Fiyatlamalar Zorlaşıyor: Borsa ve Dolar BDDK'yı İzlerken, Altın ve Petrol de Verileri Takip Ediyor!

Dünyada enflasyon ve resesyon korkuları kabus olmaya devam ederken, varlık fiyatlamalarında denge oluşmasını zorlaştırıyor. Merkez bankalarının temmuz takvimleri kritik hale bürünürken, risk iştahını da törpülüyor. Jeopolitik risklerin sürmesi de tuz biber olunca yatırımcılar temkinli davranıyor. 

Borsalarda yön belirlenmeye çalışırken, dün içeride BDDK kararının şirketler üzerinde etkileri sorgulandı. Dolar ve euro, TL karşısında dün gerilerken bugüne bir miktar yukarı yönlü güne başladılar. 

Altın ve petrolde de jeopolitik gelişmeler ile ekonomik endişeler birlikte etkili oluyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,64 oranında 16,10 puan yükselişle 2.545,35 puandan başladı.

Dün satışların ağır bastığı bir gün olurken, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,97 oranında değer kaybıyla 2.529,26 puandan tamamlarken, bugün veri gündemi için de sakin bir gün olacak. 

Teknik olarak endekste 2.500 ve 2.480 seviyeleri düşüşlerde öne çıkarken, 2.560 seviyesi de yükseliş yönlü hareketlerde yakından izlenecek. 

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,54 oranında 39,02 puan düşüşle 2.490,24 puandan tamamlarken, işlem hacmi 36,1 milyar TL olarak gerçekleşti. 

Dünya borsalarında karışık seyir sürüyor

ABD'de veriler ışığında piyasa beklentileri enflasyondaki yükselişin güçlü kalacağını belirtirken, borsalarda risk iştahı zayıfladı. Vadeli işlemler yeni güne yatay seyirde başlarken, S&P 500 endeksi güne yüzde 0,95, Nasdaq endeksi yüzde 0,79 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,04 oranında değer kazancıyla güne başladı. 

Avrupa'da enflasyon verilerinin öne çıktığı haftada oynaklığa dikkat çekiliyor. Borsalarda karışık bir seyir görülürken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,52 ve İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,69 oranında değer kazandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,43 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,86 oranında düşüşle günü tamamlarken, vadeli işlem kontratları bugüne düşüşle başladı.

Bu sabah açıklanan Almanya'da işgücü piyasası Ifo istihdam endeksi iki aylık toparlanmanın ardından bu ay hafif düşüş göstererek Haziran ayında 104,0 puandan 103,0 puana indi.

Asya borsalarında risk iştahı kapanışa yakın güç kazanırken, sanayi hisselerinde alışlar seyirde etkili oluyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,39 oranında değer kazanırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 oranında artışla günü tamamladı. Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,64 oranında geriledi.

BDDK'nın cuma akşamı açıkladığı kararın etkileri sürerken, TL'nin dolar karşısında değer kazanımlarının geri verildiği görüldü

Bankalararası piyasada dolar/TL dün günü yüzde 1,9 oranında değer kaybıyla tamamlarken, bugün sabah saatlerinde 16,62 seviyesinden yükselişle işlem gördü. Euro/TL'de de seyir benzer olurken, 17,59 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda da dolar/TL 16,65, euro/TL de 17,55 seviyesinden işlem gördü.  

Geçen hafta 17,5425 seviyesi ile 20 Aralık sonrası yeni zirvesini test eden dolar/TL, dün 16,03 seviyesine kadar gerilemenin ardından 16,4980 seviyesinden günü tamamlamıştı. Euro/TL'de ise dün 17,01'e gerilemenin ardından 17,5265 seviyesinden günün tamamlamıştı. 

Tahvil piyasalarında ise yatay bir seyir görülürken, dünyada para piyasalarında temmuz ayında takvim yoğun görünüyor. Fed ve ECB önderliğinde faiz artışlarında adımların büyüklüğü ölçülmeye çalışıyor. Japonya'da ise 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 0,25 seviyesine yeniden yaklaşması ile BoJ'dan piyasalara müdahale beklentisi oluştu. Euro/dolar paritesi de 1,053 seviyesinden karşılık buldu.

Altında resesyon endişeleri ile para politikaları yakından izleniyor

Altın fiyatlamalarında da resesyon ve enflasyon etkileri yakından görülürken, merkez bankalarının para politikasında sıkılaşma hamleleri yakından izleniyor. 

Geçen haftayı kayıpla tamamlayan ons altın bu haftaya 1.826 dolardan başlarken, bugün 1.827 dolardan işlem gördü. Dolar/TL'deki oynaklığın etkili olduğu gram altın ise 976 liradan karşılık buldu.

Gün sonunda ons altın 1.822 dolardan, gram altın da 976 liradan işlem gördü.

Devam eden G-7 ülkeleri toplantısından Rusya'ya yeni yaptırım kararı çıkması ile Rus petrolünde tavan fiyat belirlenmesi konusu arz sıkıntısı yaşanan petrol piyasasında sıkılaşma korkusu ile fiyatları destekliyor.

Petrolde arz endişeleri de OPEC+ toplantısı öncesi fiyatlamalara yön veriyor. 

Brent petrol varil fiyatı dün yüzde 2,3 oranında değer kazancıyla 111,2 doları görürken, bugün önceki kapanışın yüzde 1,9 üzerinde 113,06 dolar seviyesinde işlem gördü. Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 2'nin üzerinde yükselişle 113,69 seviyesinden işlem gördü.  

Libya'da petrol üretiminin aksaması yeniden riski oluştururken, Ekvador'da da gösteriler üretimi etkileyecek endişeleri yükseliyor. 

OPEC+'in iki önemli üyesinden de ilave arz gelmemesine kesin gözüyle bakılırken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, özellikle Ortadoğu'daki üreticilere arzı artırma çağrısında bulundu.

EPDK'nın 'Petrol Piyasası Sektör Raporu'nda Türkiye'nin ham petrol ithalatının yüzde 15,5 oranında artış ile 3 milyon 16 bin 571 tona çıktığı görüldü. Motorinde ithalat yüzde 16,6 düşüşle 656 bin 870 ton seviyesine inerken, toplam ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 oranında artışla 3 milyon 933 bin 497 ton oldu. En fazla ithalat Rusya'dan yapılırken, onu Suudi Arabistan izledi.

ABD'de haftalık çelik üretimi %0,5 düşüş gösterdi

ABD'de ham çelik üretimi haftalık bazda düşüş gösterdi.

ABD Demir ve Çelik Enstitüsünün(AISI) açıkladığı verilere göre, ham çelik üretimi 25 Haziran ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 0,5 azalarak 1 milyon 750 bin ton oldu. Üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 geriledi.

Çelik üreticileri söz konusu haftada yüzde 80,2 kapasite ile çalıştılar.

Yıl başından bu yana üretim geçen yılın aynı dönemine göre 2,0 düşüşle 44 milyon 166 bin ton olarak belirlendi. Çelik üreticilerinin kapasite kullanım oranı bu dönemde yüzde 80,7 olarak gerçekleşti.

Demir cevheri, düşen talep korkularının Çin'in politika desteğini gölgelemesi nedeniyle geriledi

Singapur'da demir cevheri vadeli işlemleri, talepteki zayıflık beklentilerinin Çin'de ilave ekonomik teşvik umutlarından daha ağır bastığı için yaklaşık %3 düştü.

Ancak Dalian Emtia Borsası'nda, Pekin'in yerel ekonomiyi destekleme konusundaki son söyleminden sonra toparlanma umudunu korudu.

Singapur Borsası'nda Temmuz vadeli demir cevheri kontratı, seans başında 121,05 dolar/ton ile 17 Haziran'dan bu yana en güçlü seviyesine yükseldikten sonra %2,9 düşerek 116,40 dolar/tona geriledi.

Dalian'da demir cevherinin en çok işlem gören Eylül kontratı, erken işlemlerde 793 yuan/ton ile 20 Haziran'dan beri en yüksek seviyeye çıktıktan sonra sabah işlemlerini %1,9 artışla 775,50 yuan/tondan (115,78 dolar) kapattı.

Analistler, ham çelik üretimini azaltma baskısının hammadde talebini frenleyeceğine dikkat çekerek geri tepmenin sınırlı olacağına işaret etti. Birçok analist, yalnızca zayıf talepten değil, aynı zamanda Çin'in emisyonları azaltmak için bu yıl üretimi 2021'in altında sınırlandırma kararlılığından da kaynaklanan bu baskının yıl boyunca devam etmesini bekliyor.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,9 artarken, sıcak haddelenmiş rulo %0,7 arttı. Paslanmaz çelik %0,6 düştü.

Dalian'da koklaşabilir kömür %1,8, kok kömürü %2,1 yükseldi.

Yavaşlama endişeleri ve güçlü dolar, LME'de bakır fiyatlarını geriletti

Londra'da bakır fiyatları, güçlü ABD Doları ve hızlı faiz artırımlarının küresel ekonomik yavaşlamaya yol açarak metal talebini vuracağına dair süregelen endişeler üzerine düştü.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 07.41'de %0,5 düşerek 8.378 dolar/tondan işlem görürken, Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Ağustos kontratı gün ortası tatilinde %0,7 artışla 63.900 yuan/tona (9.541,87 dolar) çıktı.

Analistler bakırın bekle gör moduna geçtiğini belirterek fiyatlarda bir toparlanmanın mümkün olduğunu, ancak sürdürülebilirliğin zorlu olduğuna dikkat çekiyor. LME'de alüminyum %0,3 düştü, çinko %1 arttı.

Paris'te buğday fiyatı dün yüzde 2 geriledi

Euronext Paris'te buğday fiyatı dün yüzde 2 geriledi. Güçlü euronun da etkisiyle Eylül vadeli unluk buğday fiyatı günü 350 euro/ton seviyesinden tamamladı. 

Buğday fiyatının düşmesinde Rusya'nın üretiminin bu yıl yüzde 16 artacağı tahminleri, Fransa'da geçtiğimiz hafta yavaşlayan hasadın yeniden hızlanmaya başlaması, yağışların kuzey bölgelerde ürünün yetişmesine destek verdiği değerlendirmeleri etkili oldu.

Bugün piyasalarda öne çıkan veriler de ilginizi çekebilir👇

Piyasalarda Güne Başlarken Bilmeniz Gerekenler: Yurtiçi Sakin, Yurtdışında Neler İzlenecek?

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
28.06.2022

Üç ay önce önceki isimden ayrildiktan sonra bu hayat kurtaran siteyi ögrenme sansim oldu... Insanlarin evden online çalisabilecegi isler sunuyorlar. 4 hafta çalistiktan sonra son maaasim 11359 dolardi... Sasirtici bir sekilde, tek gereken basit bir yazi yazmak ve internet erisimi... Tümünü buradan okuyun ............................ O­­r­dC­­a­­­­s­h.C­­O­M

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ