Fiziksel veya Ruhsal Hastalıkları Sürdürerek Avantaj Elde Etme Durumu: 'Sekonder Kazanç'

Yaşadıkları olumsuz durumları ya da hastalıkları bilinçli ya da bilinçsiz olarak avantaja çevirmeye ve sırf bu durumdan dolayı yaşadıkları olumsuz durumu devam ettirmeye çalışan birilerini tanıdınız mı? 

İşte bu içeriğimizde, sekonder (ikincil) kazanç olarak tanımlanan bu davranışı ele alacağız.

Sekonder ya da ikincil kazançlar, kişinin bir fiziksel ya da ruhsal bir hastalık sebebiyle elde ettiği birtakım ilgi, kazanım ya da ayrıcalıkların sürekli olarak devam etmesini istemesi durumudur.

İkincil kazançlar için sergilenen davranışlar çoğunlukla bilinçli olarak yapılanlar davranışlar değildir.

Fakat yaşadığı olumsuz bir durumdan ya da hastalıktan ikincil kazanç sağlayan kişi kendisine zarar veren diğer durumu ve/veya hastalık belirtilerini sürdürme eğiliminde olurlar.

Sekonder kazanç elde eden kişinin rahatsızlığı fiziksel ya da ruhsal olabilir.

İkincil kazanç elde eden kişi, kendini sahip olduğu bir hastalıkla tanımlayarak, yapamadığı ya da yapmak istemediği birtakım işleri geçiştirebilir. Başarısızlıklarında veya sergilediği olumsuz davranışlarda sorumluluğu üstlenmeyebilir.

Örneğin, sosyal fobisi olan bir kişi, toplum içinde kendini rahat hissetmediği ve ifâde edemediği düşüncesiyle, çalıştığı kurumun toplantılarına katılmayabilir.

Bu durum başlangıçta anlaşılabilir gibi gözükse de, bir süre sonra hastalığın iyileşmesine engel oluşturacak bir hâl alır. 

Hasta tedaviye direnç göstermeye başlar, meslektaşları toplantılara katılmak zorundayken, ikincil kazanç elde eden kişi, hastalığını bahane ederek işten erken çıkar.

Kişi eğer hastalığından/olumsuz durumdan kurtulursa üzerindeki ilgi eksileceği ya da yaptığı olumsuz davranışların sorumluluğunu alması gerekeceği için bunları yapmak yerine var olan hastalığının getirisini kullanır.

Böyle durumlarda çevresindeki kişilere iyileşmek istediğini ama bunu başarmadığını belirtebilir.

İkincil kazançlar genellikle hastalıklar üzerinden ele alınsa da tek tipi bu değildir.

Örneğin 'eşimle aram kötü olmasın', diye düşünen biri, eşiyle annesinin tartışmasında annesi haklı olsa dahi, eşinin tarafında yer alarak, ilişkisinde kazanç elde etme düşüncesinde olabilir. 

Bu tarz davranışlar kısa vadede olumlu neticeler getirse bile, uzun ve orta vadede mutsuzluklara ve güven bunalımlarına yol açacaktır. 

Kendi üzerimizdeki farkındalığımızı geliştirerek bu tip davranışların götürülerini de fark edebilir ve daha sağlıklı davranışlar sergilemeye başlayabiliriz.

Kaynaklar

1 2

Popüler İçerikler

Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.02.2017

Sekonder kazancı ülke yönetimi olan şizofren var ya, toplantıdan kaçmak da neymiş?

Pasif Kullanıcı
16.02.2017

enerjini sömürür, ruhunu emer, hayata dair ne kadar ümidin hayalin arzun varsa söndürür, seni tükettikten sonra siktir olup gider başkasının ruhunu tüketirler. ne bok olduğunu anladığın anda "ya ama ayıp mı olur acaba ?" falan diye düşünmeden koşarak uzaklaşmak gerekir.

Ana sebebi yalnızlık ya da yalnız kalma korkusudur. Kendi öz benliği ile mevcut çevresini edinemeyeceğini düşünür.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ