Fiziksel Kusurları Gözünde Büyütüp Çareyi Sayısız Estetik Ameliyatta Arayanların Rahatsızlığı: Beden Dismorfik Bozukluğu

Bir an durup bende de var mı acaba diye düşünmeden edemeyeceksiniz...

Beden Dismorfik Bozukluğu (BDB) veya Beden Dismorfisi, bir kişinin görünüşündeki kusurları düşünerek çok fazla zaman harcadığı bir zihinsel sağlık durumudur.

Kusurlar genellikle başkaları tarafından fark edilmeyecek kadar ufaktır. Her yaştan insanın BDB'si olabilir, ancak en çok gençler ve genç yetişkinlerde görülür. Hem erkekleri hem de kadınları etkiler. BDB'ye sahip olmak takıntılı olduğunuz anlamına gelmez. Ancak üzücü ve hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

BDB'li bazı kişilerde 'Obsesif Kompulsif Bozukluk', 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' ya da 'Yeme - İçme Bozukluğu' gibi başka zihinsel sağlık durumları da görülebilmektedir.

Beden Dismorfik Bozukluğu (BDB) Belirtileri şunlardır;

  • Vücudunuzun özellikle belirli bir bölgesi hakkında endişelenmek

  • Görünüşünüzü diğer insanlarla karşılaştırmak için çok zaman harcamak

  • Aynada kendine çok bakmak ya da tamamen kaçınmak

  • Kusurları gizlemek için çok çaba sarf etmek

  • Cildi pürüzsüz hale getirmek için her yola başvurmak

  • Estetik bağımlısı olmak

BDB işinizi, sosyal yaşantınızı ve ilişkilerinizi ciddi şekilde etkileyebileceği gibi depresyon, kendine zarar verme ve intihar düşüncelerine yol açabilir.

BDB'niz olabileceğini düşünüyorsanız bir psikoloğa gözükmeniz faydalı olabilir. İleri vakalar için psikiyatr desteği öngörülmektedir. Kendinize zarar vermek hakkında herhangi bir düşünceniz olup olmadığını sorabilirler. 

Benzer şekilde birkaç dizi soru daha soracaklardır. BDB için yardım almak çok zor olsa da utanacak bir şeyiniz olmadığını bilmelisiniz. Yardım almak önemlidir. Belirtileriniz tedavi edilmezse daha da kötüleşebilir.

BDB semptomları tedavi ile iyileşebilmektedir.

Hafif semptomlar, tek veya grup olarak uygulanan bilişsel davranışçı terapi ile tedavi edilebilmektedir. Orta derece semptomlar, grup terapisi ya da antidepresanla geçebilir. Daha ciddi semptomlar varsa ya da diğer tedaviler işe yaramazsa size bilişsel davranışçı terapi ve antidepresan tedavisi beraber önerilecektir.

'Bilişsel Davranışçı Terapi' düşünme ve davranış şeklinizi değiştirerek semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir.

Belirtilerinizi neyin tetiklediğini öğrenmenize yardımcı olur. Alışkanlıklarınız hakkında farklı düşünmenizi sağlar. Bunlarla başa çıkmanın farklı yollarını öğretir. Terapistinizle terapinin hedefleri üzerinde anlaşarak onlara ulaşmak için birlikte çalışmalısınız.

'Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri' bir tür antidepresandır.

Birkaç farklı çeşidi vardır. Tedavide en sık kullanılan fluoksetin içeren antidepresanlardır. Semptomlar üzerindeki etki göstermesi 12 haftayı bulabilmektedir. Bu semptomları tamamen iyileştirmek ve geri gelmelerini önlemek için birkaç ay boyunca almaya devam etmeniz istenecektir.

BDB'ye neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Tetikleyen durumlarsa şunlar olarak görülmektedir;

  • Genetik BDB

  • Obsesif kompulsif bozukluk veya depresyon

  • Beyinde kimyasal bir dengesizlik

  • Geçmişteki travmatik bir deneyim

  • Çocukken alay, zorbalık veya istismar edilmek

Beden Dismorfik Bozukluğu'yla baş edebilmek için en sık önerilen yöntem destek gruplarıdır.

Bu durma sebebiyet veren bir diğer durumda günümüzde özellikler gençler arasında ve sosyal mecralarda görülen zorbalıktır. Bu yüzden depresyona giren hatta ölmeyi isteyen çok fazla hasta tespit edilmiştir. Bu durum hastanın kendinden nefret edeceği hatta ölmek isteyebileceği boyutlara kadar gelebilmektedir.

Aynı zamanda bu kişilerde yaygın görülen bir diğer dismorfik durumda estetik yaptırma isteği şeklinde görülür ve bu durum estetik bağımlılığı olarak kendini gösterirken kişinin hiçbir şekilde bedeninden memnun olmamasına sebebiyet verebilmektedir.

Bu da vücuda zarar veren operasyonlarla sonuçlanabilmektedir. Günümüzde özellikle erken ergenlik çağında görülen bu durum, önlem alınmadığı takdirde kişide daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. 

Siz de selfie memnuniyetsizliği yaşıyorsanız ya da fıldır fıldır estetik doktoru arıyorsanız bir uzmana görünmenizde fayda var. Ufacık asimetrileri gözünüzde büyütüyor olmanız muhtemel çünkü...

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
YORUMLAR
20.04.2020

Evet bu yazıya rastladığım iyi oldu. Ben de kendimi hiç sevmiyorum. Yüzümde kusur da var bunun için doktora görünmüştüm zaten. En iyi doktora gittim ama adam düzgün bakmadan beni gönderdi. Yüzümdeki kusur beni çok mutsuz ediyor. Rahatsız da ediyor. Bu sorun çözülmediği sürece mutlu bir insan olmam çok zor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ