Fıtır Sadakası Nedir? Fıtır Sadakası Kimlere, Ne Zaman Verilir?

Ramazan ayına sayılı günler kala Ramazan ile ilgili bilgiler araştırılmaya devam ediyor. Halk arasında fitre sadakası olarak bilinen fıtır sadakası pek çok vatandaş için merak konusu. Kişilerin maddi durumlarına göre verdikleri fıtır sadakası için bazı bilinmesi gerekenler ve yeterlilikler söz konusu. Mezheplere göre farklı zamanlarda verilen fıtır sadakası araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. Peki fıtır sadakası nedir? Fıtır sadakası kimlere verilir? Kimler fıtır sadakası vermek zorundadır? İşte detaylar…

Ramazan ayının yaklaşması ile beraber merak edilen ve en çok araştırılan konulardan biriside fıtır sadakası. Fıtır sadakası ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımı ifade eder. Fıtır sadakası verilirken yerine getirilmesi gereken bazı şartların olması ve bu şartlara göre hareket edilmesi vatandaşların fıtır sadakası hakkında araştırma yapmasına sebep oluyor. Peki fıtır sadakası nedir?

Fıtır Sadakası Nedir?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Fıtır Sadakası Ne Zaman Verilir?

Fıtır sadakasının verilmesi için vacip olan zaman Ramazan ayının birinci günü ile birlikte, bayramdan önce de fıtır sadakası verilebilir. Bayram günü veya daha sonrada verilebilen fıtır sadakası, bayramdan önce verilmesi durumunda müstehap kabul edilir.

Şafii mezhebine göre ise fıtır sakasını bir mazeret bulunmaması halinde bayramın birinci gününün gün batımına kadar olan süresi haricinde sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek caizdir.

Fıtır Sadakası Kimlere Verilir?

Fıtır sadakası verecek kişinin bakmak ile yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilmesi doğrudur. Fıtır sadakası ve oruç fidyesi verecek olan kişilerin bunlardan doğrudan olarak yararlanmaması esastır. Zekât için aynı kurallar geçerlidir.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''