun için bir süpermarkete gidip turluyoruz, arada bir standın önünden geçerken kürdanı nevaleye saplamak suretiyle yolumuza devam ediyoruz.

7. Yemeklerin olmazsa olmazları: Ketçap ve mayonezler fast food restorantlarından

Fast food restorantlarına girerek, ketçap ve mayonezinizi temin edebilirsiniz. Ayıp olmasın diye ufak bir patates de alınabilir, ama bu sefer de parayı amorti etmek zorlaşacaktır. Bir denklem kurup iyileştirme yapmalısınız.

maksimize (avanta [(ketçap sayısı)+(mayonez sayısı)] / ödenen hesap) 

Denklemimiz bu şekildedir.

8. Tuvalete para vermeyin: AVM'ler ne güne duruyor?

Kışın sıcak, yazın serin mekanlar. Kalbimizin hırsızı AVM'lerle, dışarıda takılırken aniden ortaya çıkan tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

9. Mücadelenin içinde olun: Partilerin, STK'ların kahvaltıları ile güne zinde başlayın

Günümüzün sorunlarına karşı politik, örgütlü hayatın içinde mücadelenizi ortaya koyun. Birçok parti, dernek, STK ara sıra kahvaltı düzenlemektedir. Bu kahvaltılarla güne zinde başlayın. Hangi parti olduğu önemli değil, siz hepsine gidin, her görüşü tanıyın ve saygıyla dinleyin. 

Google'da 'tanışma yemekleri', 'gençlik kolları kahvaltısı' gibi aramalarla rahat bir şekilde organizasyonlara ulaşabilirsiniz.

10. Ramazan çadırları ile Allah kabul etsin

On bir ayın sultanı Ramazan'ın gelmesi ile, her gün bir yerde akşam yemeğinizi çözebilirsiniz. Dilerseniz hareketli bir caddede, dilerseniz deniz kenarında. Ramazan çadırları seçenekleri oldukça geniştir. İftar anında yoğunluk yaşanmasından ötürü tercihen 30 dakika önce orada bulununuz. 

Allah kabul etsin.

11. Isınan laptoplar sorun olmaktan çıktı: Laptopu ısıtıcı olarak kullanın, doğalgaza para vermeyin

Bu inanılmaz yöntem son yıllarda birçok kişi tarafından kullanılıyor. Yenilenebilir enerji politikasında birçok AB ülkesi, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinin ardından üçüncü sırada ısınan laptop enerjisini seçti ve ciddi tasarruf yapılmakta.

Isınan laptop adaptörleri ile sıcacık ayaklara kavuşun

Laptop ile dizleri, karın bölgesini ısıtabilir ve genel oda sıcaklığını artırabilirsiniz. Adaptörlerle ise, ilk önce sol ayak ardından sağ ayak ile üzerine basmak suretiyle ısınmak mümkündür.

12. Pazarda ikram meyveler: Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı

Bir porsiyon meyve, günlük şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bir porsiyon meyve ile, birçok hastalığa karşı doğal reçeteniz cebinizde olacak. 

Pazarın en cömert esnaflarından birer ikişer meyve kapatmak suretiyle, günlük vitamin ve şeker ihtiyacınız karşılanacak.

13. Kablosuz internetle dünyayla iletişiminizi kesmeyin

Bahsetmeye bile gerek yok, artık wifi her yerde. Eğer bir mekanın çevresinde oturuyorsanız onların şifresini alın, ya da sürekli takıldığınız bir kafenin, barın şifresini öğrenip yakınında bir yere evinizi taşıyın. 

Wifi bulan uygulamalar

Son dönemde konum bazlı wifi haritası çıkaran uygulamalar da yayınlandı, yani artık sıkıntı yok. 

Wifi responsibly

Hergün defalarca film izleyerek, torent yaparak efendime söyleyeyim komik videolardan çıkmayarak wifi sahibine saygısızlık yapmayın. Tadında ve kararında kullanalım.

14. Sevgili yapma zamanlaması ve 14 Şubat

Oldu ya, Ocak'ın sonu, Şubat'ın başları (uyarı: tam da bu zamanlar) gibi sevgili yapma eşiğine geldiniz...

Çok sevdiysen bir şey diyemeyiz dostum ama Mart gibi seversen, sana epey artısı olacaktır. Yemekler, hediyeler, güdümlü bomba gibi peşe düşen çiçekçi ablalar problem yaratabilir.

15. Sınırsız çay, oralet, gazoz ve muhabbet: Yancılık

Bir kare kurulmuşsa bu gönül dostu insanlara yoldaş olmak adına hemen bir köşeye oturun. Gelsin çaylar, gitsin çaylar. Fazla abartmamanız (yancı responsibly) koşulu ile büyük bir keyifle onlara yanlayabilirsiniz. 

Hesabı ödeyecek kişiye yoldaş olun

Sizin hesabınızı kim ödeyecekse onla arayı iyi tutun. Espriler şakalar yapın, çocuğunun okulu nasıl gidiyor sorun, öğrenin. 'Yancıların hesabı ayrı tut' raconu da bazı kahvelerde geçerlidir, o lanetli yerlere sakın adım atmayın.

16. Borçlar hukuku: Ne borcu ya?

Borçlar, bireysel tasarruf planının en önemli aşamalarından biridir. 

Yoksa, gerçekçi değilse söyleyin arkadaş. Adamlar 300 milyar dolar borca karşı geniş geniş takılıyorsa, siz 50 lira için sıkıntı yapmayın.

Harfi harfine uyduğunuz bu öneriler, sizi kısa süre içerisinde herhangi bir sabit geliriniz olmasa dahi vergi rekortmenleri arasına sokabilir. 

Forbes 500 en zengin insan evlatları listesinde yerinizi alabilirsiniz. Denemesi bedava!

Önerilerinizi bekliyoruz.

Popüler İçerikler

Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!