Fizik Bilimlerinin Ötesinde Olan: Metafizik Nedir?

Metafizik, felsefenin üç ana alt dalından biri olarak kabul edilir. Metafizik dışındaki diğer iki alt dal ahlak felsefesi ve bilgi felsefesidir. Bu diğer alt dala oranla metafiziği tanımlamak çok daha zordur. Bunun nedeni ise sınırlarının kesin bir biçimde çizilmemiş olmasıdır. Bu alan temel olarak varoluşun doğasına ait en genel ve temel felsefi sorularla ilgilenir. İlk felsefeciler tarafından metafizik 'Fizik bilimlerinin ötesinde olan' şeklinde açıklanmıştır. Genel olarak metafiziğin incelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerine gerçekleşir.

Bu içeriğimizde metafizik hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Metafizik Nedir?

Metafizik, TDK Sözlük'te 'Doğaötesi' olarak tanımlanır. Bu kelime günlük yaşamda birçok farklı anlamda kullanılsa bile temelde felsefenin üç alt dalından biridir. Metafizik, varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerine inceleme yapan bir felsefe dalıdır.

Metafizik,  'Varlığın doğasına yönelik bir araştırma', 'varlığın doğasını betimleme girişimi' gibi şekillerde tanımlanabilir. Her ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, metafiziği tam olarak açıklamak son derece zordur ve bu zorluk, metafiziğin doğduğu günden bugüne dek sürmüştür.

Metafiziğe konu olan bazı başlıklar vardır. Metafiziği tanımlamak zor olsa bile bu başlıklar yardımıyla metafiziğin neyi açıklamaya çalıştığını anlayabiliriz.

Metafizik Hakkında Bazı Önermeler

Metafizik hakkında bazı önermeler şu şekildedir:

  • Sayılar ve önermeler gibi soyut nesneler var mı?

  • Nedensellik, gerçekliğin bir parçası mı?

  • Bir şeyin diğerine neden olması ne demek?

  • Zaman nedir?

  • Varlıklar tarafından paylaşılan tümeller var mı?

  • Bir nesne diğeriyle birleştiğinde ne zaman yeni nesne oluşur?

  • Dil ve gerçeklik arasındaki ilişki nasıldır?

  • Özgür irade nedir?

  • Neden hiçbir şey yerine bir şeyler vardır?

  • Var olmak ne demek?

Metafiziğin İlkeleri

Mendel'in belirttiğine göre metafizik, durağanlıktır. Bunun zıttı isa diyalektiktir. Diyalektik, her şeyin değiştiğini savunan felsefi akımdır. 

Metafiziğin ilkeleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Aşılmaz Sınıflandırmalar İlkesi: Bu ilkeye göre varlıklar birbirinden farklıdır.

  • Zıtların Karşıtlığı İlkesi: Zıt boyutların aynı yapıda boyut değiştirmesidir.

Metafizik Kelimesinin Kaynağı

Metafizik kelimesi bir kitap türüne verilen isimden doğmuştur. Aristoteles, 'Fizik' adı verilen bir kitap serisi yazmıştır. Bu kitaplar felsefi sorgulamanın temel alanı hakkındadır. O dönemde de bir isimleri yoktur. Bu nedenle uzmanlar bu kitaplara 'ta meta ta fizika' yani 'fizik ile ilgili kitaplardan sonra gelen kitaplar' adını verirler. Metafizik kelimesi de bu şekilde doğar.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''