Fizikçilerin Kara Deliklerle İlgili Kazara Bulduğu Sonuçları Duyduğunuzda Kulaklarınıza İnanamayacaksınız!

Kara delikleri ilk olarak bu yüzyılda doğrudan tespit etmiş ve varlıklarını doğrulamıştık. O günden bugüne çok yol katetmiş olsak da bu kozmik nesneler hakkında bilmediğimiz çok şey var. Kısa süre önce ise bilim insanları, kara deliklerle ilgili şaşılacak bir keşfe imza attı. Kuantum ve parçacık fiziği alanlarında pek çok yeni keşfin kapısını aralayacağı düşünülen bu buluşu merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kara deliklerle ilgili yeni bir şey öğrendik.

Söz konusu kara delikler olunca neleri bilmediğimizi bile bilmezken yapılan yeni bir keşif sayesinde daha pek çok gizem açığa çıkarılabilecek. Birkaç fizikçi, bir kara deliğin entropisindeki kuantum yer çekimi düzeltmeleri üzerinde çalışırken kara deliklerin etraflarındaki uzay boşluğuna basınç uyguladığını keşfetti. Uygulanan basınç miktarı az olsa da bu durum, Stephen Hawking’in kara deliklerin radyasyon yaydığı ve bu nedenle yalnızca belirli bir sıcaklığa sahip olmakla kalmayıp, yığılma olmadığında zamanla küçüldüğü yönündeki tahminiyle de gayet tutarlı.

Basıncın keşfi bilim dünyası için büyük bir sürpriz oldu.

İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nden fizikçi ve gökbilimci Xavier Calmet keşifle ilgili olarak, “Schwarzschild kara deliklerinin sıcaklığa ek olarak basınçlarının da olduğunu bulmayı beklemediğimiz, keşfimiz bizi oldukça heyecanlandırdı. Kara delikleri yalnızca genel görelilik içinde ele alırsanız, merkezlerinde bildiğimiz fizik kurallarının yıkılması gereken bir tekilliğe sahip olduklarını görürsünüz. Kuantum alan teorisini genel göreliliğe dâhil ettiğimizde kara delikleri yeniden tanımlayabilmeyi umuyoruz” diyor.

Basıncı keşfeden bilim insanları olay ufkunu inceliyordu.

Calmet ve meslektaşı Folkert Kuipers, basıncı buldukları esnada kara deliklerin olay ufkunu incelemek üzere kuantum alan teorisini kullanarak hesaplamalar yapıyordu. Özellikle kara deliğin olay ufkundaki dalgalanmaları anlamaya çalışan ikili, düzenlilikten düzensizliğe geçişin ölçütü olan entropide yaşanan değişikliklerin dalgalanmalarla ilişkisi üzerinde duruyordu.

İkilinin buldukları şeyi kavraması biraz zaman aldı.

Calmet ve Kuipers hesaplama yaparken denklemlerinde fazladan bir değerle karşılaşıp durdu. Bu değerin kara deliğin basıncı olduğunu hemen anlayamadılar. Kuipers basıncın keşfiyle ilgili olarak, “Denklemlerimizde elde ettiğimiz gizemli sonucun, aylardır üzerinde çalıştığımız kara deliğin sahip olduğu basıncı gösterdiğini fark ettiğimiz anda heyecandan havalara uçtuk” diyor.

Bu fazlasıyla düşük olan basınca neyin sebep olduğu henüz bilinmiyor.

Dahası, basınç pozitif değil negatif. Dünya’da deniz seviyesinde 1 bar olan basınca kıyasla, Güneş’in kütlesinde bir kara deliğin basıncı -2E üzeri -46 bar olarak ifade ediliyor. Bu durum, tam da düşündüğümüz şeyi kanıtlıyor. Kara delikler büyümüyor, aksine küçülüyor. Stephen Hawking de zamanında kara deliklerin küçüldüğü tahmininde bulunmuştu. Öte yandan Hawking’in belirttiği gibi radyasyonla negatif basıncın ilişkili olup olmadığı, ilişkiliyse de bu ilişkinin nereden kaynaklandığını belirlemek imkânsız gibi duruyor.

Bunlara ek olarak, bu keşif başka çalışmalarımızda da ilginç çıkarımlara ulaşmamızı sağlayabilir.

Mesela genel görelilikle (makro ölçeklerde işliyor) kuantum mekaniğini (son derece mikro ölçeklerde işliyor) uzlaştırma girişimimiz konusunda nasıl bir etki yaratacağını görmeyi dört gözle bekliyoruz, zira bu girişimin anahtarının kara delikler olduğunu düşünüyoruz. Kara deliklerin tekilliği, matematiksel olarak son derece yüksek yoğunluklu tek boyutlu bir nokta olarak tanımlanıyor. Bu noktada genel görelilik bozulurken etrafındaki yer çekimi alanı görelilik olmaksızın tanımlanamıyor.

Bu ikisinin nasıl birbirleriyle uyum hâlinde olduğunu bulmak, kara deliklerle ilgili önemli bir gizemi çözmemizi sağlayabilir.

Genel göreliliğe göre, kara deliğe düşen bilgiler sonsuza kadar yok olmuş olabilir. Kuantum mekaniğine göreyse bu mümkün değil. Buna ‘kara delik bilgi paradoksu’ diyoruz. Kara deliklerin etrafındaki uzay-zamanı matematiksel olarak irdelemek, bu paradoksu çözmemize yardımcı olabilir. Calmet keşfin sağladığı olasılıklarla ilgili olarak, “Buluşumuzu bu doğrultuda atılmış bir adım olarak sayabiliriz. Üzerinde çalışma yürüttüğümüz kara deliğin basıncın çok düşük olsa da basıncın mevcut olması dahi astrofizik, parçacık fiziği ve kuantum fiziği araştırmaları hususunda pek çok yeni olasılığı ortaya çıkardı” diyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Bilim İnsanlarının Beyaz Cüce Yıldızlarının Oluşum Tarihini Bir Milyar Yıl Yanlış Hesapladığı Ortaya Çıktı
Kendisini Gözlemleyemesek de Varlığından Adımız Gibi Emin Olduğumuz 'Dokuzuncu Gezegen'
Yeni Araştırmalara Göre Uzaylılar Kara Deliklerin Etrafına Dyson Küresi İnşa Ediyor Olabilir!

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR
18.09.2021

Yaa Hawking'mi hehe , kendisi bir zamanlar tanrının olmadığını kanıtlamak için "lepton" ların istediği anda ve istediği şekilde var olup yok olduğunu iddia eden , sonrada benim gibi itiraz eden kişiler karşısında geri adım atmış bir meczub , çok basit bir soru sordum , bir döngünün sistematiğini öngörememeniz orda bir düzen olmadığını iddia etmenize yeterli bir sebepmidir , yokluk ispat edilemez , matematiksel olarak bu mümkün değildir. Sonra geri adım attı , cevap veremedi , meczubluğuna kızgınlığı ile tanrıyı yok edemeden gitti. Kara delik mevzusu ise tek tutanak noktasıydı , matematiksel olarak bir çok denemede bulunabilirsiniz ama hepsi hikaye , bir gün oraya gidip gebermeden bu bilinemeyecek , bilende kimseye anlatamayacak , tam Catch 22 dilemması. Ama matematikle uğraşmak genede eğlencelidir , bir çok boş işten daha eğlenceli.

18.09.2021

ukelasin hakikaten

18.09.2021

Ya rica ederim artık önüne gelen bilimsel makale çevirmeye kalkmasın lütfen. Terminoloji konusunda çeviri yaptığınız kaynak dil ve çevirdiğiniz dile hakim değilseniz, o işe bulaşmayın. Sonra böyle bir sürü terminolojik ve bilimsel hatalarla dolu metinler çıkıyor ortaya.

12.11.2021

Peki mantık yürütelim bu konu ile ilgili. Bulunan basınç negatif bir basınç ise ve kara deliği küçültüyor ise bu kara deliğin vakum gücüne ait bir değer olabilir mi? Bu değer eksi yönde ne kadar büyük ise o zaman o kara deliğin çekim gücü de o kadar yüksektir ve ne kadar yüksekse o kara delik o kadar kısa ömürlüdür.Bir kara deliğin ömrünü neleri ne kadar zamanda çekebileceğini bu değere göre ne kadar mesafeden çekebileceğini ve ne kadar büyük olduğunu hesaplamak da mümkündür o zaman.Bir bakıma negatif basınç çekimi pozitif basınç ise itimi ifade eder. Kara delikler sadece çektiği için bu değerin pozitif bir değer olması için deliğin diğer tarafından yani yapılan hesaplamanın tersinden hesaplamak gerekir. Bu hesabın sağlaması yapıldığında deliğin içe doğru itiş gücünü verecektir ve bu değer pozitif bir basınç değeri olacaktır. Bu da benim teorim.

TÜM YORUMLARI OKU (7)