Fiyat Karşılaştırması Gündem Oldu: İstanbul'da Yaşamak Anadolu'ya Göre Ne Kadar Pahalı?

2018 yılında başlayan enflasyondaki hızlanma, 2019 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara gibi önemli iki büyükşehirde etkili olmuştu. 2021 yılında hayat pahalılığı zirveye ulaşırken, 2023 seçimlerinde etkili olması bekleniyordu. Ancak uzmanlar sonuçlarda ekonominin yansımalarını göremeyince bir merak başladı. Büyükşehirler ekonomideki sorunları daha mı fazla hissediyordu? Biz de İstanbul ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki fiyatları karşılaştırdık.

İstanbul, dünyanın birçok ülkesinden daha kalabalık ve büyük bir şehir olurken, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini barındırıyor. İş, sanat, medya gibi hemen hemen tüm sektörlerin ana merkezlerinin bulunduğu şehir çok uzun yıllardır "taşı toprağı altın" denilerek göç alıyor.

Gerek merkezi yaşam alanlarının yüzölçümünün birçok şehre göre daha büyük olması, gerek nüfusunun çok kalabalık olması, gerek de iş imkanlarının bu oranlarla yükselmesi, İstanbul'a yüklenmeyi artırıyor.

İstanbul'da yaşam maliyetleri de her daim taşra diye tabir edilen Anadolu'nun diğer şehirlerinden farklı oluyor. Son süreçte ise yaşanan ayrışma "ekonomideki sorunu" İstanbullulara daha fazla hissettiriyor.

Biz de aradaki farka baktık.

İstanbul ve Konya'da satılık 3+1, yeni yapılan konutların fiyatlarına bakıldığında fark hissedilmeye başlıyor.

İstanbul'da 7 milyon 500 bine satılan ev, Konya'da 1 milyon 200 bine satılabiliyor.

Konu, uzun süredir tartışılan kiralara geldiğinde ise tablo iyice netleşiyor. İstanbul'da barınma krizi tartışmaları yaratan kiralar, son 4 yılda yüzde 667 oranında artmış görünüyor.

Şehirde kira ortalaması 15 bin TL'ye yakın olurken, Ankara'da 11 bin liraya yaklaşan kiralarda 4 yıllık artış yüzde 700'ün üzerinde görünüyor. İzmir'de kira ortalaması 11 bin 600 lira olurken, Bursa'da da 15 bin liranın üzerinde oluyor.

Anadolu'ya geçtiğimizde artışlar yine yüksek olsa da kiralar fiyat olarak bu şehirlerin çok altında kalıyor.

Kayseri, Kırıkkale ve Yozgat'ta durum bu 👆 şekilde olurken, Kırşehir'de 4 yılda kiralar yüzde 500'den fazla artsa da 4 bin lira seviyesinde kalıyor. Gümüşhane'de 4 yılda artış yüzde 178 ve kira ortalamasının 2 bin 652 TL olduğunu görünce gözlerimiz yuvalarından fırlıyor. Bilecik'te 4 bin, Trabzon'da ise 7 bin seviyesinde görünüyor.

İş yapmak için ofis kiralarına bakıldığında da durum benzer oluyor. İstanbul'da 3+1 ortalama bir ofis kirası 55 bin TL oluyor. Daha lüks konumlardaki aylık ofis kiraları neredeyse taşrada ev fiyatına çıkıyor.

Çankırı'da 5+1 şehir merkezi bir ofis ise 8 bin TL'ye kiralanabiliyor.

Araba almak isteseniz İstanbul'da yine fazla para ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Hatta aramızda kalsın ama İstanbul trafiğinde işlem görmemiş otomobil bulmak daha bile zor oluyor.

Zincir marketlerin Türkiye çapındaki binlerce şubesinde fiyatların aynı olduğu düşünülürken, yemek fiyatlarına gelince de İstanbul farkını ortaya koyuyor.

Güvenilirlik, hijyen, içerik gramaj gibi konulara hiç girmedik bile. Lahmacun fiyatları İstanbul merkezinde herhangi bir yerde 44 TL görünürken, etli ekmeğin ana vatanı Konya'da 28 TL, Çankırı'da 30 TL oluyor.

Gelelim TÜFE'deki önemli kalemlerden ulaşıma! Ulaşımda işler değişiyor ve fark açık kalıyor.

İstanbul'da 30 kilometrelik bir mesafe yakın sayılabilirken, Anadolu'nun bazı şehirlerinde şehrin bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre mesafe kat ediyorsunuz. Toplu ulaşımda İstanbul'da tam bilet fiyatı 9,90 TL olurken(ki tek otobüsle ulaşım sağlamak İstanbullular için lükstür), Denizli'de 5,75 TL, Erzurum'da 5 TL, Bingöl'de de 5,50 TL olarak aynı hizmeti yaklaşık iki katı bir fiyata satın almaya neden oluyor.

"Taşı toprağı altın", dünyanın birçok şehrinden çok daha şiirsel olan İstanbul, bu verilerle geçim derdinde ağıt yaktırıyor. Taşraya nazaran İstanbulluların isyan etmesinin nedeni de bu farklar oluyor. Sizce? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Anadolu Şehirlerinde Yaşamanın Çok Daha Ucuz Olduğunu Söyleyen Kişi Yeni Bir Tartışma Yarattı
Uzmanlar Yorumladı: "Boş Tencerenin Yıkamayacağı İktidar Yoktur" Seçimde Geçerli Olmadı mı?
Fahiş Fiyatlı Ev Kiraları ve Deprem Korkusu Nedeniyle İnsanlar İstanbul'dan Kaçmaya Başladı!
Cüneyt Özdemir Yayınında Doç.Dr. Ümit Akçay ile Seçim Hakkında Konuştu: "Boş Tencere Bu Sefer Neden..."

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
22.05.2023

İstanbul'un %46'sı yine bir şey hissetmemiş. Aynı şekilde Ankara'nın %46'sı da halinden memnun. Konu artık sadece maddi değil aynı zamanda insani olmasına rağmen sandıktan çıkan sonuçlar bunlar.

24.05.2023

Geçen hafta Adana’da 2 büyük kazım büfe muzlu süt ve bir karışık tost aldım 80 lira İstanbul’da sadece süt 90 lira ayrıca Adana şakirpaşada en güzel restoranlardan birinde 1,5 Adana 1,5 tavuk 2 büyük humus 2 ayran su ve salata malzemeleri ile yedim 540 lira İstanbul’da sadece Adana 240 lira o seviyede bir yerde tabi

27.05.2023

Hadi erko erkek diyelim de, redflag ne alaka(ingilizce anlamını biliyorum, buradaki kullanış amacı ne?)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ